Kerststad Valkenburg avond

Lichtjes, versierde grotten én Santa’s Village in Kerststad Valkenburg

Marije Onderwaater

Kerstliefhebbers tellen de dagen vast af: nog iets meer dan vier weken en het is Kerstmis. Wie niet kan wachten om zich onder te dompelen in die gezellige eindejaarssfeer, kan terecht in Zuid-Limburg. Tot en met 7 januari 2024 kun je genieten van lichtjes, kraampjes, Santa's Village, parades, kribkeswandelingen en nog veel meer in en rondom Kerststad Valkenburg.

Voor een van de beste kerstmarkten van Europa hoef je niet de grens over. De reiswebsite European Best Destinations zet Kerststad Valkenburg in de top tien van beste kerstmarkten in Europa. De lijst is samengesteld op basis van ruim 370.000 stemmen van reizigers. Tijd om eens te kijken wat er allemaal in Zuid-Limburg te doen is!

Kerststad Valkenburg
Kerststad Valkenburg

Kerstkraampjes in de Valkenburgse grotten

Kerststad Valkenburg duurt dit jaar maar liefst 51 dagen. Op 17 november begon het feestgedruis en dat loopt nog door tot en met 7 januari 2024. Bijzonder aan Valkenburg is dat je het kerstgevoel niet alleen in de straten kunt ervaren, maar ook onder de grond. In de Gemeentegrot en de Fluweelengrot is alles mooi versierd en staan kraampjes met kerstspullen; van cadeautjes en accessoires tot allerlei lekkers.

MergelRijk en Wilheminagrot
Het grottenstelsel MergelRijk is eveneens helemaal in kerstsfeer gehuld. Daarbij horen natuurlijk beelden van mergel, de gele Limburgse kalksteen. En in de Wilhelminagrot is misschien wel de mooiste kerststal van Europa te vinden.

Kerstmarkt Gemeentegrot
Gemeentegrot
Kerstmarkt Gemeentegrot
Gemeentegrot
Kerstmarkt Fluweelengrot
Fluweelengrot
Kerstmarkt Fluweelengrot
Fluweelengrot
MergelRijk
MergelRijk
MergelRijk
MergelRijk

Santa's Village en Route d'Amuse

Hou je van houten kerststalletjes, lekkere wafels, bratwurst, een warme chocomel of een verwarmende glühwein? Dan zit je goed op het Theodoor Dorrenplein, dat tot en met 31 december omgetoverd tot Santa’s Village. De Kerstman is hier zelf ook te vinden op woensdag, zaterdag en zondag.

Culinaire wandeling
Voor bourgondiërs is er de Route d’Amuse, dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur. Kies een route en wandel langs vier horecazaken in en rondom de stad, waar je een amuse krijgt aangeboden. Met vegetariërs en kinderen wordt rekening gehouden, dus je kunt de wandeling ook met een groep maken. Vergeet van tevoren niet te reserveren. Kijk hier voor tickets (à 12,50 euro p.p) en alle verdere info.

Santa's Village
Santa's Village
Santa's Village
Santa's Village
Route d'Amuse
Route d'Amuse
Route d'Amuse
Route d'Amuse

Straattheater en parade

Straatparades horen bij Kerststad Valkenburg. Kijk je ogen uit bij de ganzenparade of een van de muziekparades. Het straattheater vindt van woensdag tot en met zondag plaats in de straten van Valkenburg. Hier zie je de actuele programmering.

Ben je op woensdag of zaterdag in Kerststad Valkenburg? Dan heb je geluk, want op deze dagen trekt de Landal Christmas Parade door de historische kern. Met verlichte praalwagens, dansers en een kerstnummer dat speciaal voor deze gelegenheid is gecomponeerd.

Ganzenparade
Ganzenparade tijdens het Straattheater
Ganzenparade
Ganzenparade tijdens het Straattheater
Landal Christmas Parade
Landal Christmas Parade
Landal Christmas Parade
Landal Christmas Parade

Kribkeswandelingen

Is drukte niet aan jou besteed, maar vind je het wel leuk om het kerstgevoel te ervaren in Zuid-Limburg? Maak dan van 6 december tot en met 6 januari 2024 een van de kribkeswandelingen. Deze wandelingen gaan langs kerststallen (de kribkes), wegkruizen en kapelletjes rondom Valkenburg. Ze zijn er onder meer in Schin op Geul, Sibbe, Broekhem en Houthem St. Gerlach. Er zijn diverse routes uitgezet die wisselen in afstand. Onderweg kun je op meerdere plekken iets te eten of drinken kopen.

Kribkeswandelingen
Een van de kribkes
Kribkeswandelingen
Een van de kribkes

Overnachten bij Kerststad Valkenburg

Kamperen in kerstsfeer? Kies dan voor een van de campings in de buurt. Hier kun je vinden waar je met je kampeermiddel terechtkunt. Op sommige campings is het ook mogelijk om een accommodatie te huren. Check wel even goed of de campings zijn geopend.

Kerst in Valkenburg
Kerst in Valkenburg

Tickets kopen

Voor onder meer de grotten, Christmas Shadow Lights Route en Winter Wonderland bij attractiepark Valkenburg (waar je met de kabelbaan naartoe gaat) heb je een ticket nodig. Op de website van Kerststad Valkenburg kun je een ticket bestellen, je komt er via onderstaande button. Hier vind je ook alle informatie over activiteiten, vervoer, overnachtingsmogelijkheden en de beste tijd om naar Valkenburg te komen.

En hier zie je video die Jos en DW maakten van hun bezoek aan Valkenburg in decembertijd.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…