Kanoën en wildkamperen in de Franse Ardennen

Martine van Kuler

Heuvels, bossen én riviertjes. Natuurliefhebbers zullen zich niet vervelen in de Franse Ardennen. Het gebied is heel geschikt om per kano of kajak te verkennen. Extra leuk: op sommige locaties mag je wildkamperen!

Frans Ardennen

De Franse Ardennen zijn een walhalla voor natuurliefhebbers. Het gebied is erg bosrijk: meer dan een derde bestaat uit loof- en naaldbomen. De flora en fauna is heel gevarieerd. Je kunt natuurlijk als een dolle met de auto door de Franse Ardennen jakkeren, maar genieten van de omgeving kun je pas als je er echt de tijd voor neemt. In een kano bijvoorbeeld.

Fotocredit: Teddy Verneuil.
Fotocredit: Teddy Verneuil.

Verken de Franse Ardennen op een milieuvriendelijke manier: per kano

Door de vele rivieren en valleien zijn de Franse Ardennen heel geschikt om per kano of kajak te ontdekken. Er zijn legio tochten te maken, variërend van een middagje op het water tot een paar dagen.

Tot die eerste categorie behoort de kanotocht van Jérôme. Hij is een van de initiatiefnemers van het river clean-up team, dat als doel heeft de vervuiling in de rivieren van de Franse Ardennen tegen te gaan. Als jij een kanotocht bij Jérôme boekt, kun je hier ook je steentje aan bijdragen tijdens het kanoën. Er zijn verschillende kanotochten mogelijk tussen Attigny, Givry en Ambly Fleury in de Vallei van de Aisne. Jérôme – altijd vergezeld door zijn hond – pikt je op waar jij wilt. Meer informatie vind je op de Facebook-pagina van Sud Ardennes Canoë.

Geschiedenisles en bevers spotten

Deze bijzondere combinatie ervaar je tijdens de kanotocht over de Maas van Patrimoines d’Ardennes. In de kano glijd je geruisloos richting het Iges-schiereiland, al sinds de middeleeuwen een doorgang tussen het massief van de Ardennen en de vlaktes van de Argonne. Al peddelend leer je over de geschiedenis van de Maas. In 1940 staken de Duitse troepen bij Argonne de rivier over. Vandaag de dag zie je vanuit de kano bevers en bijzondere riviervogels. Wil je deze tocht door dit deel van de Franse Ardennen wel maken, maar liever op eigen gelegenheid? Kijk dan op deze website.

Fotocredit: Johan Barrot.
Fotocredit: Johan Barrot.

Semois, Semoy en het Lac des Vieilles Forges

Als je de grens van België met Frankrijk oversteekt, gaat de Semois over in de Semoy en stroomt hij door een van de mooiste valleien van de Ardennen. Ga je hier peddelen, dan loop je het risico op een nat pak, want deze rivier kan best wild zijn. Meer info vind je bij Canoe Semoy.

Geef je de voorkeur aan wat rustiger water? Kies dan voor een tocht in het Lac des Vieilles Forges in het hart van het Ardense massief, niet ver van de Maas- en Semoivalleien. Op dit meer kun je trouwens ook prima suppen. Materiaal huur je Cap Ardennes.

Wildkamperen in de Franse Ardennen

Is een dagje in de kano niet genoeg? Kies dan voor meerdaagse tocht. Dat kan onder meer via Les Canoës de Mery. Je vertrekt rond 16.00 uur voor een tochtje over de rivier de Aisne. Na ongeveer anderhalf uur peddelen kom je bij een open plek aan de oever. Terwijl jij de tent opzet (let op: deze moet je zelf meenemen) steekt de organisatie de barbecue aan. De volgende ochtend wacht een ontbijt waarna je met een goedgevulde buik weer in de kano stapt. Om 14.00 uur kom je aan bij je eindbestemming Givry-sur-Aisne. Dit uitje kost 35 euro per persoon. Dat is inclusief kanohuur, barbecue en ontbijt, maar exclusief kampeerspullen.

Nog meer Ardennen

Wil je de Franse Ardennen nou niet per kano, maar te voet verkennen, ook dan ben je bij Campingtrend aan het juiste adres. Lees ons artikel over wandelingen in het gebied maar eens.

Zoals je ongetwijfeld weet zijn er niet alleen Franse, maar ook Belgische Ardennen. Ook deze zijn een bezoek meer dan waard. In ons nieuwste Campingtrend magazine lees je wat de hoogtepunten zijn. Ook tippen we een aantal campings in de Belgische Ardennen. Hieronder kun je je inschrijven voor ons superleuke Campingtrend magazine, waardoor je elke maand verzekerd bent van een portie kampeerinspiratie!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!