Vakantie brandstofprijzen

Op vakantie met torenhoge brandstofprijzen: wat doe jij?

Marije Onderwaater

De brandstofprijzen zijn sky high. Dat komt nooit goed uit en al helemaal niet als je de komende tijd met de auto op vakantie gaat. Laat jij je vakantie beïnvloeden door de torenhoge brandstofprijzen?

Literprijs naar recordhoogte

Afgelopen weekend moest ik tanken. De literprijs voor Euro 95 stond op ongeveer 2,31 euro. Toen ik twee dagen later langs een ander tankstation reed, kon ik mijn ogen niet geloven. De literprijs was alweer gestegen naar 2,35 euro. Woensdag bereikte de benzine een nieuwe recordhoogte van 2,505 euro per liter. En daarmee wordt een kampeervakantie naar bijvoorbeeld een van de zuidelijke landen wel een dure grap.

Rekenvoorbeeld: 275 euro enkele reis

Met mijn vriend en onze twee zoons ga ik graag naar de zon. Spanje, Italië en Frankrijk zijn favoriet. Meestal rijden we maximaal 1500 kilometer, maar vaak ook minder. Zo waren we een paar jaar geleden op camping Valle Gaia in Casale Marittimo. Dat is 1400 kilometer van ons huis. Volgens de ANWB Routeplanner komt dat met onze auto neer op ongeveer 275 euro voor een enkele reis. Veel! En dan heb ik de ritjes die je vanaf de camping maakt én de terugreis nog niet eens meegerekend. Overigens ben je er dan nog niet, want je moet ook tol en eventuele vignetten betalen. En dan hebben we het dus alleen maar over kosten voor de reis. En vorig jaar reden we via het Oostenrijkse Döbriach, waar we op Schwimmbadcamping Mössler stonden, naar camping Fornella aan het Italiaanse Gardameer. Toen legden we voor de enkele reis ruim 1500 kilometer af.

Tanken
Op een eerdere campertrip met Martine konden we nog lachen bij de pomp,
Tanken
Op een eerdere campertrip met Martine konden we nog lachen bij de pomp,

Misschien wat minder kilometers?

Omdat we pasgeleden met een camper een roadtrip naar Frankrijk en Spanje hebben gemaakt, stonden de plannen voor onze zomervakantie op een laag pitje. Pas deze week denken we er wat meer over na. En bij het maken van plannen, hebben we ook besloten om dit keer wat minder ver te gaan. Overigens niet zozeer vanwege de brandstofprijzen, maar ook omdat we in de meivakantie al zo riant op pad zijn geweest. Waarschijnlijk rijden we niet verder dan 1000/1100 kilometer. Ja, ik weet het, dat vinden sommige kampeerders nog best ver.

Hopelijk gaan we nog vóór de zomervakantie met de Fat Freddy weg
Hopelijk gaan we nog vóór de zomervakantie met de Fat Freddy weg

Zuiniger rijden: tips & tricks

Gas geven op de snelweg: I love it. Niet superhard hoor, maar ik rij wel liever 130 km/u dan 100 km/u. Tja, en dat kan ik dus sowieso beter niet doen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze eigen portemonnee. Een lagere snelheid zorgt namelijk ook voor een lager verbruik. De ANWB berekent dat op de eigen website als volgt: “Bij 130 km/u gebruik je gemiddeld 1,3 liter méér per 100 kilometer dan bij 110 km/u.”
Langzamer rijden is dus een tip als je minder brandstof wilt verbruiken. Ver vooruit kijken is er ook zo eentje. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en kan je goed anticiperen op wat er op de weg gebeurt. Dit is overigens onderdeel van ‘het nieuwe rijden‘, waar bijvoorbeeld ook op tijd schakelen en langzaam optrekken bij horen. En ga jij graag op vakantie met een volgepakte dakkoffer en een fietsenrek op de auto? Je kan het maar nodig hebben, al is het wel handig om je te realiseren dat dit flink van invloed is op het brandstofverbruik van je auto. Hoe lichter de auto, hoe minder je verbruikt. En zet je graag de airco aan op warme dagen? Dat kost de nodige brandstof, net als de voorruitverwarming of die van je stoel. Vergeet niet om je bandenspanning vooraf in orde te maken. Ook dat scheelt weer.

Dakkoffer benzine
Handig zo'n dakkoffer, maar je benzineverbruik stijgt wel.
Dakkoffer benzine
Handig zo'n dakkoffer, maar je benzineverbruik stijgt wel.

Vakantie en de brandstofprijzen

We zijn heel benieuwd: laat jij je vakantie beïnvloeden door de torenhoge brandstofprijzen? Kies je bijvoorbeeld voor een vakantie dichterbij huis? Of heb je al iets gereserveerd en laat je de auto op de camping vaker staan? Laat het ons weten op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…