Koffie op de camping: zo vinden wij hem het lekkerst

Luc Schaepkens

Wij Nederlanders hebben een naam hoog te houden op het gebied van koffieleuten. Niet alleen thuis, ook op de camping. Is het voor de een al goed als het bruin en warm is, de ander lust alleen dat ene Italiaanse merk. Iedereen heeft waarschijnlijk zijn eigen koffieritueel. Lees hier hoe de redactie van Campingtrend zijn koffie op de camping het liefst heeft.

Onze koffie

Gaat er een koffiezetapparaat mee? Ben je van de cupjes, het bekende hoekige aluminium pruttelpotje of zweer je bij de oude vertrouwde fluitketel? Zet je één kopje tegelijk of vul je ’s ochtends meteen een good old thermoskan? Wij Nederlanders staan in de top 5 van grootste koffieleuten. En daarvoor werken we per jaar per persoon een kleine 8,5 kilo koffie naar binnen. En dat komt neer op zo’n 18,5 miljoen koppen elk jaar. Koekje erbij?

Hoe drinken ‘wij van Campingtrend’ onze koffie onderweg het liefst? In dit artikel vertellen we je alles over onze koffie op de camping.

Marije: niet voor 10 uur, eerst kamillethee

De geur van koffie ’s ochtends op de camping: heerlijk! Maar eerlijk gezegd begin ik de ochtend met kamillethee. Die koffiegeur komt van onze percolator die mijn vriend ’s ochtends gebruikt. Op het gasstelletje krijgt de Bialetti gezelschap van een ouderwetse fluitketel voor mijn theewater. Onze percolator is dezelfde als we thuis gebruiken. We hebben de Bialetti’s in drie maten, maar gebruiken eigenlijk altijd de tweepersoons, die we vullen met good old snelfitermaling. De koffie bewaren we in ons Douwe Egberts-blik van thuis, dat ook gewoon meegaat naar de camping. Mijn eerste koffie drink ik meestal rond 10.00 uur, dan soms nog eentje overdag en na het eten nog eentje. Op de camping – en ook thuis – drink ik hem gewoon zwart, na cold turkey met zoetjes te zijn gestopt. Maar pakken we in de ochtend ergens een vakantieterrasje, dan trakteer ik mezelf op cappuccino.

Martine: van percolator naar apparaat van thuis

Ik was ongeveer 18 jaar toen ik koffie begon te drinken. Thuis was dat gewone filterkoffie met een sloot geklopte melk erbij. De vakanties kwam ik prima door met zakjes oploscappuccino. Kokend water, even roeren en klaar! Met de jaren begon ik een goede kop koffie echter steeds meer te waarderen, en maakten de zakjes plaats voor een Bialetti-percolator, of zoals Luc het noemt, een pruttelpotje. Jaren genoot ik voor de tent van zo’n bakkie leut. Maar toen kwam de dag dat de tent plaatsmaakte voor een caravan. Dat betekende meer ruimte. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar sindsdien neem ik dus gewoon mijn Nespresso-apparaat van thuis mee. Niet zo avontuurlijk, wel zo makkelijk.

Jos: Nespresso, behalve als er geen stroom is

Bekijk hieronder de video van Jos

Luc: een blik Illy en mijn Italiaanse pruttelpotje

Laat ik meteen verklappen: ik ben niet meer de koffieleut van vroeger. Ik was gewend om zo’n beetje de hele dag door koffie te drinken. Daar begon ook elke dag mee, een bak koffie. Dat is verleden tijd. Ik heb ontdekt dat ik me beter voel als ik koffie met mate nuttig, met name mijn maag is mij dankbaar. Ik drink nog steeds graag koffie, maar zeker niet meer elke dag. Dat maakt een bakje dan wel weer bijzonderder. En dan smaakt dat ene bakje ook meteen extra goed. Ik gebruik altijd het koffiemerk Illy. Dat zit in een zilveren blik. Ook handig mee te nemen op vakantie. Thuis gaat die koffie in de filter van de ouderwetse en dus weer hippe Phillips koffiezetter.

Het hoort bij de vaste vakantie-uitrusting. Een blik Illy koffie en het Italiaanse pruttelpotje. Daar is altijd wel een plekje voor te vinden. Op vakantie gebruik ik dus het bekende pruttelpotje dat rechtstreeks op het gas gezet kan worden. Het komt in bovenstaande video van Jos volop in beeld. Alleen door de geur die dan in je camper hangt geniet je vooraf al volop. Ik drink mijn koffie zwart, sla een koekje graag over. Maar niet meer elke dag dus. Op een terrasje wil ik overigens nog graag genieten van de Italiaanse specialiteiten op koffiegebied. Ooit heb ik kennis mogen maken met Chouffe-Coffee, een koffielikeur van de gelijknamige Belgische bierbrouwerij. Dat bleek – warm en met slagroom – een blijvertje. Dus, dat is mijn koffietip van de week. Zeker nu de dagen kouder worden.

Wil je dat het hele koffiegebeuren in je rugzak past? Kijk dan eens naar dit mooie spul van Rubytec.

Heel veel koffiehandigheidjes voor de camping vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur