Wie leegt de toiletcassette op de camping?

Marije Onderwaater

Natúúrlijk zijn de vrouwen van de Campingtrend-redactie geëmancipeerd. Wij rijden met onze caravan, vouwwagen of met een geleende camper. Maar als we met onze mannen weg zijn, dan zijn zij toch echt degene die de toiletcassette legen. En op vakantie zagen we weer eens dat onze mannen niet in de minderheid zijn.

Toiletcassette

Luikje openen, cassette meenemen, legen en schoonspoelen, terug plaatsen en vloeistof toevoegen; zo moeilijk is het allemaal niet. Toch merkte ik afgelopen maand tijdens onze campervakantie dat het toch vooral mijn vriend is die het hele toiletgebeuren op zich neemt. En wanneer Martine met haar caravan op pad is, is het ook manlief die daar verantwoordelijk voor is. Natuurlijk checkten we het voor de zekerheid even bij Jos. En ja, ook hij is degene die met de volle toiletcassette richting sanitairgebouw gaat.

Herenoptocht richting sanitairgebouw

Wij zijn niet de enige vrouwen die dit klusje aan hun wederhelft overlaten, zo ontdekte ik onlangs. Met onze geleende huurcamper bivakkeerden we achtereenvolgens in Frankrijk, Spanje en weer in Frankrijk. En wanneer ik ’s ochtends – want dan gebeurt het vooral – om me heen keek, waren het toch echt de mannelijke kampeerders die met het chemisch toilet richting het sanitairgebouw liepen. Geen enkele keer zag ik een van de dames met de cassette lopen. En ik geef dus toe, ook ik laat het legen graag over aan mijn vriend.

Toch vind ik het vreemd. Martine en ik karren met gemak met onze caravan, vouwwagen en geleende camper over de hysterische périphérique van Parijs én verder, maar toch laten we op vakantie het legen van de toiletcassette over aan onze mannen. Het is trouwens niet dat we het niet kúnnen. Samen gingen we al twee keer met de camper weg. Een lang weekend naar de kerstmarkten in Duitsland én naar de Caravan Salon in Düsseldorf. En reken maar dat wij dan gewoon zelf met die cassette lopen te zeulen. Kijk maar eens goed naar de hoofdfoto.

Jong geleerd is oud gedaan. Oké, hier verzorgde een van onze zoons wel alleen het vervoer van de cassette.
Jong geleerd is oud gedaan. Oké, hier verzorgde een van onze zoons wel alleen het vervoer van de cassette.

Ook vrouwen legen toiletcassette

Conclusie? Tja, eigenlijk weten we het niet zo goed. Bij ons is het zo gegroeid dat de mannen het klusje op zich nemen, en te zien aan veel andere kampeerders, is dit wel vaker het geval. Maar laat één ding duidelijk zijn: het is dus niet zo dat we hulpeloze wezens zijn die niet weten hoe ze de toiletcassette moeten legen. Dat neemt niet weg dat we het wel erg prettig vinden dat we dit niet altijd zelf hoeven te doen. En natuurlijk weten we dat er vrouwen zijn die alleen reizen en het sowieso zelf moeten doen Of vrouwen die samen kamperen en waar geen man die het toilet leegt aan te pas komt. En natuurlijk zijn er nog stellen van wie de vrouw deze taak op zich neemt.

En hoe zit dat bij jou? Wie leegt tijdens jullie vakantie de toiletcassette? Laat het ons weten op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…