Lekker lezen op vakantie: Boek ’n Trip en meer

Marije Onderwaater

Lezen hoort voor ons bij de vakantie. Lekker voor de tent zitten met een boek – Martine en ik lezen beiden op een e-reader – is zó fijn! We vertellen welke titels dit jaar op ons lijstje staan. Ook hebben we een leuke tip om gratis te lezen voor jongeren onder de achttien jaar: Boek ’n Trip.

Boek'n Trip

Vooruit, we beginnen met die tip. Anders dan in voorgaande jaren is er dit jaar geen VakantieBieb. Superjammer, want nu kunnen niet-bibliotheekleden geen gratis boeken lezen. Gelukkig heeft de bibliotheek een alternatief voor jongeren onder de achttien jaar: Boek ’n Trip. Deze zomeractie van jeugdbibliotheek.nl loopt sinds 1 juli en nog tot en met 31 augustus. Via de gratis app kunnen jongeren in deze periode gratis tien e-books lezen en tien luisterboeken luisteren. Er zit voor iedereen wat tussen, want in de lijst staan duizenden titels. Hier vind je alle informatie overBoek ’n Trip.

Tips binnen Boek ’n Trip

Voor de echte kleintjes tippen we bijvoorbeeld Liselotje gaat kamperen van Marianne Busser en Ron Schröder, Lekker op vakantie van Vivian den Hollander – we willen natuurlijk wel even in de vakantiesfeer blijven – en Het grote Gruffalo luisterboek (naar onze mening een van de leukste boeken ooit!) van Axel Scheffler en Julia Donaldson. Kinderen van zes tot negen jaar kunnen bijvoorbeeld kiezen voor Het superdikke Kidsweek moppenboek – ja ouders, dat wordt moppen aanhoren vanaf de achterbank – of De piraten van hiernaast: Kanonnen op de camping van Reggie Naus. Ook in de lijst: Niek Groot, brokkenpiloot van Lincoln Peirce, onze kinderen vinden dit een leuke boekenserie.

Voor kinderen van negen tot twaalf jaar zien we een paar van onze eigen favorieten. Lampje van Annet Schaap is een ongelooflijk mooi boek en heerlijk om voor te lezen.

Favorieten van de Love2camp-kids

De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre vinden de Love2camp-kids heel grappig, net als Timo en de oppasninja van Lisa Boersen. Van de categorie twaalf tot vijftien jaar en vijftien tot achttien jaar kennen we nog niet zoveel titels, omdat onze oudste jongens nog twaalf moeten worden. Maar boeken van auteurs als Anna Woltz, Gideon Samson en Maren Stoffels zijn natuurlijk altijd goed. Wat in Marije’s reistas meegaat en ook in Boek ’n Trip staat, is Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar van Sue Townsend, dat vorig jaar opnieuw is vertaald door Sylvia Witteman.

En dit lezen wij zelf op de camping

Martine is verslingerd aan de Zeven Zussen-serie van de onlangs overleden schrijfster Lucinda Riley, net als heel veel andere mensen. Hier schreef ze er al een lofzang op. Op Marije’s ‘lezen op vakantie’-lijst staan elk jaar dezelfde schrijvers die elke zomer een nieuw boek uitbrengen, onder wie Nicci French en Karin ‘the queen of suspense‘ Slaughter. Al een tijdje onaangeroerd in Marije’s digitale boekenkast staat Het mysterie van kamer 622 van Joël Dicker. De hoogste tijd om daar lekker in weg te dromen. En De nachtdienst van Esther Verhoef gaat ook mee op de e-reader. Heb je – net als wij – kinderen op de basisschool? Dan is Een jaar uit het leven van een basisschooldirecteur van Cordula Rooijendijk een echte aanrader. Wat we ook tippen: de boeken van de Engelse schrijfster Jane Fallon.

Nu zijn we benieuwd: wat ga jij dit jaar lezen op de camping? En lezen de kinderen ook? Die van ons moeten af en toe even verplicht in een (strip)boek duiken en dat vinden ze helemaal niet erg. We zijn benieuwd!

En wil je ook lezen op vakantie? En wel op de plek van de hoofdfoto van dit artikel? Dat is camping Yelloh Village Le P’tit Bois in Saint-Jouan-des-Guérets in Bretagne (Frankrijk). Hier lees je er een review over.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…