Kamperen in Tsjechië

Kamperen in Tsjechië? Doen!

Martine van Kuler

Fans van Wie is de Mol? konden in 2021 al genieten van de schoonheid van Tsjechië. Na de uitzending van het populaire televisieprogramma steeg het aantal Nederlandse vakantiegangers in het land. Ben jij nog niet overtuigd van de schoonheid van Tsjechië? Lees snel verder en laat je inspireren.

Tsjechië ligt in het hart van Europa en is zelfstandig sinds 1989, toen scheidde het zich na de val van de Berlijnse Muur af van Slowakije. De reputatie van Oostblokland heeft het daarna in rap tempo van zich afschud. Tegenwoordig is Tsjechië hip en happening. Bovendien is het een land dat zich uitstekend leent voor een kampeervakantie. Er zijn bergen en meren, kastelen en kuuroorden, historische plaatsen en hippe steden. En ja, campings zijn er ook genoeg. Extra leuk: je betaalt nog niet hoofdprijs.

Dag- of stedentrip naar Praag

De Tsjechische hoofdstad is een prima bestemming voor een stedentripje, maar ook als je maar een dag de tijd hebt is Praag een bezoek waard. Maar wat mag je nou echt niet missen als je de Gouden Stad bezoekt? Sowieso het Oude Stadsplein met zijn astronomische klok, die niet alleen de tijd maar ook de dagen, de sterrentijd en de stand van de zon en de maan aangeeft. Ook de Karelsbrug mag je niet missen. De brug over de Moldau stamt uit de 14de eeuw en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. Heb je nog tijd? Bezoek de Praagse burcht met zijn Sint Vituskathedraal, slenter door de Joodse wijk Josefov en geniet van het uitzicht vanuit de paleistuinen.

Tsjechië Praag klok
De astronomische klok in Praag is echte eyecatcher.
Tsjechië Praag klok
De astronomische klok in Praag is echte eyecatcher.

Schitterende natuur in het Reuzengebergte

Ga je kamperen in Tsjechië en ben je een natuurliefhebber? Bezoek dan zeker het noorden, want daar bevinden zich de hoogste bergen van het land. Het Reuzengebergte bestaat uit uitgestrekte bergweiden, rotsachtige bergkammen, bulderende watervallen en mysterieuze veenmeren. En dan is er nog de Sněžka, de majestueuze koningin van de bergen. Door het unieke landschap met haar diverse en ruige schoonheid werd het Reuzengebergte al in 1963 tot nationaal park benoemd. Het gebergte is niet alleen aantrekkelijk vanwege de uitzonderlijke natuur, maar ook vanwege de vele activiteiten die je hier kunt ondernemen. Loop bijvoorbeeld Krkonoše bierroute langs vijf brouwerijen, bezoek Bunkercomplex Stachelberg, loop het boomkroonpad in Janské Lázně of bewonder een van de watervallen in het gebied.

reuzengebergte is Tsjechië
In het Reuzengebergte is veel te zien en te doen.
reuzengebergte is Tsjechië
In het Reuzengebergte is veel te zien en te doen.

Wijnstreek Zuid-Moravië

Ben je op zoek naar rust? Moravië, in het oosten van Tsjechië, is nog niet ontdekt door toeristen. Als je ook nog van wijn houdt kom je in deze regio helemaal aan je trekken. In Moravië vind je niet alleen honderden kilometers aan fietsroutes en de gezellige stad Brno, maar ook vele pittoreske wijndorpen. Dat laatste lijkt bijzonder, maar dat is het niet. Zuid-Moravië is namelijk de warmste en vruchtbaarste regio van Tsjechië. Het is dan ook de ideale vakantiebestemming voor wijnliefhebbers die de wat minder bekende Europese wijnen willen ontdekken, zoals de Moravische Pálava. In dit artikel lees je er meer over.

Zuid-Moravië
Moravië is namelijk de warmste en vruchtbaarste regio van Tsjechië.
Zuid-Moravië
Moravië is namelijk de warmste en vruchtbaarste regio van Tsjechië.

Bronnen in Karlovy Vary

Net over de grens van Duitsland, aan de voet van het vulkanische Ertsgebergte, ligt het stadje Karlovy Vary, het vroegere Karlsbad. Het is een van de bekendste kuuroorden in Europa en na Praag de belangrijkste bezienswaardigheid van Tsjechië. Dit alles heeft Karlovy Vary te danken aan de warmwaterbronnen in de stad. Deze werden in 1350 bij toeval ontdekt door keizer Karel IV. In totaal zijn er vijftien verschillende bronnen, waarvan Vridlo de warmste en de bekendste is.

Karlovy Vary
Kuuroord Karlovy Vary.
Karlovy Vary
Kuuroord Karlovy Vary.

Kamperen in Tsjechië

Tsjechië is een prima kampeerland; het aantal campings neemt nog steeds toe. Ga je met kinderen naar Tsjechië? Camping Roznov staat bekend als een goede gezinscamping. Watersporters zullen zich juist vermaken op de aan het Vranov-stuwmeer gelegenCamping Vranovská pláž. Meer campings in Tsjechië vind je onder meer op de websites van de ANWB en ACSI.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!