Laika Kosmo Compact 9: een stukje Italië op wielen

Luc Schaepkens

De Laika Kosmo Compact 9 is een smalle halfintegraal. Met een breedte van slechts 2,14 meter en een lengte van 6,65 meter valt deze Laika camper vol in de trend van de compacte klasse.

Laika Kosmo Compact 9

De Laika Kosmo Compact 9 is niet de meest compacte smalle halfintegraal van dit merk. Dat is de Compact 5 met een lengte van slechts 5,95 meter. Deze Laika camper heeft achterin een dwarsgeplaatst tweepersoonsbed. De Compact 9 heeft op die plek twee enkele bedden in lengterichting. Deze camper is er naar keuze op een Fiat Ducato 35 Light of Ducato 43 Heavy chassis. De Light-versie mag maximaal 3500 of 3650 kilo wegen. Bij een leeggewicht van 2668 kilo hou je een laadvermogen van 832 / 982 kilo over. Met het Heavy chassis mag hij 4250 / 4400 kilo wegen. Dan is het laadvermogen 1542 / 1692 kilo. Ga je over de 3500 kilo, dan heb je uiteraard wel een C-rijbewijs nodig. Voordeel is dat je wat minder op je vakantiekilo’s hoeft te letten. Het laadvermogen van de Kosmo Compact valt wat dat betreft in positieve zin op.

Laika Kosmo Compact 9 heeft La Dolce Vita als norm

Het eerste wat opvalt als je instapt, is het ruim aandoende interieur. Dat deze Laika camper smaller is dan een doorsnee halfintegraal – deze zijn tot aan 2,3 meter breed – zie je er binnen niet aan af. Je hebt in ieder geval meer ruimte dan in een buscamper met vergelijkbare buitenafmetingen. Toch scheelt het niks in wendbaarheid ten opzichte van diezelfde buscamper. Bedenk dat er bij de Laika Kosmo Compact 9 ook geen fietsen op het fietsenrek uitsteken. Want die passen in deze smalle halfintegraal gewoon in de garage. Dat scheelt ook weer een halve meter in de lengte.

Smalle halfintegraal met fris interieur

Voorin zien we in deze Laika camper de klassieke zitgroep. Twee draaibare cabinestoelen en een dinettebank. Meteen links naast de deur – extra breed en voorzien van een hor – het compacte keukenblok. Daar tegenover de badkamer. Handig: de leeslampjes – alle verlichting is led – boven het bed zijn meteen ook voorzien van een usb-aansluiting. Hoezo instapmodel? Het interieur oogt fris en modern door de lichte kleuren in combinatie met de witte hoogglans kastkleppen. De donkere vloer steekt hier mooi bij af. Wat je noemt Italiaanse elegantie. De kleppen van de bovenkasten zijn uitgerust met zogenaamde soft-close-sluitingen. De enkele bedden – bereikbaar via een trapje – zijn 1,90 en 1,95 meter lang. Je maakt er desgewenst een tweepersoons ligweide van 1,95 bij 1,95 meter van.

Laika camper staat voor kwaliteit

De Laika Kosmo Compact 9 hanteert een hoge norm als het gaat om kwaliteit. Zo is deze smalle halfintegraal prima geïsoleerd. Het dak is van gfk. In de aluminium zijwanden zitten – in deze prijsklasse niet vanzelfsprekend – ingelegde ramen. Het interieur doet – zoals eerder gezegd – ruim aan. Dat komt doordat je in deze smalle halfintegraal van voor tot achter kunt kijken. Zo is de kast voor kleding die rechts naast het keukenblok staat maar halfhoog. Prettig in deze Laika camper is ook dat er van voor tot achter geen opstapje in de vloer zit. Basisvoertuig van de Kosmo Compact 9 is de Fiat Ducato. Standaard ligt onder de kap de 2.3 liter multijet diesel met 120 pk. Andere motoren – tot aan 180 pk – zijn optioneel.

SpecificatiesLaika Kosmo Compact 9

Basis: Fiat Ducato, vanaf 120 pk
Afmetingen (lbh): 6,65/2,14/2,71 meter
Leeggewicht / Laadvermogen: 2668 / 832 tot 1692 kilo
Maximaal gewicht: 3500 / 4400 kilo
Zit-/slaapplaatsen: 4 / 2 + 1
Prijs: vanaf 60.000 euro

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur