We zijn er Bijna! 2022 groep

We zijn er Bijna! 2022 in Spanje: interview met Martine van Os

Marije Onderwaater

Na een jaar van afwezigheid in 2020 en de Nederlandse reis van vorig jaar, brengt We zijn er Bijna! 2022 weer het vertrouwde plaatje van een buitenlandse groepsreis. Martine van Os trekt met 24 gepensioneerde echtparen door de Spaanse binnenlanden. De reis duurt 33 dagen en start aan de noordkust van Spanje, de Costa Verde, om na bijna 3000 kilometer te eindigen in Tarragona aan de Middellandse Zee. Campingtrend wilde alles weten over dit nieuwe seizoen, dat 16 augustus start, en belde met Martine van Os.

Eindelijk weer een reis naar het buitenland! Is dit weer een ‘ouderwetse’ We zijn er Bijna!?
“Dat gevoel had ik wel een beetje. Vorig jaar vond ik het ook heel leuk. Noodgedwongen bleven we toen in Nederland, al was het fantastisch dat we die reis konden maken. Het echte We zijn er Bijna!-gevoel hangt voor mij wel met het buitenland samen. Tijdens onze Nederlandse reis gingen deelnemers soms nog even naar een verjaardag tussendoor, of hun dekbed thuis in de was doen. In het buitenland ben je écht weg.”

Seizoen 2016 speelde zich af in Spaans Baskenland. Hoe vond je het om nu opnieuw naar Spanje te gaan?
“In eerste instantie dacht ik: weer naar Spanje? Je denkt dat je het al kent, maar het is een ongelooflijk groot land waar je makkelijk nieuwe dingen ontdekt. We hebben veel verrassende plekken gezien waar ik nog nooit van had gehoord. Cuenca vond ik bijvoorbeeld een waanzinnig mooi plaatsje, met woningen die in en op de rotsen zijn gebouwd. El Rocío kennen mensen misschien van het feest dat er jaarlijks plaatsvindt. Dat vond ik zo’n bijzondere plek! De wegen zijn niet geasfalteerd, er ligt gewoon zand. De inwoners springen op hun paard zoals wij op de fiets stappen. Je hebt er het gevoel om terug in de tijd te zijn. Ik raad iedereen aan om ook eens het binnenland in te trekken. Weg van de kust is nog zoveel moois te ontdekken.”

Oudgedienden in We zijn er Bijna! 2022

Kun je iets over de deelnemers vertellen?
“Met 24 echtparen is de groep dit jaar behoorlijk groot, met ook enkele We zijn er Bijna!-oudgedienden. Hans en Marian gaan al voor de derde keer met ons mee. Ferdinanda en Willem, en Cor en Gaby reisden in 2019 naar de Balkan. Ook Ria en Ger waren al eerder te zien. Natuurlijk zijn er vooral een hele hoop nieuwe gezichten. De deelnemers zijn van een heel verschillend pluimage. Dat is eigenlijk al tijd wel zo, maar dit jaar vond ik de diversiteit heel opvallend. Kampeerders komen echt uit alle lagen van de bevolking. Maar op de camping vallen die verschillen weg. Iedereen deelt lief en leed, en helpt elkaar wanneer dat nodig is. Zeker in deze tijd is het mooi dat mensen open staan voor een ander en elkaar respecteren. Dat gebeurde in deze groep en dat vond ik heel prettig om te zien.”

Heb je dit jaar nog op een camping overnacht?
“Alleen toen we ergens in the middle of nowhere zaten. Toen hebben we in huisjes op de camping geslapen, waar ik met alles wat ik kon vinden spaghetti heb gekookt voor de cameraman en de geluidsman. Normaal gesproken overnachten we buiten de camping, al zijn we altijd dicht in de buurt en overal bij. Als we niets kunnen vinden, overnachten we wel in een stacaravan of huisje op de camping. Ik ben natuurlijk toch gewoon keihard aan het werk. En dit jaar was het ook nog eens bloedheet. Van de vijf weken dat we onderweg zijn geweest, was het drie weken heel erg warm.”

We zijn er Bijna welkomstborrel
Kennismaken tijdens de welkomstborrel.
We zijn er Bijna welkomstborrel
Kennismaken tijdens de welkomstborrel.

Tent als WhatsApp-icoontje

De reis ging vorig jaar door Nederland. Zie je een verschil met campings in ons land en in het buitenland?
“Ik vind de standaard overal eigenlijk best hoog liggen, zowel in Nederland als in het buitenland. De campings die zijn uitgezocht door de reisorganisatie zijn overigens vrij luxe, dus ik weet niet of dat voor Spanje de standaard is. Het valt me wel op dat het sanitair op campings veel beter is dan vroeger. Het bekende grapje is natuurlijk dat je met de pleerol onder de arm de camping over moet, maar dat is echt niet meer nodig. Vroeger heb ik zelf ook gekampeerd met mijn ouders. Niet op luxe campings, maar heel basic. We kampeerden met een tent, echt zo’n klassieke, zoals het icoontje van WhatsApp.”

Verwacht je dat We zijn er Bijna! 2022 weer een succes wordt?
“Ik hoor van veel mensen dat ze er echt zin in hebben. Ik denk dat de trouwe We zijn er Bijna!-kijkers het ook heel leuk vinden om weer een ouderwetse buitenlandreis te zien. Een paar weken geleden hebben we de reis naar het Italiaanse Puglia in 2018 herhaald. Al voor de tweede keer en toch trok het opnieuw heel veel kijkers.”

WZEB 2022 Thea Sjaak
Martine van Os met kampeerders Thea en Sjaak.
WZEB 2022 Thea Sjaak
Martine van Os met kampeerders Thea en Sjaak.

Vijf weken op reis

Heb je zelf vakantieplannen?
“Na vijf weken voor We zijn er Bijna! op reis te zijn geweest, vind ik het lekker om weer thuis te zijn. Het ‘heilig moeten’ van op vakantie gaan is ook een beetje weg. Ik zou graag eens buiten het hoogseizoen om op vakantie gaan. Tegenwoordig vind ik het niet meer zo erg dat het dan minder warm is, waar ik vroeger veel meer tuk op was. IJsland staat hoog op mijn verlanglijstje. Al vind ik het ook weer moeilijk als het daar veel zou regenen.”

Is een camperreis niets voor jou?
“Daar denk ik wel eens aan. Zeker als ik zie hoe mooi de campers zijn ingericht, met al die handige dingetjes. Maar toch, voorlopig nog niet.”

We zijn er Bijna! seizoen 2022 start 16 augustus

We zijn er Bijna! seizoen 2022 start op dinsdag 16 augustus om 21.20 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Aflevering 1
De groep arriveert in San Vicente de la Barquera, vlakbij zee. Vanaf de camping zien de kampeerders de bergketen Picos de Europa met zijn besneeuwde toppen. De eerste dagen staan in het teken van elkaar leren kennen. Dat doen de kampeerders op de vertrouwde We zijn er Bijna!-wijze: met een gezellige borrel en jeu de boules. Ook bezoeken ze de steden Valladolid en Salamanca.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…