Kamperen in Normandië: Alençon en omgeving

Marije Onderwaater

Ben je nog op zoek naar een vakantiebestemming voor dit voorjaar of deze zomer? Wij kunnen Normandië van harte aanbevelen! Ook voor ons nieuw is de stad Alençon, hoofdstad van het departement Orne, en gelegen op zo’n 250 kilometer ten westen van Parijs. Lees snel verder voor enkele bezienswaardigheden en campings.

Kamperen in Normandië

Het binnenland van Normandië kennen we eerlijk gezegd niet zo goed. Pas in de zomer van 2020 ontdekte ik (Marije) zelf de Normandische kust tijdens een vakantie naar Honfleur en Saint-Aubin-sur-MerHier lees je er meer over. En vorig jaar bezocht Martine camping Port’land aan de invasiekust, waar je hier alles over leest. Maar Normandië is meer dan alleen een indrukwekkende kustlijn vol historie. Zo blijkt een bezoek aan Alençon zeer de moeite waard. Liefhebbers van de Tour de France kunnen de stad overigens kennen omdat er drie keer een etappe startte en vier keer was Alençon het eindpunt van een etappe.

Naaldkant als Werelderfgoed

Naaldkant is onlosmakelijk verbonden met Alençon. De beroemde Alençon-kant heeft de bijnaam ‘koningin van de kant’ en staat sinds 2010 zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het maken van de verfijnde kantsoort is zeer bewerkelijk. Het schijnt dat het één vierkante centimeter kant uren werk kost. Natuurlijk kun je in de stad alles te weten komen over Alençon-kant, bijvoorbeeld in het Musée des Beaux-arts et de la Dentelle, dat onlangs is gerenoveerd. Na een bezoek aan dit museum ben jij een echte naaldkantkenner!

Hertogenkasteel en de Basiliek Notre-Dame d’Alençon

Alençon staat bekend als de stad van de hertogen. De overblijfselen van het Château des Ducs d’Alençon op de Place Foch herinneren hier aan. Let hier vooral op de twee ronde torens. Wil je een kerk bekijken? Dan mag je de Basiliek Notre-Dame d’Alençon niet missen. De bouw begon al in 1356, maar lag ruim 150 jaar stil. Pas in 1530 werd het voltooid. De kerk was geen lang geluk beschoren, want in 1744 ontstond brand na een blikseminslag en in de Eerste Wereldoorlog lieten granaten hun sporen na. Toch staat de kerk er nog steeds. Sinds 2009 is het officieel een basiliek.

Geboortehuis Theresia van Lisieux

Aan de rue Blaise 50 vind je het geboortehuis van Thérèse Martin, betere bekend als Theresia van Lisieux. Al op haar vijftiende ging ze het klooster in. Op haar 24ste stierf ze aan tbc. In 1923 werd ze zalig verklaar en twee jaar later volgde de heiligverklaring. Ook haar ouders Louis en Zélie werden in één viering – een unicum – gezamenlijk heilig verklaard. In haar geboortehuis leer je alles over deze beroemde inwoner van Alençon

Door de stad slenteren

Op het VVV-kantoor van Alençon kun je een Nederlandstalige plattegrond van de stad kopen. Liever met een app op pad? Download dan Legendr, waarmee je via virtual reality een kijkje in historische gebouwen krijgt. Alençon heeft veel historie te bieden, maar natuurlijk kun je ook lekker op je gemak door de stad slenteren, genieten van de gevels en pleinen, en een terrasje pakken. Wil je liever genieten van de natuur of van sportieve activiteiten? Dat komt goed uit, want buiten de stad kan je bijvoorbeeld wandelen, trailrunnen, fietsen, paardrijden of kajakken.

Hier ligt Alençon.
Hier ligt Alençon.

Camping bij Alençon

Wil je Alençon vanaf de camping verkennen? Kies dan bijvoorbeeld voor camping de Guéramé, net buiten het centrum. Deze groene camping ligt aan de rivier de Sarthe. De 54 plaatsen zijn allemaal minstens 100 m2 groot.
Meer informatie vind je op de website van de camping.

Met de camper is het mogelijk om te overnachten op de P+R République. Deze parkeerplaats ligt op een kilometer van het centrum en heeft behalve prullenbakken geen verdere voorzieningen.
Bekijk de P+R République op Campercontact.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…