Le Marche: 5x zien en doen in deze Italiaanse regio

Martine van Kuler

Le Marche is niet voor niets het best bewaarde geheim van Italië. In de regio tussen de Adriatische zee en de Apennijnen vind je prachtige natuur, bijzondere steden en dorpjes én kun je lekker eten. Vier je vakantie in Le Marche? Dan mag je deze vijf uitstapjes eigenlijk niet missen.

Ideale vakantiebestemming

Afgelopen weekend schreven we in dit artikel al over de onontdekte parel van Italië. Met zijn heerlijke stranden, prachtige steden, lieflijke dorpjes, blauwe meren, groene heuvels en ruige bergen is Le Marche voor velen een ideale vakantiebestemming. Maar wat kun je er allemaal zien en doen?

Basilica della Casa Santa in Loreto.
Basilica della Casa Santa in Loreto.

Loreto: Bedevaartsoord in Le Marche

Loreto is een van de bekendste bedevaartsoorden van de katholieke geloofswereld. Volgens een legende staat hier het huis waar Maria werd geboren en woonde. Het zou aan het eind van de dertiende eeuw naar Loreto zijn gebracht… Er doen verschillende verhalen de ronde over de wijze waarop dit is gebeurd. Het huis staat nu in de Basilica della Casa Santa (Basiliek van het Heilige Huis). Ook als je niet religieus bent een aanrader vanwege de kunstwerken en architectuur. Het Piazza della Madonna is het beroemde centrale plein. Het ligt op het hoogste punt van de stad. Plof hier neer en geniet van de sfeer en het uitzicht.

De rode rotsen van Le Marche.
De rode rotsen van Le Marche.

Le Lame Rosse

In het noorden van de Monti Sibillini liggen Le Lame Rosse. Deze rode rotsen staan bekend als de ‘Grand Canyon van Le Marche’. Je kunt hier heerlijk wandelen. Begin en eindig de tocht bij de dam van het Lago di Fiastra, waar je voor of na de wandeling een heerlijk verkoelende duik kunt nemen. De hele wandeling duurt zo’n twee à drie uur. Zorg voor goede schoenen, want sommige stukken zijn best pittig.

‘Openluchtmuseum’ Urbino.
‘Openluchtmuseum’ Urbino.

Urbino: de universiteitsstad van Le Marche

Het ommuurde Urbino is in 1998 door UNESCO bestempeld als Werelderfgoed en dat is niet voor niets. Het Renaissance-stadje in de noordelijke heuvels van Le Marche is bijna een openluchtmuseum, zoveel is er te zien. Je vindt er onder meer het geboortehuis van schilder Rafaël, het Palazzo Ducale met zijn markante torens en het Fort Albornoz dat een prachtig uitzicht biedt.

Deze plaats telt bovendien leuke winkeltjes, en veel terrasjes en restaurantjes. Ga je uit eten in Urbino, dan zul je vrijwel overal truffel op de kaart zien staan. Zowel de witte als de zwarte truffel is een specialiteit uit Le Marche.

Zwemmen in de baai Le Due Sorelle.
Zwemmen in de baai Le Due Sorelle.

De stranden van Sirolo en Numana

Net buiten Ancona, in het prachtige natuurpark Monte Conero aan de Adriatische zee, ligt het charmante Sirolo. Het hooggelegen dorpje biedt een prachtig uitzicht over zee. Sirolo zelf is leuk, maar het zijn vooral de omliggende stranden die de aandacht trekken. Spiaggia Urbani is de bekendste, maar ook Le Due Sorelle mag je eigenlijk niet missen. De baai dankt zijn naam aan de twee rotsen uit zee oprijzen. Ten zuiden van Sirolo ligt Numana. Je vindt hier een breed zandstrand met uitzicht op Monte Concero. Ook kun je hier de boot pakken naar Le Due Sorella.

Proeven! Italiaanse bitterballen.
Proeven! Italiaanse bitterballen.

Proeven! Olive all’ascolana

Wij hebben bitterballen, in Le Marche hebben ze olive all’ascolana. Een bezoek aan de streek is dan ook niet compleet zonder dat je in ieder geval één keer deze gefrituurde gevulde olijven hebt geproefd. Grote kans trouwens dat het niet bij één keer blijft. De vlezige olijven groeien in de heuvels rond Ascoli Piceno. Ze worden gevuld met kruiden, vlees, groenten en Parmezaanse kaas en zijn een geliefde snack bij de borrel. Buon Appetito!

Ben je overtuigd dat Le Marche dé ideale vakantiebestemming is en wil je er graag kamperen? Houd dan Campingtrend in de gaten, want binnenkort tippen we enkele campings in deze Italiaanse regio!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!