Laika Kreos H 5109

Laika 2024: nieuwe integraalcamper met Italiaanse elegantie

Marije Onderwaater

Onder de Toscaanse zon vond vandaag de presentatie van het Laika 2024-nieuws plaats. Jos was er voor Campingtrend bij en keek onder meer zijn ogen uit in de gloednieuwe integraalcamper Laika Kreos H 5109. En ook voor de Kosmo-serie is er nieuws.

Hét Laika 2024-nieuws is de introductie van een nieuwe integraalcamper: de Laika Kreos H 5109. Een integraalcamper is niet nieuw voor het Italiaanse merk, dat onder de vlag van de Erwin Hymer Groep valt. Zowel in de Kosmo-serie als in de Evovip-serie is een integraalcamper te vinden. Bij de halfintegraalserie Kreos ontbrak dit model nog, tot nu dus.

Laika Kreos H 5109

De Kreos-serie geldt als het vlaggenschip van Laika. Bijna twee jaar geleden introduceerde het Italiaanse merk de Laika Kreos L 5009; een elegante halfintegraalcamper met een verrassende inrichting. De nieuwe Kreos H 5109 doet daar uiteraard niet voor onder. Net als de halfintegraal staat de H 5109 op de Fiat Ducato met een AL-KO AMC-chassis. De camper is 7,89 meter lang, 2,30 meter breed en 3,03 meter hoog. De wielbasis is 4,70 meter en de nieuwe Kreos is standaard uitgerust met een 180 pk 2,2 MultiJet 3-motor.

Automotive design
Laika deed twee jaar over de ontwikkeling van de nieuwe integraalcamper, die Italiaans design combineert met geavanceerde technologie. Voor het ontwerp werden, net als bij de L 5009, de Italiaanse broers Giorgetto en Fabrizio Giugiaro ingeschakeld. Zij runnen het prestigieuze autodesignbedrijf GFG Style. Hun ervaring met autodesign komt duidelijk naar voren in het wit-zwarte exterieur, bijvoorbeeld bij het front. Dit heeft een honinggraat grille en strakke led-verlichting met geïntegreerde richtingaanwijzers. Aan de voorzijde valt verder het enorme panoramaraam op. De A-stijlen zijn zoveel mogelijk versmald, zodat de dode hoek kleiner is.

Laika Kreos H 5109 exterieur
Laika Kreos H 5109 exterieur
Laika Kreos H 5109 front
Laika Kreos H 5109 front
Laika Kreos H 5109 achterzijde
Laika Kreos H 5109 achterzijde

Italiaans design in interieur

Het automotive design strekt zich uit tot de cabine van de Laika Kreos H 5109. De rest van het interieur ademt de sfeer van de Kreos-halfintegraal; veel grijs, wit en houtdecor, gecombineerd met zwarte accenten. Italiaans design, dus. Omdat de B-stijlen van de halfintegraal hier ontbreken, ontstaat binnen 17 centimeter extra ruimte. Hierdoor is er plaats voor een riante zitgroep bestaande uit een hoekbank en een grote zijbank. Boven de cabine hangt een hefbed met een ligoppervlak van 1,95 x 1,45 meter en een Froli-schotelveersysteem. Bij het hefbed zijn zwanehalslampjes met led-verlichting, usb-punten en opbergvakken aangebracht. Achterin de integraalcamper zijn twee enkele bedden te vinden. In het midden de zeer ruime keuken met een werkblad van corian en een grote koelkast. De douche is tegenover het toilet met de wastafel geplaatst.

Kreos H 5109 keuken
Kreos H 5109 keuken
Kreos H 5109 interieur
Kreos H 5109 interieur
Kreos H 5109 douche
Kreos H 5109 douche
Kreos H 5109 zitgroep
Kreos H 5109 zitgroep
Kreos H 5109 bedden
Kreos H 5109 bedden
Kreos H 5109 toilet
Kreos H 5109 toilet

Nieuw in de Laika Kosmo 2024-serie

En er is nog meer Laika-nieuws voor 2024. De Kosmo-serie is helemaal aangepakt en bestaat nu nog uit drie halfintegralen (L 319, L 409, L 412 DS) en twee integraalcampers (H 1319, H 1409). De urban vehicle in deze serie komt komend modeljaar te vervallen. De campers staan op de Fiat Ducato met een 140 pk MultiJet 3-motor en een handgeschakelde versnellingsbak.

De Kosmo is helemaal aangepast aan het nieuwe Laika-interieur, dus weer mét die Italiaanse touch. Opnieuw tekende GFG Style voor het interieur. Je ziet hier invloeden van de Kreos, maar dan iets meer basic. De kenmerkende ronde Laika-tafel is optioneel ook in een rechthoekige vorm verkrijgbaar. Een hefbed boven de zitgroep staat eveneens op de optielijst. Opvallend is het materiaal van het Fenix-werkblad – bekend uit de Ecovip – dat zelfherstellend is. Zit er toch een kras? Dan verdwijnt deze door het oppervlak even te verwarmen. Overigens zijn de interieurstoffen voor alle series uitwisselbaar. Een meubelstof uit de Kreos is dus ook voor de Kosmo te bestellen. In augustus presenteert Laika een nieuwe Kosmo-integraalcamper op de Caravan Salon in Düsseldorf.

 

Laika Kosmo 2024
De plattegronden van de campers in de Kosmo-serie
Laika Kosmo 2024
De plattegronden van de campers in de Kosmo-serie

Restyling Ecovip

De serie Ecovip bestaat uit buscampers, halfintegralen en integraalcampers. Deze serie kreeg eind vorig jaar al een complete restyling.

Meer weten over Laika? Check de button hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…