gardameer

Kamperen in Veneto is genieten van La Dolce Vita

Martine van Kuler

Het Italiaanse Veneto is razend populair onder Nederlandse kampeerders. En dat is niet voor niets. Naast prachtige steden als Venetië en Verona, het welbekende Gardameer en de indrukwekkende Dolomieten, biedt de regio nog veel meer moois én lekkers. Kortom, geniet van La Dolce Vita in Veneto.

Veneto – in het noordoosten van Italië – is een veelzijdige regio. Het noorden is bergachtig, terwijl het zuidelijke deel juist een vruchtbare vlakte is die zich uitstrekt tot aan de Adriatische Zee. In de wintermaanden trekt het skigebied van Cortina d’Ampezzo veel toeristen en in de zomer zijn de meren, de stranden aan de Adriatische Zee en de regionale hoofdstad Venetië de grote trekpleisters. Ooit was Venetië dankzij haar gunstige ligging en handelscontacten een wereldmacht. Nog altijd is het symbool van de stad, de gevleugelde leeuw van Sint Marcus, op veel plaatsen te zien. Ook nu nog is Veneto welvarend. Inkomsten komen er uit het toerisme, maar de meubel- en textielindustrie en wijnproductie leggen de regio ook geen windeieren.

Venetië en Verona

Als je gaat kamperen in Veneto mag een bezoek aan Venetië eigenlijk niet ontbreken. Voor een vaartochtje aan boord bij een ‘O sole mio’-zingende gondelier moet je flink in de buidel tasten, maar ook te voet kun je de stad ontdekken. Wandel over het beroemde San Marco-plein, bezoek het imposante Dogenpaleis, aanschouw de Ponte Rialto en verken de Joodse wijk en de wijnbarretjes. Bedenk wel dat je – zeker in de zomermaanden – niet de enige toerist in Venetië zult zijn. Wil je de ergste drukte ontlopen, bezoek de stad dan aan het einde van de middag of het begin van de avond.

Een andere stad die het bezoeken waard is, is Verona. Al is het alleen maar omdat je het balkon van Romeo en Julia toch één keer in je leven moet hebben gezien. Eigenlijk is de plaatselijke arena indrukwekkender. In dit Romeinse amfitheater worden nog steeds opera’s opgevoerd. De sfeervolle pleinen Piazza delle Erbe en Piazza Bra en winkelstraat Via Giuseppe Mazzini bieden volop vermaak. 

Venetië
Verken jij Venetië vanaf het water?
Venetië
Verken jij Venetië vanaf het water?

Pittoreske dorpjes: borghi più belli d’Italia

Is geslenter door een stad niet aan jou besteed, maar bekijk je wel graag pittoreske dorpjes? Ook dan is Veneto een prima vakantiebestemming. Er zijn in de regio zoveel mooie dorpjes, dat we onmogelijk een selectie kunnen maken. Vooruit, we wagen toch een poging. Valeggio sul Mincio is een charmant middeleeuws dorpje aan de rivier de Mincio. Je vindt er schattige huisjes, een middeleeuwse brug en het kasteel van Scaligero. Montagnana is een van de officiële borghi più belli d’Italia, oftewel een van de mooiste dorpjes van Italië. En dat is niet voor niets. Het dorp heeft een middeleeuwse stadsmuur, een slotgracht en smalle straatjes. Vergeet tijdens je bezoek niet te proeven van de regionale rauwe ham met meloen.

Nog meer middeleeuwse stadjes bezoeken? Ga dan eens naar Bassano del Grappa aan de voet van de Monte Grappa. De overdekte houten brug is hier dé must see. En ja, natuurlijk kun je hier ook grappa drinken. Liever wijn? Bezoek dan Soave, een klein middeleeuws wijnstadje.

Gardameer
Genieten in het Gardameer met snorkelmaskers en luchtbed.
Gardameer
Genieten in het Gardameer met snorkelmaskers en luchtbed.

Kamperen rond het Gardameer

In een artikel over Veneto kunnen we toch echt niet om het Gardameer heen. Zeker in de zomermaanden trekt het meer vele toeristen. Het zachte klimaat, de mooie natuur en leuke dorpjes en natuurlijk het azuurblauwe water is voor velen een ideale combinatie. Vooral de zuidoostelijke kant van het Gardameer is populair, al zoeken windsurfers eerder hun heil in het noordelijke Riva del Garda.

Een van de mooiste plaatsen aan het meer is Malcesine. Je kunt hier de kabelbaan naar de top van de Monte Baldo nemen. Bardolino is voor wijnliefhebbers een trekpleister en gezinnen met kinderen kunnen terecht in attractiepark Gardaland. Sirmione is een van de meest idyllische dorpjes rondom het Gardameer, terwijl Peschiera del Garda het grootste is.

Kortom, tijdens een vakantie aan het Gardameer hoef je je niet te vervelen. Er zijn veel campings rond het meer, maar wil je die kant op in het hoogseizoen, dan is reserveren wel aan te raden.

Veneto Prosecco
Als je van Prosecco houdt zit je goed in Veneto.
Veneto Prosecco
Als je van Prosecco houdt zit je goed in Veneto.

La Strada del Prosecco

Prosecco is afkomstig uit de Italiaanse regio’s Veneto en Frulli. Een aanrader voor liefhebbers van de mousserende wijn is La Strada del Prosecco. Deze bijna 50 kilometer lange route over kronkelende weggetjes begint in Conegliano en loopt naar Valdobbiadene. Onderweg rijd je langs wijngaarden en eeuwenoude kastelen, pauzeer je in lieflijke dorpjes en geniet je van prachtige uitzichten. Kortom, La Strada del Prosecco is een aanrader voor iedereen die houdt van La Dolce Vita.

Camping Fornella
Camping Fornella is volgens Jos de camping met de mooiste ligging in Italië.
Camping Fornella
Camping Fornella is volgens Jos de camping met de mooiste ligging in Italië.

Kamperen in Veneto

In Veneto zijn veel campings. Van sterrencampings met zwemparadijzen tot kleinschalige natuurcampings. Zoek je een camping aan het Gardameer? Jos en Marije zijn fan van Camping Fornella. Waarom dat is lees je in deze review. Wil je kamperen in de buurt van Venetië? Kijk dan eens hier.

En wil je wél kamperen in Italië, maar sla je het toch wel toeristische Veneto liever over? In dit artikel lees je meer over het wat rustiger Le Marche.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!