sentiers d'art

Sentiers d’Art: kamperen en wandelen tussen de kunst

Martine van Kuler

Wandelen, kamperen en kunstwerken. Als deze combinatie je aanspreekt, dan geldt dat zeker ook voor Sentiers d'Art. Tijdens deze langeafstandswandeling door Wallonië kom je veel kunstwerken tegen. In een aantal daarvan kun je zelfs overnachten.

De Sentiers d’Art – vrij vertaald, de kunstroutes – zijn in totaal 141 kilometer lang en slingeren door de Belgische Condroz-Famenne. Onderweg kom je ruim vijftig kunstwerken tegen. Die 141 kilometer loop je natuurlijk niet in een dagje, maar daar is een oplossing voor. In een aantal van de kunstwerken kun je overnachten. Liever in je eigen tent slapen? In de buurt van de kunstwerken zijn bivakplaatsen, waar je je tent kunt opzetten.

Wandelen in Wallonië over Sentiers d’Art

Sentiers d’Art voert door het heuvelachtige landschap van Wallonië. De kunstwerken die je onderweg tegenkomt zijn van de hand van de Land Art-beweging, die in de jaren 60 van de vorige eeuw is ontstaan. De kunstwerken passen bij de omgeving en zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals takken, rotsen, gebladerte en hooi, en zullen langzamerhand vergaan.

De route die langs alle kunstwerken voert is 141 kilometer lang, maar er is ook de mogelijkheid kortere lussen te maken. Deze variëren van 3 tot 50 kilometer en zijn dus geschikt voor minder ervaren wandelaars.

sentiers d'art
sentiers d'art

Overnachten in een kunstwerk

Loop je wel de 141 kilometer die Sentiers d’Art lang is, dan zul je moeten overnachten. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar de origineelste is natuurlijk het slapen in een van de kunstwerken. Langs de route staan er zes, zo ongeveer om de 20 tot 25 kilometer vind je er een. Volgens de organisatie zijn het ‘poëtische schuilplaatsen’. Denk hierbij aan een kubushut van boomstammen, een Scandinavische Torvtak, en een soort houten schelpen. Reserveren is niet mogelijk, want hier geldt het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

sentiers d'art
sentiers d'art

Kamperen langs Sentiers d’Art

Het kan natuurlijk zijn dat je pech hebt en het kunstwerk dat je op het oog had al bezet is. In dat geval kun je je toevlucht zoeken tot een bivakplaats in de buurt. Deze bieden plaats aan maximaal vier tenten. Zowel het overnachten in de kunstwerken als op de bivakplaatsen geldt als wildkamperen. Dat betekent dat je er alleen tussen 17.00 uur ‘s middags en 9.00 uur ‘s ochtends mag verblijven. Ook kampeer je zelfvoorzienend, want er is geen sanitair of waterkraan.

Klik voor meer informatie over Sentiers d’Art op onderstaande button. Liever een langeafstandswandeling in een ander land? Lees dan dit artikel eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!