Knaus Boxdrive 600 XL is een buscamper op MAN TGE-basis

Luc Schaepkens

De Knaus Boxdrive 600 XL is de tweede buscamper van deze camperbouwer met de MAN TGE als basis. Hij is zes meter lang en heeft achterin een dwarsgeplaatst bed. De 600 XL heeft een vast verhoogd dak van gfk.

Buscamper

De eerste Knaus buscamper op de MAN TGE verscheen in 2018. Dat is de Boxdrive 680 ME. Die is een maatje langer dan de nieuweling. Dat ondanks de twee laatste letters in de naam van de Knaus Boxdrive 600 XL.

Knaus Boxdrive 600 XL na succes Limited Edition

Knaus bouwde in eerste instantie een gelimiteerde serie buscampers op de MAN TGE, een basisvoertuig dat nagenoeg gelijk is aan de VW Crafter. Die gelimiteerde serie sloeg dusdanig aan dat er een vervolg kwam. Dat was de 680 ME met enkele bedden achterin. Daar komt nu – eveneens op de MAN TGE 35 – de 6 meter lange Knaus Boxdrive 600 XL bij. Deze heeft achterin een dwarsgeplaatst tweepersoonsbed. Handig: dit bed kan omhoog, waardoor de fietsen eronder passen.

De Knaus Boxdrive 600 XL heeft – net als zijn grotere broer – vier slaapplaatsen. Want naast het bed achterin zit er ook nog een zogenaamd comfort slidebed in het hoge dak. Dat zijn twee planken die je overdag voor in het dak boven de cabinestoelen op elkaar legt. Heb je het bed nodig, dan schuiven de planken in de aangebrachte rail naar achteren. Zo heb je binnen een paar tellen een tweede bed gemaakt. Het vaste verhoogde dak is gemaakt van gfk en geïsoleerd. Dankzij het dakraam komt er veel daglicht in het zitgedeelte.

Buscamper met klassieke indeling

De Knaus Boxdrive 600 XL heeft voorin de zitgroep: de twee draaibare cabinestoelen en een dinettebank. Ertussen een tafel. In de schuifdeuropening het keukenblok. Daar tegenover de compacte badkamer met toilet. De koelkast zit aan de kopse kant van het keukenblok. Dat is plaatsbesparend en handig tegelijk. Want nu kun je ook als je buiten staat een koel drankje pakken. Zijn grote broer – de Boxdrive 680 ME – heeft een grote Slimtower-versie tussen het keukenblok en het bed.

Knaus heeft meteen enkele detailverbeteringen doorgevoerd in de Boxdrive-serie. Zo is er een compleet nieuw lichtconcept ontwikkeld. Optioneel is de lederen bekleding in de tint ‘Dark Coffee’ verkrijgbaar. Ook nieuw is de draaiende wand in de badkamer. Daaraan hangt de wastafel. Die is – samen met het toilet – weg te draaien. Zo ontstaat er een douchecabine. Ook optioneel zijn een airco en Remis-verduistering voor de zijramen. Voor wie bijna 74.000 euro exclusief bpm aan de forse kant is: kijk dan eens naar de Weinsberg Carabus 600 MQH. Een prima alternatief uit eigen huis. De indeling is vergelijkbaar. Basisvoertuig is de Fiat Ducato. Deze Weinsberg is er in Duitsland vanaf 47.000 euro (ex bpm).

SpecificatiesSpecs van de Knaus Boxdrive 600 XL

Basis:: MAN TGE 35, 177 pk, standaard met achttrapsautomaat
Afmetingen (lbh):: 5,98 / 2,04 / 2,68 meter
Leeggewicht / Laadvermogen:: n.b.
Maximaal gewicht:: 3500 kilo
Zit-/slaapplaatsen:: 5 / 4
Prijs:: 73.470 euro (ex bpm)
Website:: Knaus.com

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur