Live Q&A juli 2022: déze vragen kregen Jos en DW

Marije Onderwaater

Het is je vast niet ontgaan: de Campingtrend Liveshows zijn weer van start gegaan. Afgelopen dinsdagavond maakte de Liveshow even plaats voor een Live Q&A. Jos en Dick William werden weer bedolven onder de vragen. In dit artikel zie je enkele vragen uit de Live Q&A juli 2022 voorbijkomen!

De meest tropische dag van het jaar – tot nu toe – brengen Jos en DW door op camping De Holterberg in Holten. Omdat de buitenthermometer ook in de avond nog 30+ graden aangeeft, zijn de mannen voor de Live Q&A uitgeweken naar binnen. Daar houden zowel zij als de laptops het dankzij de airco een stuk beter uit.

Vragen en antwoorden Live Q&A juli 2022

Hoe zit het met de GOBOX?
Inmiddels kent iedereen de campers van Jos en DW. Jos rijdt sinds kort een gloednieuwe Carthago C-Tourer 49LE en DW geniet van zijn droomcamper, de Frankia 740 BD. Beide zijn forse campers die boven de 3500 kilo uitkomen en daarvoor gelden in Oostenrijk speciale tolregels. “Je hebt een kastje op je voorruit nodig in plaats van een sticker”, vertelt Jos, die onlangs nog door Oostenrijk reed. “Die haal je bij een benzinepomp en daar betaal je 25 euro voor en dan moet je er nog een bedrag op zetten.” DW heeft deze GOBOX ook al gebruikt en legt uit: “Op die GOBOX moet je geld zetten, dat kan bij elke benzinepomp, en bij elk portaaltje in Oostenrijk hoor je piep!” Twee, drie of zelfs vier keer piep horen is niet de bedoeling, zo ervoer Jos pasgeleden in Oostenrijk. Hij kreeg zelfs de politie achter zich aan. Wil je weten hoe dit afliep? Dan moet je toch echt even hierboven op de Liveshow klikken. En hier lees je meer over de GOBOX.

Rij je door Oostenrijk of Zwitserland naar het Gardameer? Want door Zwitserland moet ik met de caravan twee vignetten kopen.
Het Gardameer is populair bij de mannen, en sowieso bij de Campingtrend-redactie. DW pakt binnenkort weer z’n biezen om met de Frankia richting het Italiaanse meer te rijden. Tja, en rijdt hij dan door Oostenrijk of Zwitserland? Ten eerste beaamt DW dat de Zwitserland-route inderdaad duur is. “Want dan ben je volgens mij twee keer vier of vijf tientjes kwijt per vignet. Als je door Oostenrijk gaat, heb je er maar eentje nodig, dus dat is voordeliger. Maar dan moet je wel over de Brennerpas en in Zwitserland pak je de Gotthardtunnel, dus het is een beetje kiezen tussen twee kwaden.” Zelf gaat DW over de Brennerpas, al probeert hij de drukke zaterdag vermijden. En als dat niet lukt, dan rijdt hij er ‘s nachts overheen.

Willen de mannen iets vertellen over de Maxxfan-dakventilator?
Jazeker! Al hebben zowel Jos als DW een Fiamma-ventilator in hun dakluik zitten. Maar… “Die Maxxfan is wel wat beter, want die kun je ook open zetten als het keihard regent omdat er een soort kap overheen zit”, zegt DW. “Het schijnt echt een superding te zijn en bijna net zo geruisloos als de Fiamma.”

Wat is jullie favoriete gadget?
DW hoeft daar geen seconde over na te denken. “Met dit weer is dat mijn airco.” Jos is het daar niet mee eens en weet zelfs voor DW te antwoorden. “Onze favoriete gadget is de Netgear-router, want die gebruiken we dag en nacht.” En ja, daar is zelfs DW het mee eens. Overigens voegt Jos daaraan toe dat hij op het moment van de Live Q&A juli 2022 ook nog Starlink heeft aangezet.

Vinden jullie Scandinavië niet leuk om heen te gaan?
“Jaaaa, dat vinden we héél leuk”, zegt DW volmondig. “Ik ben in de winter naar Finland geweest, boven waar de kerstman woont, 3500 kilometer hier vandaan”, vertelt Jos. En ook DW heeft een Scandinavië-avontuur beleefd: “Ik ben naar de Noordkaap geweest, op de motor met een tentje. Echt prachtig! Via Noorwegen heen en door Zweden Finland weer terug. Met de caravan ben ik naar Härjedalen in Zweden geweest. En in Denemarken hebben we vorig jaar samen Liveshows gemaakt.” Het antwoord op de kijkersvraag is dus: ja.

Zouden jullie een nieuwe camper in België of Duitsland kopen als deze niet meer in Nederland leverbaar is?
Jos: “Als deze niet meer in Nederland leverbaar is, kan het een overweging zijn. Maar is het zo belangrijk om die specifieke camper te hebben? Of is er iets anders wat ook leuk is?” DW zou er niet aan beginnen. “Als er een conflict is, gelden er andere regels dan in Nederland. Ik vind: met een dealer heb je een relatie. Er gaat altijd wel eens iets stuk want het zijn ingewikkelde systemen. Het kan allemaal stuk of er kan een storing ontstaan. Daarom is een goede Nederlandse dealer goud waard.”

Kan het zijn dat een compressorkoelkast bij 42 graden niet werkt?
“Het zou mijn verbazen”, reageert DW. “Compressorkoelkasten zijn de beste koelkasten die je kan hebben. Het zijn juist de absorptiekoelkasten die het moeilijk krijgen bij zulke temperaturen.” Jos: “Er is iets anders aan de hand met compressorkoelkasten. Als je geen uitgang naar buiten hebt, als er bijvoorbeeld in een buscamper direct een stalen plaat zit, dan kan het met 42 graden best wel eens 100 graden kunnen zijn. En ik denk dat de koelkast dan zegt: doe het zelf maar. Een koelkast moet zijn warmte kwijt kunnen.”

Jos, hoe bevalt de Carthago?
Na 5000 kilometer, want zo veel heeft Jos daar in ruim een maand al mee gereden, kan hij daar wel iets zinnigs over zeggen. Al is zijn antwoord kort, maar krachtig. “Erg goed. Ik zal er een video over maken.”

Live Q&A juli 2022
Jos en DW namen de Live Q&A op vanaf camping De Holterberg.
Live Q&A juli 2022
Jos en DW namen de Live Q&A op vanaf camping De Holterberg.

Meer Campingtrend-video's bekijken?

Dit was slechts een greep uit de vragen die voorbijkwamen in de Live Q&A op 19 juli 2022. Boven dit artikel vind je een directe link naar de video, waar je alle vragen en antwoorden kunt bekijken. Wil je meer video’s over kamperen zien? Abonneer je dan op het Campingtrend-kanaal op YouTube.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…