Slagenlandschap

Op vakantie in Nederland? Ga kamperen in de Krimpenerwaard

Martine van Kuler

Voor een afwisselende vakantie hoef je helemaal de grens niet over. Houd je van groene polders, charmante dorpskernen en interessante musea? Wil je daarnaast graag wandelen, fietsen of kanoën? En ben je ook nog dol op boerenkaas? Ga dan eens kamperen in de Krimpenerwaard.

De Krimpenerwaard ligt tussen Rotterdam en Utrecht, niet ver van Gouda, en maakt deel uit van het Groene Hart. Het is onder meer bekend vanwege zijn unieke Hollandse slagenlandschap: het strokenpatroon van smalle weilanden, met knotwilgen langs de sloten en grazende koeien. Maar de Krimpenerwaard heeft nog veel meer te bieden. Zo zijn er dertien dorpen en stadjes en allemaal hebben ze hun eigen charmes.

Een stukje geschiedenis

De Oude Hollandse Waterlinie is in 1672 opgezet om het Franse leger tegen te houden. Door het polderland tussen Muiden tot Gorinchem onder water te zetten, creëerde de provincie Holland een ondoordringbare linie, waardoor de vijand zich slecht kon verplaatsen. Sporen van deze Oude Hollandse Waterlinie vind je nog altijd terug rond de Vlist in de Krimpenerwaard.

Als je geïnteresseerd bent in dit stukje geschiedenis is De Koeneschans een bezoek waard. Dit schiereilandje in het riviertje De Vlist diende als militaire wachtpost om een mogelijke aanval van de Franse af te slaan. Tegenwoordig kun je op de schans alles zien en lezen over de geschiedenis van deze plek. Via virtual reality ga je zelfs terug in de tijd.

Haastrecht
De Krimpenerwaard telt dertien dorpjes en stadjes, waaronder Haastrecht.
Haastrecht
De Krimpenerwaard telt dertien dorpjes en stadjes, waaronder Haastrecht.

Zilverstad Schoonhoven

Ook Schoonhoven maakt deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. Maar Schoonhoven is meer dan een vestingstad. Want zeg je zilver, dan zeg je Schoonhoven. Deze zilverstad heeft al bijna 700 jaar een glimmende reputatie. In het Nederlands Zilvermuseum ontdek je hier meer over. Verder vind je in Schoonhoven leuke ateliers, hippe galeries en werkplaatsen van ambachtelijke edelsmeden. Bovendien is in deze stad de enige zilvervakopleiding van het land gevestigd.

Fietsen, wandelen en kanoën in de Krimpenerwaard

Als je gaat kamperen in de Krimpenerwaard, wil je ongetwijfeld wat van de omgeving zien. Dat kan prima per fiets of te voet. Kies je voor het eerste, dan kun je flink op de pedalen: de Krimpenerwaard heeft maar liefst 230 kilometer aan fietspaden. Door de polders, langs boerderijen en door karakteristieke dorpen. Door het gebied lopen zes knooppuntroutes, in lengte variërend van 28 tot 50 kilometer. Je vindt ze op deze website.

Ook wandelaars komen aan hun trekken in de Krimpenerwaard. Ook voor hen is er een knooppuntensysteem. De knooppunten zijn met bordjes aangegeven langs de routes. Om het je gemakkelijk te maken zijn er vijf bijzondere routes uitgezet. De kortste is 7,5 en de langste 45 kilometer. De routes zijn allemaal vernoemd naar vogels die in dit gebied voorkomen, zoals de zwarte stern route en de buizerd route. Je vindt ze hier. Nog wel een tip: veel paden in de Krimpenerwaard zijn onverhard, dus zorg voor stevige schoenen.

De Krimpenerwaard is een waterrijk gebied en dus ook heel geschikt om per kano te ontdekken. Er is een netwerk van 65 kilometer aan kanoroutes. Je krijgt deze van je kanoverhuurder of bekijk hem hier.

kanoën Krimpenerwaard
Verken de Krimpenerwaard vanaf het water.
kanoën Krimpenerwaard
Verken de Krimpenerwaard vanaf het water.

Kamperen in de Krimpenerwaard

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je graag eens kamperen in de Krimpenerwaard. Dat kan, want er zijn verschillende campings.

Stadscamping Schoonhoven ligt aan de Lek en op loopafstand van de oude binnenstad van de Zilverstad. Op de camping vind je onder meer een restaurant en een sportveld. Een andere camping vlakbij Schoonhoven is De Bovenstad.

Rustzoekers kunnen terecht op Boerencamping Stolwijk, tussen Gouda en Stolwijk. De camping heeft 25 kampeerplaatsen en een aantal camperplekken. Voor de kleintjes zijn er speeltoestellen en voor de groteren is er een sportveld. Recreatiepark De Nes is de ideale uitvalsbasis om de Krimpenerwaard te ontdekken. De camping beschikt over een grote zwemvijver, roeivijver en visvijver, enkele speeltuintjes, peuterbadje, een sportveld en fietsverhuur. In het hoogseizoen is er animatie voor de kinderen.

Camping Streefland is een gezellige familiecamping gelegen in de buurt van Gouda. Heb je geen eigen kampeermiddel of wil je eens wat anders? Huur dan een van de blokhutten.

En op FarmCamps Stolkse Weide van boer Wilco en boerin Durkje ontdek je een traditionele melkveehouderij in een oer-Hollands polderlandschap. Kinderen kunnen zich hier vermaken in de Water Pret Weide of op de speelzolder. Liever koeien melken of konijntjes knuffelen? Geen probleem op deze boerencamping.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!