Tour de France

De Tour de France gaat van start! En jij kunt kamperen langs de route

Martine van Kuler

Fietsende mannen in strakke broeken vullen komende weken de beeldbuis, want zaterdag 1 juli gaat Tour de France weer van start. ’s Werelds bekendste wielerwedstrijd is hartstikke leuk om eens live te aanschouwen, ook als je niet van gladgeschoren benen houdt. Waar kun je dit jaar kamperen langs de route? Wij tippen wat campings.

Le Grand Départ is deze editie in Baskenland. De openingsetappe van de Tour de France is 182 kilometer lang en loopt rond Bilbao. Campingtrends Marije bezocht deze Spaanse stad vorig jaar toen ze met haar gezin op reis was met een camper. Haar ervaringen lees je trouwens in dit artikel. Ze overnachtte op camperplaats Autocaravaning Kobetamendi en had vanaf daar een mooi uitzicht over Bilbao. Een tip dus als je een camper hebt en de eerste paar etappes van de Tour van nabij wilt volgen. Overigens heeft dit alleen zin als je al in de buurt bent, want aankomende maandag passeert de Tour-karavaan al de Franse grens.

Tour de France 2023
Tour de France 2023

Van Baskenland naar de Puy de Dôme

Mag je graag naar een bergetappe kijken? Zoek dan een camping in de buurt van de Pyreneeën. In de zesde etappe moeten de renners de bergreuzen Aspin en Tourmalet bedwingen. Camping Yelloh! Village Le Lavedan ligt op ongeveer een uurtje rijden van die laatste en is dan ook een prima uitvalsbasis om de Touretappe te aanschouwen. Bij terugkomst op de camping kun je een duik nemen in het zwembad of een pizza eten in het restaurant.

De negende etappe staat in het teken van de terugkeer van de Puy de Dôme in de Tour de France. Om de kwetsbare berg te beschermen zijn de laatste kilometers, met een stijgingspercentage van 12 procent, niet opengesteld voor het publiek. Alleen de camera’s, organisatoren en de renners mogen op de top komen. Als je genoegen neemt met een plek onder de top is Camping Huttopia Royat een prima verblijfplaats. Deze terrassencamping ligt aan de voet van de Puy de Dôme in het kuuroord Royat.

Puy-de-Dôme
De Tour de France keert dit jaar terug op de Puy-de-Dôme.
Puy-de-Dôme
De Tour de France keert dit jaar terug op de Puy-de-Dôme.

Quatorze Juillet heeft finish op de Grand Colombier

Na een paar vlakkere etappes moeten de renners op 13 en 14 juli weer flink op de pedalen. Op donderdag rijden de coureurs over heuvelachtig terrein van Roanne naar Belleville-en-Beaujolais. Een dag later, op de nationale feestdag Quatorze Juillet, wacht een dagje Jura. De finish ligt na ruim 137 kilometer op de top van de Grand Colombier. Wil je beide etappes zien? Wellicht is Le Domaine de Louvarel dan dé camping voor jou. De camping ligt aan een meer en heeft een zwembad, dus kinderen zullen zich er vast ook vermaken.

Wielerliefhebbers die smullen van echte bergetappes kunnen de Jura beter links laten liggen en koers zetten naar de Alpen, want dat is de volgende bestemming van het – ongetwijfeld al uitgedunde – peloton.

Camping Champ Tillet
Camping Champ Tillet bij het meer van Annecy.
Camping Champ Tillet
Camping Champ Tillet bij het meer van Annecy.

Alpenreuzen en Parijs

De tweede Tourweek eindigt met de laatste finish bergop: de streep is getrokken in wintersportoord Saint-Gervais Mont-Blanc. Als je altijd al eens een tijdrit hebt willen aanschouwen, kan je in de buurt van de Côte de Domancy gaan kamperen. Deze is namelijk opgenomen in de zestiende etappe: een individuele tijdrit over 22,4 kilometer van Passy naar Combloux. Een camping die hier niet al te ver vandaan ligt is Champ Tillet bij het meer van Annecy. Campingtrends Martine stond hier vorig jaar een aantal dagen. Hier lees je haar review.

Traditiegetrouw eindigt de Tour de France op de Champs-Élysées in Parijs. Je kunt een camping in de stad zoeken, maar camping La Belle Étoile in Melun is ook een goede plek om je tent op te zetten. In deze review lees je meer over deze camping.

Natuurlijk barst het van de campings in Frankrijk. Heb jij een tip voor een mooie verblijfplaats langs de route van de Tour de France 2023? Deel het op onze Facebook-pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!