Tips voor een topvakantie

Kersverse kampeerder? Vijf tips voor een topvakantie

Jos Mark

Kamperen is in Nederland populairder dan ooit. Ben jij ook aangestoken met het kampeervirus? Deze tips helpen je om van je vakantie een succes te maken.

Tijd om te kiezen: welk kampeermiddel

Slaap jij het liefst onder een tentdoek, met je matje op de grond? Of kies je voor hoog en droog en ga je voor een camper? Ben je bereid om flink tijd te besteden aan het inrichten van je kampeerplek? Of ga je van plek naar plek en moet het vooral snel en praktisch gebeuren? Kamperen kan op verschillende manieren.

Wensen en mogelijkheden

Voor je eerste trip is het belangrijk om goed te kijken naar je wensen en de mogelijkheden. Heb je geen geduld voor tentstokken en haringen? Dan is het opzetten van een grote tent wellicht geen ideale manier om je vakantie te beginnen. Als je flink gas wilt geven op de Autoroute du Soleil, is een caravan niks voor jou. Kijk goed naar jezelf en baseer daar je keuze op.

Op de bonnefooi of niet

Daar waar je vroeger op de bonnefooi op pad ging, is dat de laatste jaren wat lastiger geworden. Campings lopen snel vol en zo tegen het voorjaar zijn de mooiste plekjes voor de zomer vaak vergeven. Vooral in de populaire campinglanden als Duitsland, Frankrijk en Nederland loopt het storm. Ook bieden steeds meer campings huuraccommodaties aan, in de vorm van chalets en safaritenten. Voorkom dus teleurstellingen op je eerste trip en boek vooraf een lekker plekje.

Tips voor een topvakantie Frankrijk
Tips voor een topvakantie Frankrijk

Even rusten tussendoor

Als je zwaarbeladen naar het zuiden afreist, is het voor veel kampeerders prettig om een tussenovernachting te plannen. Helemaal als je reist met kleine kinderen, is het fijn om even te kunnen luchten en uitrazen tussendoor. Als je goed zicht hebt op je route, kan je dit van tevoren boeken. Hoewel je tussenstop niet aan veel eisen hoeft te voldoen, is het aan te raden om een plek te kiezen waar je echt goed de benen kan strekken. Houd tijdens het inpakken van je auto rekening met deze tussenstop en leg je tas onderweg op een plek waar je er goed bij kan.

Tips voor een topvakantie autoroute
Tips voor een topvakantie autoroute

Ga voor gemak

Je eerste kampeervakantie kan wat vakantiestress met zich meebrengen. Heb je de juiste spullen wel bij je? Wat als het weer vreselijk tegenvalt? En dekt je autoverzekering wel voldoende voor pech met een vouwwagen?

Water graag

Kies daarom voor gemak daar waar je kan. Kan je kiezen voor een kampeerplek met een eigen kraantje? Kies voor water. Een camping voorzien van alle benodigdheden? Ja graag. Maak het niet te moeilijk omdat je nu eenmaal ‘back to basic’ wilt, wildkamperen in de bergen kan volgend jaar ook nog.

Pak dat ene leuke ding ook in

Als je er eenmaal bent, kan het grote genieten beginnen. Althans, als je je voortent hebt opgezet. Denk van tevoren goed na over wat voor jou de vakantie echt inluidt en neem het mee. Een slinger dwars door je tent? Stop een slinger in je tas. Een lichtslang van je tent naar de boom? Neem mee die lichtslinger. Wees niet te streng met je pakregime, in elke tas past nog wel een stapel vlaggetjes. Vakantie is feest en dat mag het ook zijn. Geniet ervan.

Dit artikel is een samenwerking met Independer.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.