Extreem weer Gardameer

Nederlandse vakantieganger houdt rekening met extreem weer; jij ook?

Marije Onderwaater

Extreme hagelbuien aan het Gardameer, enorme regenval in Slovenië en zinderende hitte in Zuid-Frankrijk; 2023 was een jaar met extreem weer. Nederlanders houden hier steeds vaker rekening mee in hun zoektocht naar een bestemming, zo blijkt uit de negentiende editie van de Vakantie Sentiment Monitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). En er is meer te vertellen over vakantiegedrag.

Het onderzoek is gedaan onder vakantiegangers in Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten en China. Zij kregen vragen over hun vakantieplannen en of ze zich hierin laten beïnvloeden door de actualiteit.

Weersomstandigheden: andere bestemming

Extreem weer is een van die actualiteiten. Van alle ondervraagden – uit alle landen – laat 46% zich hierdoor beïnvloeden. Wanneer ze een aanpassing doen vanwege mogelijke extreme weersomstandigheden, betreft het vooral de periode waarin ze op vakantie gaan. Nederlanders zijn hierop een uitzondering: 1 op de 5 Nederlanders kiest niet voor een andere periode, maar voor een alternatieve vakantiebestemming.

Noodweer in Italië en Slovenië

Campingtrends Marije spoelde vorig jaar weg in Slovenië, waar zelfs de noodtoestand werd uitgeroepen. De zoons van Jos maakten afgelopen zomer het enorme noodweer aan het Gardameer mee, waarover je hieronder meer leest.

Extreem weer
Campingtrends Marije maakte de enorme regenval in Slovenië mee.
Extreem weer
Campingtrends Marije maakte de enorme regenval in Slovenië mee.

Veel vakantieplannen

Het vakantievoornemen is er sowieso. Uit het onderzoek blijkt dat 9 op de 10 ondervraagden plannen hebben om in de komende twaalf maanden op vakantie te gaan. Vorig jaar waren dat nog 8 op de 10 ondervraagden. Van de ondervraagde Nederlanders heeft 59% al een vakantie geboekt en 39% heeft het voornemen om dit te doen.

Populaire maand en stijgende prijzen

De populairste vakantiemaand onder Nederlanders is mei. Voor die maand heeft 1 op de 5 Nederlanders vakantieplannen. De vakantieperiode is voor sommigen ook beïnvloed door de stijgende prijzen. Gemiddeld 50% van de ondervraagden doet aanpassingen – zoals minder vakanties of een goedkopere accommodatie – omdat alles duurder wordt. Dat geldt overigens vooral voor Chinezen (60%) en Fransen (57%). Bij Nederlanders is dat met 38% een stuk minder. Uit het onderzoek blijkt verder dan 10% van de Nederlanders het hoogseizoen vermijdt vanwege stijgende prijzen en dat is meer dan in 2023.

Vakantiemonitor
Vakantiegangers doen aanpassingen vanwege stijgende prijzen, onder meer qua aantal vakanties en accommodaties.
Vakantiemonitor
Vakantiegangers doen aanpassingen vanwege stijgende prijzen, onder meer qua aantal vakanties en accommodaties.

Vakantiespreiding

Veel mensen hebben nu nog tegelijk vakantie. Algemeen directeur Jos Vranken van de NBTC ziet daarin kansen. “Er lijkt steeds meer behoefte aan vakantiespreiding te zijn. Dit kan zorgen voor meer keuzemogelijkheden en lagere prijzen voor consumenten. Ook voor ondernemers is spreiding interessant; het kan zorgen voor meer bezoek buiten het hoogseizoen. Zo leveren bezoekers ook een waardevolle bijdrage buiten de piekmomenten om. Momenten waarop het vaak al erg druk is en accommodaties bijvoorbeeld al vol zitten. Ook kan spreiding de druk op steden en regio’s verlichten. Het is duidelijk dat we meer inzicht moeten krijgen in de effecten ervan en de maatregelen die daarbij passen, zoals flexibilisering van vakanties. Daarover moeten we als sector het gesprek met elkaar en ook het onderwijs aangaan.”

Houd jij rekening met extreem weer?

Extreem weer komt vaker voor. Houd jij er rekening mee in je vakantieplannen? En wanneer ga je op vakantie? Praat mee op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…