Kamperen in Luxemburg op camping Val d’Or

Martine van Kuler

Een rustige camping die geschikt is voor kleine kinderen. Wel in het buitenland, maar ook weer niet té ver weg. En als het even kan ook nog met de mogelijkheid een accommodatie te huren. Als dit je eisenpakket is, dan zou je zomaar uit kunnen komen op camping Val d’Or in Luxemburg.

Camping Val d’Or

Soms wil je er gewoon even tussenuit. De boel de boel laten en zen worden in de natuur. Kamperen in Luxemburg bleek de oplossing. Het oog viel op camping Val d’Or in Enscherange in de Luxemburgse Ardennen. Deze minivakantie kozen we voor het gemak en huurden een safaritent.

Foto: Camping Val d’Or.
Foto: Camping Val d’Or.

Gemoedelijke camping in Luxemburg

Het riviertje La Clerve kabbelt over de camping. Dat alleen al geeft een rustig gevoel. De camping doet zijn naam recht aan. Val d’Or is immers Frans voor ‘Gouden vallei’ en bloeiende gele brem zorgt in de zomer voor een weelderig gekleurde vallei. Het jaar van ons bezoek was de camping net overgenomen door Dirkjan en Liesbeth van Berkum. Zij verwelkomen iedereen even hartelijk en zijn zeer behulpzaam.

Op de camping zijn twee speeltuinen met onder meer een waterspeelplaats en een trampoline. Sportievelingen kunnen zich uitleven op een van de sportvelden. Wil je daarna genieten van een Luxemburgs wijntje en een warme snack? Dat kan in de bistro. Er loopt overigens wel een spoorlijn langs de camping, maar het geluid van voorbijrijdende treinen wende snel.

Camping met kampvuurplaats

Camping Val d’Or heeft ook een kampvuurplaats, waar geregeld – een georganiseerd – fikkie wordt gestookt. Ook is er een overdekte BBQ-tuin, waarvoor je bij de receptie een speciaal rooster kunt lenen.

Op de camping kun je natuurlijk prima met je eigen kampeermiddel terecht, maar er zijn ook verschillende accommodaties te huur, zoals een stacaravan, eco-lodge, tiny house, trekkershut of safaritent. Zogezegd gingen wij voor deze laatste optie.

Luxe kamperen met dit mobiele keukenblok tot je beschikking!
Luxe kamperen met dit mobiele keukenblok tot je beschikking!

Een safaritent op camping Val d’Or

De camping heeft momenteel zes safaritenten in de verhuur. Deze staan bij elkaar op een kampeerveld. Het is onze eerste keer in een safaritent en het bevalt goed, wat een comfortabele manier van vakantie vieren. In de tent zijn twee slaapkamers: in de ene staat een tweepersoonsbed, in de andere twee stapelbedden. De slaapkamers zijn met houten wanden van het leefgedeelte gescheiden. Er staat een koelkast en er is een mobiel keukenblok, dat je bij mooi weer naar buiten kunt verplaatsen. Voor de douche en toilet moet je naar het sanitairgebouw, het blijft immers wel kamperen.

Extra fijn is het overdekte terras. Wanneer de zon schijnt heb je er schaduw, bij regen zit je droog en onder een plaid was het er ook ’s avonds prima toeven.

Kamperen in Luxemburg: dit kun je er zien en doen

Ga je kamperen in Luxemburg, dan wil je vast ook wat van de omgeving zien. Camping Val d’Or ligt in de Luxemburgse Ardennen. Het is er groen en heuvelrijk en nodigt uit tot het maken van wandelingen en moutainbiketochten. Ook een leuk uitstapje met kleine kinderen is de kinderboerderij van Munshausen, op tien minuten rijden. Er zijn veel dieren én workshops. Zo kun je een uur lang met de dierenverzorger rondlopen. Iets verderop in Hosingen ligt een mooi (overdekt) zwembad. Het water is er heerlijk warm, er is een uitgebreid peuterbad en een stoere glijbaan. Perfect voor die ene regenachtige middag.

Ook mooi is een treinrit naar de hoofdstad Luxemburg. De trein vertrekt op een paar kilometer van de camping, in Wilwerwiltz. Een dagkaart kostte vier euro, maar sinds 2020 is het openbaar vervoer voor iedereen gratis. De treinreis was prachtig, door tunnels, langs rivieren en met stops in de schattigste dorpjes. Luxemburg zelf is een middelgrote stad met veel hoogteverschil, grote bruggen, kazematten en trendy winkels. Prima voor een dagje vermaak. Dichter bij de camping ligt Clervaux, een mooi stadje met een kasteel en gezellige terrassen. De midweek vloog voorbij met al die leuke doe-dingen in de buurt.

Informatie over de camping

Camping Val d’Or
Adres: Um Gaertchen 2, 9747 Enscherange
Land: Luxemburg
Afstand vanaf Utrecht: ca. 300 km
Geopend: het hele jaar door
Aantal plaatsen: 104
Website: Camping Val d’Or

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!