Toscane

Vergeet Florence en Siena: dit mag je niet missen in Toscane

Martine van Kuler

Veel Nederlandse kampeerders reizen deze zomermaanden weer af naar het Italiaanse Toscane. Groot gelijk, want het is er prachtig en er is hartstikke veel te zien en te doen. Dat Florence en Siena must sees zijn algemeen bekend, maar Toscane heeft veel meer te bieden. Daarom 5x zien en doen in Toscane.

1. Volterra

In Toscane vind je veel pittoreske stadjes. Een van de mooiste is Volterra, dat in de achtste eeuw voor Christus is gesticht door de Etrusken. Over hun geschiedenis leer je meer in het Museo Etrusco Guarnacci, maar eigenlijk is heel Volterra een groot museum. Dat begint al bij de stadspoort, de Porta all’Arco. Ook de Dom, het Palazzo dei Priori, het Romeinse amfitheater en de vele middeleeuwse pleintjes zijn de moeite waard. Vergeet tijdens je bezoek aan Volterra trouwens niet te genieten van het uitzicht. En krijg je jouw tieners tijdens de vakantie bij niet van de camping af en vinden ze alles ‘saaaaaai’? Wedden dat ze voor dit stadje wél warmlopen? De populaire vampierenserie Twilight speelt zich namelijk in de straten van Volterra af.

Volterra Toscane
Volterra is één groot museum.
Volterra Toscane
Volterra is één groot museum.

2. Arezzo

Nog een historisch stadje dat is ontdekt door filmmakers. Arezzo stond decor voor Roberto Benigni’s meesterwerk La vita è bella. En mooi is het leven zeker in Arezzo. Ben je een filmliefhebber, loop dan de La vita è bella-route langs bekende plekken uit de film. Sla het Piazza Grande in ieder geval niet over. Dit plein wordt omringd door historische gebouwen. Bezoek het Palazzo delle Logge en Palazzo della Fraternità dei Laici, geniet in het Fortezza Medicea of sla je slag op de antiekmarkt of in een van de winkels in de Via Cavour.

arezzo
La vita è bella in Arezzo.
arezzo
La vita è bella in Arezzo.

3. Warmwaterbronnen van Saturnia

Wil je tussen het bezoeken van al die historische dorpjes een dagje ontspannen? Dat kan in een van de vier natuurlijke warmwaterbronnen die Toscane rijk is. Die van Saturnia zijn gratis toegankelijk. De Grieken en Romeinen dompelden al in thermen van Saturnia, midden in de natuur van de Maremma en tegenwoordig kunnen ook toeristen genieten van het warme water. Dit heeft een temperatuur van 37 graden en heeft dankzij de aanwezigheid van koolstofdioxide en waterstofsulfide een therapeutische en ontspannende werking op het lichaam. Dat het er naar zwavel ruikt moet je maar voor lief nemen.

Saturnia
Ontspan in de warmwaterbronnen van Saturnia.
Saturnia
Ontspan in de warmwaterbronnen van Saturnia.

4. Elba

Zo’n tien kilometer voor de kust van Toscane ligt het eiland Elba. Leuk voor een dagtrip of een langer verblijf. Napoleon ging hier in 1814 in ballingschap en daar had hij slechtere plaatsen voor kunnen kiezen. Als je te voet of met de kabelbaan naar de top van de Monte Capanne gaat, heb je een prachtig uitzicht op de eilanden Gorgona en Corsica en het vasteland van Italië. Liever zonnebaden en zwemmen? Elba heeft een kustlijn van bijna 150 kilometer en meer dan veertig stranden. Als je naar het eiland wilt, pak je de veerboot in Piombino. Na een klein uurtje arriveer je in de haven van Portoferraio op Elba.

Elba
Elba: leuk voor een dagtrip of een langer verblijf.
Elba
Elba: leuk voor een dagtrip of een langer verblijf.

5. Chiantigiana, de Strade del Vino

Campingtrend-volgers weten dat wij graag een glas wijn lusten. We geven geregeld wijntips, dus daar kunnen we ook nu niet omheen. In Toscane, tussen Florence en Siena, ligt de beroemde Chianti-streek. Je kent Chianti vast van die kenmerkende flessen met het mandje. Hier loopt ook de Chiantigiana (de regionale SR222). Dit is een van de mooiste autoroutes van Italië. De weg gaat over de Toscaanse heuvels van wijngaard naar wijngaard. Onderweg kom je door wijndorpjes als Greve, Panzano, Gaiole en Castelnuovo Berardenga. Rijden en drinken is geen goede combinatie, maar flink inslaan voor thuis is natuurlijk geen enkel probleem.

Chianti Toscane
In Toscane, tussen Florence en Siena, ligt de beroemde Chianti-streek.
Chianti Toscane
In Toscane, tussen Florence en Siena, ligt de beroemde Chianti-streek.

Kamperen in Italië

Het veelzijdige Toscane is slechts een van de populaire Italiaanse vakantieregio’s. Wil je wel kamperen in Italië, maar liever niet in Toscane? Misschien is Veneto of Le Marche wel wat voor jou.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!