Kerststad Valkenburg is er helemaal klaar voor

Luc Schaepkens

Kerststad Valkenburg is ook dit jaar weer de place to be als het om sfeer gaat. Zet je camper of caravan in de buurt op een camping, of huur een huisje. Vanaf 12 november kun je in het Limburgse Valkenburg helemaal in kerstsfeer komen. Er is van alles en nog wat te zien en te doen. De komende twee maanden kun je je hier onderdompelen in een andere wereld.

Ondergrondse kerstmarkten

Met ondergrondse kerstmarkten in de mergelgrotten, lichtshows van Christmas LightArts, de kerstmarkt Santa’s Village en Frosty Fairy Tale is Valkenburg komende twee maanden een van de meest sfeervolle plaatsen in Nederland. Mocht je caravan of camper al in de stalling staan, dan is een huisje huren misschien een idee. Om de hoek in de bossen van het Zuid-Limburgse heuvelland ligt namelijk het nieuwe CityKamp Valkenburg-Maastricht. Er zijn daar ook zo’n 300 plekken waar je met je eigen camper of caravan kunt staan. Maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden.

CityKamp Valkenburg-Maastricht

CityKamp Valkenburg-Maastricht (powered by Huttopia) is nieuw in het zuiden van Limburg. Het ligt op nog geen 2 kilometer van Valkenburg en op 15 kilometer van Maastricht. Het park is medio juli geopend. Midden in de natuur vind je hier comfortabele chalets en pipowagens voor een verblijf in het bos, en toch op loopafstand van Valkenburg. Daarnaast zijn er meer dan 300 verschillende staanplaatsen voor een verblijf met eigen accommodatie. De perfecte bestemming voor een vakantie in het groen.

Citykamp is een netwerk van campings om te verblijven in het hart van steden en is onderdeel van de Huttopia Group. Er zijn op dit moment vijf CityKamps in Frankrijk en één in Nederland. Je vindt ze in Parijs, Lyon, Straatsburg, Colmar, Angers en sinds kort dus in Zuid-Limburg. Kenmerkend aan de CityKamps is de bijzondere ligging nabij een stad, maar altijd in het groen.

Overnachten: de leukste adresjes

Overnachten in of rond Kerststad Valkenburg? Dat kan bijvoorbeeld ook in hotels, pensions, kasteelhotels, B&B’s, vakantiehuisjes en op bungalowparken. Zoek je zo’n verblijf? Kijk dan vooral even hier. Maar ook de kampeerder weet Valkenburg al jaren te vinden. Naast de stadscamping (nu dus even niet) zijn er tal van campings rondom Valkenburg te vinden. Grote campings, maar ook kleinschalige campings en boerderijcampings. Met je eigen auto, het openbaar vervoer of de fiets ben je zo in Valkenburg. Kijk voor een opsomming van campings in de buurt op deze site.

Kerststad Valkenburg, wat mag je niet missen?

  • De grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa: in de Gemeentegrot van Valkenburg is vanaf 12 november de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa te vinden. De gezellig verlichte mergelgangen zijn gevuld met stands vol leuke cadeaus en andere kerstartikelen. Daarnaast zijn er bij diverse kraampjes lekkere hapjes en drankjes te verkrijgen. De grot is rolstoeltoegankelijk. Tickets zijn online verkrijgbaar.
  • Het kerstverhaal in Winterwonderland: vanaf begin december is Winter Wonderland geopend in de Wilhelminagrot. In een levensgrote kerststal wordt vanaf 1 december tot en met 9 januari het kerstverhaal weergegeven.
  • Christmas Lights Art: tijdens Christmas LightArts wordt Valkenburg verlicht door lichtkunstenaars van over de hele wereld. De projecties die op de verschillende gevels van de stad tot leven komen, zijn geïnspireerd op de middeleeuwse geschiedenis en kersttradities van Valkenburg. De gratis lichtshows zijn van 1 december 2021 tot en met 30 januari 2022 elke avond van 17.00 tot 22.30 uur te bewonderen. Je vindt ze bij de Geulpoort, de stadsmuur in het Halderpark, het Spaanse Leenhof, de kerk bij het Walramplein en de Berkelpoort.

Nog meer aanraders

  • Kerstmarkt Fluweelengrot: daal af in de Fluweelengrot onder de kasteelruïne in Valkenburg en waan je in een historische setting. De bijzondere combinatie van een 18e-eeuwse kapel, diverse kraampjes en muurschilderingen uit verschillende tijdperken, maken deze kerstmarkt tot een uniek schouwspel. Open van 12 november t/m 30 december.
  • Santa’s Village: vanaf 12 november tot en met 31 december is het centrum van Valkenburg een gezellige kerstmarkt. In de kraampjes en chalets vind je leuke kerstartikelen, lekkernijen, warme drankjes en natuurlijk de kerstman.
  • Frosty Fair Tale: het Sprookjesbos Valkenburg is vanaf 12 november omgetoverd in magische kerstsfeer. Voor een vleugje avontuur zijn de groeven onder het park geopend voor interactieve wandelingen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur