Wandelen in Wales

Kamperen in Wales – wandelen langs de kustlijn, door natuurgebieden of in de stad

Martine van Kuler

Wales is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij het uitzoeken van een vakantie. Tóch kun je uitstekend kamperen in Wales. En als je ook nog van wandelen houdt, kom je er helemaal aan je trekken. 2023 is in Wales zelfs uitgeroepen tot 'The Year of Trails', wat betekent dat er veel aandacht is voor wandelroutes in het land.

Wales maakt deel uit van Groot-Brittannië en staat bekend om zijn fenomenale kustlijnen, adembenemende natuurgebieden en het historische culturele erfgoed. Dit alles kun je bij uitstek te voet verkennen. Treed in eeuwenoude voetsporen of waag je juist buiten de gebaande paden.

The Wales Way: drie nationale routes

Wil je wandelen langs de hoogtepunten van het land, dan is The Wales Way dé manier. The Wales Way bestaat uit de drie nationale routes. Langs The Coastal Way (290 kilometer) vind je de verborgen baaien, ruige kusten, bruisende kuststeden en imposante kastelen. The Cambrian Way (300 kilometer) neemt je mee het binnenland in en loopt tussen Llandudno in het noorden en Cardiff in het zuiden. De The North Way (120 kilometer) is de kortste route en voert langs kastelen naar het eiland Anglesey.

Je kunt natuurlijk de hele route wandelen, maar als je dat te ver vindt – dat snappen we best – kies je er gewoon een paar stukken uit die je aanspreken. Meer weten? Kijk dan op deze website. 

Wales Coastal Way
Verken de prachtige baaien langs The Coastal Way.
Wales Coastal Way
Verken de prachtige baaien langs The Coastal Way.

Dolfijnen spotten tijdens je wandeltocht

Wales is wat betreft oppervlakte niet heel groot, maar de verscheidenheid aan flora en fauna is dat wél. Dat ontdek je zeker als je kamperen in Wales combineert met een wandeling door uitgestrekte natuurgebieden als Snowdonia en Brecon Beacons. Of maak een tocht door het duizenden jaren oude Meirionnydd Oakwoods met zeldzame planten en dieren. Met een beetje geluk spot je dolfijnen en grijze zeehonden langs de kust. Kijk ook zeker boven je, want in de lucht vind je bijzondere vogels. Op de website van Visit Wales vind je een overzicht van de beste routes door de natuur.

Wales in het donker
Wow! Check die sterrenhemel!
Wales in het donker
Wow! Check die sterrenhemel!

Wales in het donker

In de nacht laat de natuur van Wales zich van een heel andere kant zien. Er is geen lichtvervuiling in de zogenoemde Dark Sky Reserves, waardoor je de sterrenhemel beter kunt zien dan op veel andere plekken op de wereld. Wales telt meerdere locaties die geschikt zijn om weg te dromen bij de sterren, de maan en de planeten. The Cambrian Mountains Astro Trail is een wandeltocht die verschillende Dark Sky Reserves in de Cambrian Mountains met elkaar verbindt.

Kamperen in Wales praktisch

Wil je kamperen in Wales, dan zijn er verschillende manieren om met je camper, tent of caravan in Wales te komen. Zo kun je met je auto op de trein door de Eurotunnel of over het water met de ferries van Stena Line en DFDS Seaways. Stap bijvoorbeeld in Duinkerken of Calais op de boot naar Dover. Vanaf daar vervolg je je reis naar Wales. In pak ’em beet vijf uur ben je vanuit Dover in de hoofdstad Cardiff. Liever sneller? KLM vliegt rechtstreeks op Cardiff. Eenmaal daar kun je een camper huren en het mooie land gaan verkennen.

Meer inspiratie nodig over kamperen in Groot-Brittannië? Lees dan onze artikelen over The Cotswolds en Cornwall eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!