Kamperen in Japan

Kamperen in Japan: van een tentje tot luxe accommodatie

Marije Onderwaater

Veel Nederlandse kampeerders zijn op Europa gericht. Maar wat nu als je een verre reis wilt maken? Blijft je kampeerliefde dan achter in Nederland en overnacht je in hotels? Dat hoeft niet! Voor wie wil droomt van een kampeervakantie in het land van de rijzende zon is er goed nieuws: kamperen in Japan is namelijk hartstikke goed te doen en met KLM vlieg je er comfortabel naartoe.

Prachtige tempels, sushi, een fantastisch OV, kersenbloesem, wolkenkrabbers, bamboebossen en nog heel veel meer; in Japan is zó veel te zien en te doen. Misschien ligt het voor de hand om hier in hotels te overnachten. Maar als echte kampeerliefhebber is er nog een andere optie: kamperen in Japan. De inwoners zelf zijn er gek op. Niet voor niets zie je in Japan keicars – kleine auto’s die volgens Japanse wetgeving niet langer mogen zijn dan 3,40 meter, niet breder dan 1,48 meter en niet hoger dan 2 meter – zoals de elektrische N-Van van Honda. Ook met een tentje kan je prima in het land kamperen.

Kamperen Japan
Kamperen Japan

Kamperen in Japan: vliegen met KLM

Wil je kamperen in Japan, dan moet je er eerst komen, natuurlijk met het vliegtuig. KLM biedt verschillende vluchten naar Japan. Vanaf Schiphol ben je – inclusief tussenstops – in 13 uur en 15 minuten op Narita International Airport bij Tokio. Vanaf Brussel doe je er twee uur langer over. Het is ook mogelijk om zonder overstap naar Osaka te vliegen. Andere Japanse luchthavens waar KLM op vliegt zijn Chubu Airport (Nagoya) en Haneda Airport (Tokio).

Japan kamperen
Japan kamperen

Campings in Japan

Japanners houden van kamperen. Vooral studenten en andere jongeren trekken er graag op uit, met name in de zomervakantie – van half juli tot half augustus – en in mei. Japan telt dan ook zo’n drieduizend campings, die grotendeels in handen van overheidsinstanties zijn. Online kan je allerlei campings vinden. Daarbij is het handig om te weten dat het land is onderverdeeld in acht hoofdregio’s: Hokkaido, Tohoku, Kanto, Chubu, Kinki, Chugoku, Shikoku, Kyushu en Okinawa.

Campings van basic tot luxe

Inwoners van Tokio die de metropool willen ontvluchten, strijken graag neer in Wakasu Seaside Park voor een dagje recreëren of voor een overnachting. In het park, dat uitzicht biedt op de baai van Tokio, kan het beide. De camping heeft sanitair, overkappingen waar je kan schuilen bij regen en verschillende bbq- en kookgelegenheden. Met een eigen tentje – hier komen we later op terug – betalen kampeerders van 15 jaar en ouder 3,57 euro (600 Japanse yen) per nacht. Voor kinderen is dat 0,89 cent (150 Japanse yen).

Liever meer luxe? Dan kan je ook prima in het land terecht. Er zijn ook campings met meer faciliteiten en allerlei soorten huuraccommodaties. Een betaalbare optie is bijvoorbeeld de camping in Shiretoko National Park. Hier heb je vanaf het Yuhidai-uitkijkplatform zicht op de oceaan. Voor een eenvoudige tweepersoonshut betaal je hier 19 euro per nacht (3200 Japanse yen), een hut voor vier mensen kost 23,77 euro (4000 Japanse yen). Dit zijn slechts twee voorbeelden van campings.

Japan Kei-car
Kamperen in een kei-car
Japan Kei-car
Kamperen in een kei-car

Camper of tentje

Ga je kamperen in Japan, dan kan je bijvoorbeeld een camper huren. Die zijn er in verschillende soorten; van een grote camper tot zo’n schattige kei-car. Natuurlijk kun je met de camper op een camping staan, maar wil je het goedkoper houden, dan is de Michi-no-Eki een optie. Japan telt duizend van deze rustplaatsen langs de snelweg. Een Michi-no-Eki heeft – uiteraard schone – toiletfaciliteiten en soms zelfs douches. Je kunt er eten en drinken kopen, apparatuur opladen, geld pinnen en informatie over de omgeving krijgen. Soms vinden er zelfs optredens plaats.

Kamperen met een tentje

Wie helemaal back to basic wil, kan op sommige campings een hele kampeeruitrusting inclusief tentje huren. Een tussenoplossing kan ook: huur een auto met een daktent.

Japan pilaren Kyoto
Japan pilaren Kyoto

Vlieg naar Japan met KLM

Zie jij kamperen in Japan helemaal zitten? Kijk dan naar vliegtickets voor Japan en verken de mogelijkheden. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 1103 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…