Kamperen in Zuid-Zweden

Kamperen in Zuid-Zweden: van glampen tot back to basic

Martine van Kuler

Nog steeds trekken veel vakantiegangers naar landen rond de Middellandse Zee, maar de laatste jaren wint ook Scandinavië aan populariteit. Zo gaan steeds meer Nederlanders kamperen in Zuid-Zweden. Maar wat kun je zoal doen in deze regio? Je leest het in dit artikel.

De regio’s Skåne, Småland, Blekinge en Halland zijn populaire kampeerbestemmingen. Dat lijkt dit jaar niet anders te zijn. Allerlei soorten kampeerders komen aan hun trekken in Zuid-Zweden, van luxe paardjes tot back-to-basic-liefhebbers. Toch zullen zij één ding gemeen hebben: liefde voor de natuur, want dat is toch veelal dé reden om naar Zuid-Zweden af te reizen.

Ontdek de prachtige wandelroute door Skåne.
Ontdek de prachtige wandelroute door Skåne.

Rust in de natuur van Skåne

Stel jij niet veel eisen aan je kampeerplek en wil je vooral één zijn met de natuur, dan is het Nyrups Natuurhotell in Höör misschien wel wat voor jou. Laat je niet misleiden door de naam, want een hotel is dit allerminst. Slapen doe je in een yurt tussen de bomen, maar dat is zo’n beetje het enige luxe hier. Koken, douchen, het moet allemaal buiten. Een aanrader voor mensen die de natuur ten volle willen beleven.

Ook wandelaars komen aan hun trekken in Skåne. Dwars door de zuidelijke regio loopt de namelijk de 1300 kilometer lange wandelroute Skåneleden. Direct langs de route ten noorden van Helsingborg ligt Lägerplats Domsten. Verwacht ook hier geen luxe sanitaire voorzieningen of een animatieteam: hier zet je je tent neer in het midden van het bos, neem je een duik in nabijgelegen water en bereid je een maaltijd op open vuur.

De kust van Halland
De kust van Halland.
De kust van Halland
De kust van Halland.

Duurzaam kamperen in Åsnen National Park

Het meer Åsnen in Småland (nee, je kunt je kinderen hier niet voor een uurtje droppen) is een uniek stukje Zweden met 700 kilometer aan kustlijn en meer dan duizend eilandjes. In het noordelijke deel van het meer vind je Åsnen National Park. Om de natuur zo min mogelijk te belasten kun je net buiten het park op een duurzame manier vakantie vieren. Nieuw dit jaar zijn de e-bikes van Destination Åsnen waarmee je de omgeving rond het meer Åsnen kunt ontdekken. De fietsverhuur werkt volgens een drop-on drop-off systeem, waarmee je de fiets op verschillende punten kunt achterlaten of oppikken. Fietsen zijn vooraf online te boeken. Er zijn een paar campings rond het meer van Åsnen.

Wil je echt terug naar de basis, overnacht dan op Hätteboda Wilderness Camping, een wilderniscamping die z’n naam eer aan doet. Hier slaap je in een decor van geurige naaldbomen en heldere meertjes, maar zonder elektriciteit of stromend water.

Kamperen langs de kust van Halland

De lange kustlijn van Halland staat bekend om z’n eindeloze zandstranden en groene achterland. Als je vanuit het zuiden Halland binnenrijdt, is het pittoreske Laholm de eerste stad die je tegenkomt. Voor de kust ligt de badplaats Mellbystrand met gelijknamige camping. De camping ligt direct aan een lang zandstrand. Vervolg je weg via Hallands Kustväg, de prachtige kustweg tussen Halmstad en Falkenberg, en kampeer met uitzicht op zee op Ugglarps Camping, een van de mooiste plekken van Halland.

Pippi Langkous - Kamperen in Zuid-Zweden met de kinderen

Vimmerby, de geboorteplaats van schrijfster Astrid Lindgren, is een ideale bestemming voor families met kinderen. Hier vind je niet alleen het populaire themapark Astrid Lindgrens Wereld, maar ook het elandenpark Virum Älgpark en het hoogste klimpark van Scandinavië: Vimmerby Adventure. De omgeving met de typerende rode huisjes en eindeloze bossen en meren ademt de sfeer van Pippi Langkous, maar is ook een heerlijke natuurbestemming. Vimmerby Camping is direct gelegen aan het meer Nossen, net buiten het stadscentrum. Ook bij Norje Boke Camping aan de kust van Blekinge gaan de kinderen zich uitstekend vermaken. Hier vind je veel activiteiten die in het teken staan van piraten en Pippi. Liever de rust opzoeken? Ook dat kan hier prima: de archipel van Blekinge met tientallen eilandjes ligt zo goed als voor de deur.

Pippi Langkous Vimmerby
Ga je met kinderen naar Zuid-Zweden dan mag je Pippi's Vimmerby eigenlijk niet overslaan.
Pippi Langkous Vimmerby
Ga je met kinderen naar Zuid-Zweden dan mag je Pippi's Vimmerby eigenlijk niet overslaan.

Kamperen in stijl: glamping

Heb je genoeg van de natuur en dat hele back-to-basic-gebeuren? Ga dan lekker glampen, want ook dát kan als je gaat kamperen in Zuid-Zweden. Dat kan bijvoorbeeld op Julared Glamping bij Hagårds Lagård. Hier overnacht je met uitzicht op de sterrenhemel en word je wakker in de groene bossen van Småland. Twee bolvormige tenten staan op het erf van van de familieboerderij Julared die dateert uit de 17e eeuw. De nieuwe glampingtenten zijn van alle gemakken voorzien.

Ook op het eiland Ven – gelegen in de Sont tussen Denemarken en Zweden – kun je prima kamperen in stijl. Bij Camp Ven kun je terecht in luxe safaritenten. Zelfs voor het ontbijt hoef je hier niet te zorgen.

Duurzaam naar Zuid-Zweden met Scandlines

Wil jij na het lezen van dit artikel gaan kamperen in Zuid-Zweden? Go for it!  Je kunt er onder meer komen met de ferries van Scandlines, die zo’n zestig afvaarten per dag verzorgen. En het is nog duurzaam ook, want Scandlines maakt gebruik van veerboten die worden aangedreven door milieuvriendelijke hybride motoren. Daarnaast is een windvoortstuwingstechnologie ontwikkeld om de CO2-uitstoot van de hybride veerboot ‘Kopenhagen’, die op de route Rostock-Gedser vaart, te verminderen. Sinds mei vaart ook de tweede veerboot ‘Berlijn’ met een rotorzeil op dit traject. Alleen dat lijkt ons avontuur op zich!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!