Kamperen in Kroatië winter

Kamperen in Kroatië: ook in de winter!

Martine van Kuler

Winterkampeerders zoeken hun heil vaak in wintersportgebieden in Frankrijk, Oostenrijk en Italië óf ze trekken naar het warmere Zuid-Spanje en Portugal. Kroatië wordt in de wintermaanden vaak overgeslagen. Een gemis, want in dit artikel lees je waarom kamperen in Kroatië ook in de winter een aanrader is.

In deze tijd van het jaar schrijven we geregeld over winterkamperen. Zo geven we tips over je kampeeruitrusting, vertellen we onze eigen ervaringen én zetten we campings in wintersportgebieden op een rij. Dat deze voornamelijk in Oostenrijk, Italië en Frankrijk liggen zal je niet verbazen. Maar ook elders in Europa is het goed toeven in winter. In Kroatië bijvoorbeeld… Wat je er zoals kunt beleven in deze tijd van het jaar lees je in dit artikel.

Sprookjesachtig Kroatië

De natuur in Kroatië is op veel plekken sowieso prachtig, maar door ijs en sneeuw verandert de toch al mooie natuur in een waar kunstwerk. De bevroren Plitvicemeren en watervallen zijn bijvoorbeeld magisch om te zien (zie foto boven dit artikel).

Het beste uitzicht heb je op 1594 meter hoogte vanaf de Zavižan, gelegen in de bergachtige regio Lika. In deze omgeving kun je terecht voor tal van winterse activiteiten, van skiën tot sneeuwschoenwandelen.

In dezelfde regio ligt Brinje. Hier staat het kasteel van Sokolac. Dit is altijd een bezoekje waard, maar als het kasteel bedekt is met een laagje sneeuw is het helemaal sprookjesachtig.

het kasteel van Sokolac
Magisch: het kasteel van Sokolac in de sneeuw.
het kasteel van Sokolac
Magisch: het kasteel van Sokolac in de sneeuw.

Kamperen in Kroatië tijdens het carnaval in Rijeka

Zin in een hartverwarmend feestje? Zorg dan dat je tussen 17 januari en 22 februari in Rijeka bent voor de viering van het jaarlijkse carnaval. Dit is niet alleen een van de bekendste in Europa, maar ook een van de vrolijkste vieringen ter wereld! De festiviteiten kennen een lange geschiedenis en veel tradities worden nog ieder jaar in ere gehouden. Het hoogtepunt van het carnaval is de jaarlijkse carnavalsoptocht, die plaatsvindt op de zondag voor aswoensdag, dit keer op 19 februari.

Carnaval in Rijeka
Vergeet Rio de Janeiro: Rijeka is the place to be als je carnaval wilt vieren!
Carnaval in Rijeka
Vergeet Rio de Janeiro: Rijeka is the place to be als je carnaval wilt vieren!

Kroatië: ook voor koukleumen

Ook als je niet zo dol bent op extreme kou is Kroatië een hele fijne winterbestemming. Het mediterrane klimaat zorgt ervoor dat de temperaturen aan de kust en op de eilanden gematigd blijft. En het strand, de zilte zeelucht en fotogenieke kuststadjes doen natuurlijk het hele jaar door goed. Geniet op het strand van het zachte winterzonnetje en maak in de avonduren in de gezellig verlichte steden kennis met alle lokale lekkernijen uit de Kroatische keuken.

Winterkamperen in Kroatië

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je graag eens in de wintermaanden gaan kamperen in Kroatië? Dat kan, want veel campings zijn het hele jaar door geopend. Op deze website lees je waar je zoals terechtkunt.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!