Kerstuitjes Royal Christmas Fair

Kerstuitjes in december mét overnachtingstips

Marije Onderwaater

De tijd gaat snel! Over twee weken is het al Eerste Kerstdag. Hou je ervan om deze dagen voor Kerst iets gezelligs te ondernemen? Dan hebben we een paar leuke kerstuitjes in december voor je. Kamperen in de buurt is geen probleem!

Kerst op Kasteel de Haar in Haarzuilens (Utrecht)

Het grootste kerstkasteel van Nederland mag je als echte kerstliefhebber natuurlijk niet missen. Een bezoek aan dit kasteel – dat écht het grootste van Nederland is – is sowieso een bezoek waard. De familie van Zuylen bezat het ooit en de beroemde Nederlandse architect Pierre Cuypers, die bekend is van onder meer het Rijksmuseum, het Amsterdamse Centraal Station en de Beurs van Berlage, gaf de voormalige ruïne een make-over. Tegenwoordig kan je het kasteel en de tuin bezoeken.

In de decembermaand zijn alle vertrekken in het kasteel helemaal in stijl versierd, met ballen, lichtjes en guirlandes. In de Main Hall staat een kerstboom van maar liefst 8 meter hoog. Kinderen kunnen een gratis speurtocht doen. Hierbij moeten ze zoeken naar een traditioneel familierecept dat is verdwenen en waardoor de familie met kerst misschien niet van de Chester cake kan genieten. In het park rondom het kasteel kunnen bezoekers een winterwandeling maken. Dit park is ruim 55 hectare groot en biedt onder meer een hertenkamp, een doolhof, en Engelse en Franse stijltuinen.

Kasteel de Haar is nog tot en met 7 januari 2024 in kerstsferen. Ook in deze tijd betaal je de reguliere ticketprijs. Een Museumkaart is geldig. Voor de Lumineuze Nachten, een lichtspektakel in de tuinen, is slechts nog een handvol kaarten beschikbaar.
Website Kasteel de Haar

Overnachten in de buurt van Kasteel de Haar
Natuurkampeerterrein Amstelkade in Wilnis
Parking H20 in Harmelen

Kasteel de Haar
Volop kerst (mét speurtocht) in Kasteel de Haar
Kasteel de Haar
Volop kerst (mét speurtocht) in Kasteel de Haar

Royal Christmas Fair in Den Haag (Zuid-Holland)

Geniet van de gratis toegankelijke Royal Christmas Fair in Den Haag. Tot en met 23 december 2023 staat het Lange Voorhout, in het historisch centrum van Den Haag, helemaal in het teken van Kerst. Met lichtjes, kersthuisjes, kerstkoren, kinderactiviteiten, muziek, vuurtjes, glühwein én een regelmatig bezoek van de kerstman. De markt is dagelijks geopend van 12.00 tot 21.00 uur. Alleen op maandag 18 december is alles gesloten. Op de website vind je de complete programmering voor de komende twee weken.

Website Royal Christmas Fair

Overnachten in de buurt van de Royal Christmas Fair
Camperpark Den Haag
Roompot Kijkduin

Royal Christmas Fair
Royal Christmas Fair in Den Haag
Royal Christmas Fair
Royal Christmas Fair in Den Haag

Magisch Maastricht Vrijthof in Zuid-Limburg

Schaatsen, een ritje naar 45 meter hoogte in het reuzenrad en je ogen uitkijken bij de vele kraampjes; het kan allemaal op het Vrijthof in Maastricht, tot en met 31 december omgedoopt tot Magisch Maastricht Vrijthof. Op een van de bekendste kerstmarkten van Nederland is veel te doen. Een tunnel vol lichtjes leidt naar de Sint Servaasbasiliek, er zijn allerlei eettentjes – van oliebollen tot glühwein –, je kunt een rondje in de carroussel maken, schaatsen op de overdekte baan of een potje curling spelen.

Magisch Maastricht Vrijthof is dagelijks geopend van 10.00 tot 00.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 01.00 uur. De toegang is gratis. Tickets voor bijvoorbeeld de schaatsbaan, het reuzenrad, carroussel of curling kun je vooraf aanschaffen via de site.

Website Magisch Maastricht Vrijthof 

Overnachten in de buurt van Maastricht
DH Camperplace, deze camperplaats kwam ook al eens voor in ons camperplaatsennieuws
Hoeve de Ploeg

Ben je toch in Zuid-Limburg? Ga dan voor een van de bekendste kerstuitjes in december en bezoek kerststad Valkenburg, waarover je hier alles leest.

Magisch Maastricht Vrijthof kerstuitjes december
Magisch Maastricht Vrijthof
Magisch Maastricht Vrijthof kerstuitjes december
Magisch Maastricht Vrijthof

Dordtse Decemberdagen in Dordrecht (Zuid-Holland)

De Dordtse Decemberdagen gaan vrijdag 15 december van start en duren nog tot en met de laatste dag van het jaar. In deze twee weken is de binnenstad van Dordrecht, een van de oudste steden van Nederland, sfeervol versierd. Op de eerste dag is er een Santa Run, gevolgd door een sing-a-long in de openlucht. Verder kun je tijdens de Dordtse Decemberdagen een speciale wandelroute door de stad volgen, gezinsactiviteiten ondernemen en gezellig winkelen. Op 16 en 17 december staat er een kerstmarkt met huisjes en foodtrucks tussen de Grote Kerk en het Stadhuis. Van 26 tot en met 30 december staan Dordtse (horeca)ondernemers met chalets in de tuin van de Grote Kerk, het Winterplein genoemd. Hier staat ook een draaimolen en er zijn live muziekoptredens.

Website Dordtse Decemberdagen

Overnachten in de buurt van de Dordtse Decemberdagen
Jachthaven Westergoot
Parking Weeskinderendijk

Dordtse Decemberdagen
Dordtse Decemberdagen
Dordtse Decemberdagen
Dordtse Decemberdagen

Dickens Festijn in Deventer (Overijssel)

Van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers en van weeskinderen tot kantoorklerken. Op zaterdag 16 en zondag 17 december kun je ze tegenkomen in Deventer. Dat weekend vindt namelijk het 31ste Dickens Festijn plaats in de Hanzestad. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver Charles Dickens tot leven. Onder hen ook de immer chagrijnige vrek Ebenezer Scrooge, die ook dit jaar weinig zin heeft in de feestdagen.
Op Campingtrend schreven we al uitgebreid over dit feestweekend.

Website Dickens Festijn

Overnachten in de buurt van het Dickens Festijn
Stadscamping Deventer
Boerderijcamping De Kleine Lippe

Dickens Festijn Deventer
Dickens Festijn Deventer
Dickens Festijn Deventer
Dickens Festijn Deventer

Meer kerstpret?

Wil je meer kerstuitjes in december beleven? Lees dan eens dit artikel met kerstmarkten over de grens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…