Münsterland

Kamperen in Münsterland: onontdekt pareltje over de grens

Martine van Kuler

Imposante burchten, romantische kastelen, statige kloosters, leuke steden, eindeloze fietspaden én roze flamingo’s. En dat allemaal op nog geen drie uur rijden vanaf Utrecht. Kamperen in het Duitse Münsterland betekent een afwisselende vakantie.

Münsterland: een veelzijdige Duitse regio

Veel toeristen willen tijdens hun vakantie een mix van cultuur, natuur en lekker eten en drinken. En daarvoor hoef je helemaal niet zo ver te rijden. De Duitse regio Münsterland in de deelstaat Noordrijn Westfalen heeft het namelijk allemaal.

Het gevarieerde landschap bestaat uit heuvels, bossen, meren en groene weiden. Middeleeuwse kastelen en historische stadscentra tonen de rijke geschiedenis, de vele kunstmusea lokken uit tot kijken en verwonderen, en de ambachtelijke bieren en lokale specialiteiten zijn een genot voor de inwendige mens. Tel daar de mooi aangelegde fietsparken, bijzondere natuurparken, gezellige terrassen en de vele volksfeesten bij op en je kunt met recht spreken van een veelzijdige regio.

Voor fietsliefhebbers: 100 Schlösser Route

Kastelen, burchten en landhuizen zijn de ware schatten van Münsterland. Elk tijdperk heeft zijn sporen nagelaten. Je kunt natuurlijk met de auto op verkenningstocht gaan, maar als je van fietsen houdt is de ‘100 Schlösser Route‘ een leuker alternatief. De 960 kilometer lange route voert over verkeersarme binnenweggetjes van kasteel naar kasteel.

Omdat 960 kilometer best een eind is, is de route in vieren verdeeld. De Südkurs loopt door het gebied ten zuiden van de stad Münster. De Nordkurs gaat van het vlakke landschap rond Münster en het noordelijke Münsterland naar het heuvelachtige Tecklenburger Land, het balkon van het Münsterland. Fiets de Westkurs, dan ontdek je waterburcht Anholt en de burcht Raesfeld, die beide tot de mooiste van het Münsterland behoren. De Ostkurs tenslotte voert van Münster door het oostelijke Münsterland naar het Lippertal.

Schloss Nordkirchen
Ontdek de kastelen van Münsterland per fiets.
Schloss Nordkirchen
Ontdek de kastelen van Münsterland per fiets.

Een dagje Münster

Historische gebouwen, leuke winkels, goede restaurants en het Kunstmuseum Pablo Picasso. Het verrassende Münster heeft het allemaal. Wat je in ieder geval niet mag overslaan tijdens je bezoek aan de stad is de Prinzipalmarkt met zijn huizen met puntgevels, bogengalerijen en gezellige cafeetjes. Hetzelfde geldt voor het stadhuis met de Friedenssaal, waar in 1648 het vredesverdrag tussen het Spaanse Rijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden – ook wel bekend als de Vrede van Münster – werd getekend.
Fans van de krimi Tatort komen aan Münster zeker aan hun trekken. Stap in de voetsporen van rechercheur Frank Thiel en forensisch onderzoeker Karl Friedrich Boerne en ontdek de stad op een andere manier tijdens de Tatort Krimitour.
Münster
De Prinzipalmarkt in Münster.
Münster
De Prinzipalmarkt in Münster.

Flamingo's in het Zwillbrocker Venn

Om flamingo’s in het wild te zien, hoef je echt niet helemaal naar de Carmargue in Zuid-Frankrijk. Ook in Münsterland kun je de vogels spotten. Het Zwillbrocker Venn, direct aan de Nederlandse grens in het westelijke Münsterland, is tussen maart en september namelijk het noordelijkste broedgebied van een kolonie flamingo’s. Er is een zes kilometer lange wandelroute met diverse vogelkijkhutten door aangelegd. Vogelaars komen sowieso aan hun trekken in het Zwillbrocker Venn, want naast de flamingo’s zijn er nog vele soorten vogels te bewonderen, waaronder zo’n vijftienduizend kokmeeuwen.

Zwillbrocker Venn
Het Zwillbrocker Venn is de broedplaats van een kolonie flamingo's.
Zwillbrocker Venn
Het Zwillbrocker Venn is de broedplaats van een kolonie flamingo's.

Westfaalse keuken

Currywurst, Flammkuchen, Spätzle. Het zijn de bekende Duitse gerechten. Het Münsterland heeft echter wat andere specialiteiten. Het bekendst is Töttchen, een zoetzure ragout, die vroeger bekend stond als een maaltijd voor de armen. Ook Pumpernickel (roggebrood) en rundvleesgerecht Pfefferpotthast zijn typisch Westfaals en staan in veel restaurants op de kaart.

Camping Münsterland Eichenhof
Kamperen in Münsterland? Dat kan bijvoorbeeld op Camping Münsterland Eichenhof.
Camping Münsterland Eichenhof
Kamperen in Münsterland? Dat kan bijvoorbeeld op Camping Münsterland Eichenhof.

Kamperen in Münsterland

In Münsterland zijn veel campings. Van familiecampings tot kleinschalige natuurcampings. Camping Münsterland Eichenhof behoort tot de eerste categorie. De camping ligt aan de Feldmarksee, dus waterpret gegarandeerd. Hetzelfde geldt voor cmping Hertha-See die, zoals de naam al doet vermoeden, ook nabij een meer ligt.
Op Campingtrend schrijven we geregeld over Duitse regio’s, dus ook als je niet warmloopt voor Münsterland valt er genoeg te lezen. Bijvoorbeeld over het Ruhrgebied of de Romantische Strasse.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!