Kamperen in Zweden – Ondergrondse sauna in Borlänge

Martine van Kuler

In Scandinavië zijn veel sauna’s, maar die bij het Zweedse Borlänge is wel heel bijzonder. Sinds kort kun je hier namelijk een sauna bezoeken die tachtig meter onder de grond ligt. Dus ben je een saunaliefhebber en ga je graag kamperen in Zweden, dan weet je waar je heen moet.

Vlak bij Borlänge ligt de Äventyrsgruvan, de avonturenmijn. Avonturen beleef je zeker in dit netwerk vol ondergrondse tunnels en kamers. Zo kun je samen met een gids afdalen naar het diepste punt van de mijn, tachtig meter onder de grond. Tijdens de tocht vlieg je aan een zipline boven een kristalhelder meer. Echte avonturiers kunnen in de mijn zelfs duiken. Wil je het wat rustiger houden, dan kun je er sinds kort ook genieten van een saunaritueel.

The lady of the mine

Volgens de legende wordt de Äventyrsgruvan bewaakt door The lady of the mine. Zij zou de mijnwerkers waarschuwen bij dreigend gevaar. Als eerbetoon aan dit wezen kunnen bezoekers nu genieten het Lady of the mine-saunaritueel. Het ritueel bevat verschillende elementen die de zintuigen stimuleren: van warm naar koud, van hard naar zacht en van licht naar donker. Let op: je kunt de sauna alleen bezoeken als onderdeel van een rondleiding.

Sauna Adventure mine
Zie jij jezelf hier al relaxen?
Sauna Adventure mine
Zie jij jezelf hier al relaxen?

Kamperen in Zweden - campings in de buurt van Borlänge

Borlänge ligt in de regio Dalarna in het midden van Zweden. Je vindt hier bossen, meren en bergen, dus je zult begrijpen dat kampeerders die van de natuur hier houden hier aan hun trekken komen. Je vindt er dan ook best veel campings. In Borlänge zelf zijn er twee: First Camp Mellsta-Borlänge en Tyllsnäs Vandrarhem & Camping. Dus wil jij dat bijzondere ondergrondse saunaritueel zelf ervaren, dan kun je in ieder geval in de buurt overnachten.

Wil je wel kamperen in Zweden, maar liever in een andere regio? Lees dan ons artikel over Zuid-Zweden eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!