In de voetsporen van Wie is de Mol? – Glampen in Zuid-Afrika

Martine van Kuler

Wie is de Mol? gaat weer van start. Ditmaal is Zuid-Afrika het decor van het televisieprogramma. Het is een land waar ook veel campings zijn. Je hele kampeeruitrusting meenemen heeft wat voeten in aarde, maar je kunt op veel campings ook een tent huren. In dit artikel over 'Glampen in Zuid-Afrika' lees je er meer over.

Wie is de Mol? is veruit onze favoriete spelprogramma op televisie, dus we zijn blij dat vanavond een nieuw seizoen start. Vorig seizoen was Albanië de locatie, maar deze keer zochten de makers het verderop: in Zuid-Afrika. Een land met prachtige natuur, heerlijke wijnen én wilde dieren! Maar ook een land waar veel campings zijn. Al je kampeerspullen meenemen is wellicht wat veel gevraagd, dus glampen in Zuid-Afrika is een goed alternatief.

Glampen in Zuid-Afrika

Glamping – een samenvoeging van de Engelse woorden glamourous en camping – is luxe kamperen. Maar ook hierin zijn gradaties. Je accommodatie (tent, boomhut, yurt, lodge etc.) staat altijd voor je klaar, maar de mate van luxe en de aanwezige faciliteiten variëren. Zo heb je soms de beschikking over eigen sanitair en stromend water, maar dit is zeker niet altijd het geval.

Glampen wordt steeds populairder, zowel in Europa als daarbuiten. Ook in Zuid-Afrika hebben ze deze vorm van kamperen ontdekt. Een uitkomst voor mensen die in het land willen verblijven, maar hotels en resorts liever links laten liggen.

Glampen in Zuid-Afrika
Glampen in Zuid-Afrika

Kamperen in nationale parken

Veel mensen die in Zuid-Afrika vakantie vieren doen dit in een van de vele nationale parken die het land rijk is. Het zal je niet verbazen dat je in de parken volop glamping-mogelijkheden hebt. In je tentje liggen, terwijl in de verte de leeuwen brullen en olifanten tetteren is Zuid-Afrika op zijn best. En dan hebben we het nog niet eens over de adembenemende zonsopgangen en de sterrenhemel, die zonder lichtvervuiling ‘s avonds zo goed zichtbaar is.

Het bekendste park is het Kruger National Park. Er zijn hier legio overnachtingsmogelijkheden, van luxe tot basic en van tent tot houten hut. Via de website van het park kun je er een aantal reserveren, maar als je even een speurt op Google vind je veel meer aanbieders. En wat voor het Kruger geldt, geldt eigenlijk ook voor de andere nationale parken in Zuid-Afrika. Wil je liever niet op eigen houtje glampen in Zuid-Afrika, dan kun je er ook voor kiezen om een rondreis te maken. Veel touroperators organiseren safari’s waarbij je in luxe tenten overnacht.

Kamperen in Zuid-Afrika
Met een 4x4 met daktent door Zuid-Afrika. Wow!
Kamperen in Zuid-Afrika
Met een 4x4 met daktent door Zuid-Afrika. Wow!

Kamperen in Zuid-Afrika

Ben je echt een avonturier en vind je glampen helemaal niets, dan kun je natuurlijk ook écht gaan kamperen in Zuid-Afrika. Hoe? Huur een 4×4 met daktent of een camper en verken het prachtige land op eigen houtje of boek een georganiseerde reis. Dat kan bijvoorbeeld via deze website.

Zuid-Afrika is meer dan Kruger

Het Kruger National Park is misschien wel dé trekpleister van Zuid-Afrika, maar het land heeft meer te bieden. Bezoek bijvoorbeeld Kaapstad en bewonder de Tafelberg en de pinguïns bij Boulders Beach. Ga naar Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangenzat, rijd de indrukwekkende Garden Route of bezoek Stellenbosch, een van ‘s werelds bekendste wijnregio’s.

Waarschijnlijk ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over Zuid-Afrika. Zo niet, dan word je dat vast als je naar Wie is de Mol? kijkt. De eerste aflevering is vanavond om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!