Kamperen in Frankrijk? Occitanië is de populairste regio

Martine van Kuler

Nederlanders kamperen graag in Frankrijk en dan bij voorkeur in Occitanië. Een logische keuze, want in de Zuid-Franse regio is veel te beleven. Campingtrend zet wat highlights in Occitanië op een rij.

Occitanië

Zegt de naam Occitanië – of Occitanie, de umlaut mag je desgewenst weglaten – je niet zoveel? Misschien doen Languedoc-Roussillon en Midi-Pyreneeën wél een belletje rinkelen. In 2016 werden beide regio’s samengevoegd en was Occitanië een feit. Tot zover de geschiedenisles, want over het gebied zijn veel meer interessante dingen te melden.

De ‘roze stad’ Toulouse.
De ‘roze stad’ Toulouse.

Toulouse: de roze stad

Occitanië is de op een na grootste regio van Frankrijk. Het telt dertien departementen en is qua oppervlakte maar net iets kleiner dan de Benelux. Jaarlijks vieren zo’n 33 miljoen mensen er vakantie en dat is niet voor niets. Je vindt er immers een lange kuststrook, ruige bergen en historische steden. Voor ieder wat wils dus. De hoofdstad van Occitanië is Toulouse, ook wel de roze stad genoemd. Waar die naam vandaan komt is meteen duidelijk als je het centrum betreedt: bijna alle gebouwen zijn gemaakt van roze/rode bakstenen. In Toulouse komen historie, hippe restaurantjes en gezellige winkelstraten samen.

Instagramwaardige kapel
Wil je een toffe foto voor op Instagram maken? Ga dan bij zonsondergang naar de oever van de Garonne en leg de kapel Saint-Joseph de La Grave vast. Reken er wel op dat je niet de enige bent, want dit is het meest gefotografeerde gebouw van La Ville Rose. Liever binnen een kijkje nemen? Dat treft, want vanaf komend voorjaar wordt de kapel opengesteld voor publiek.

Flamingo's in de Camargue.
Flamingo's in de Camargue.

Verken de kust van Occitanië

Ben je meer een strand- dan een stadsmens of houd je van afwisseling? Ook dan kom je aan je trekken in Occitanië. De regio heeft namelijk een kustlijn van een dikke tweehonderd kilometer die loopt van, pak ‘em beet, de Petite Camargue tot de Pyreneeën. Je kunt natuurlijk iedere dag met je handdoek in het zand ploffen, maar er zijn meer leuke dingen te doen aan de kust.

Ontdek de Camargue
De Camargue met zijn rietvelden, moerassen en zoutpannen boordevol roze flamingo’s zijn nog altijd een toeristische trekpleister. Je kunt in het gebied op safari gaan in een 4×4-voertuig, maar avontuurlijker én milieuvriendelijker is het om een elektrische fiets te huren. Ook is er de mogelijkheid onder begeleiding van een gids een 3 uur durende wandeling te maken om de flora en fauna te bekijken. Meer informatie hierover vind je op deze website over de Camargue.

Aanmeren in Sète
Liefhebbers van oude schepen komen van 12 tot 18 april 2022 aan hun trekken in Sète. Dan vindt namelijk een groot maritiem festival plaats waaraan meer dan historische schepen meedoen. Ben je meer een muziekliefhebber en ga je in het hoogseizoen op vakantie? Het festival Les Déferlantes viert in juli zijn vijftiende verjaardag in het Château d’Aubiry. De Britse band Muse is hier een van de hoofdacts.

Sportief in de bergen

De Mont Aigoual (1565 meter), de hoogste top van de Gard, biedt een uitzonderlijk uitzicht: van de Middellandse Zeekust tot de Alpen en de Pyreneeën. Sinds 1894 is hier een weerobservatorium gevestigd. In de loop van 2022 wordt dit uitgebreid met een leercentrum over klimaatverandering.

Voor durfals en sportievelingen
Lourdes, in de uitlopers van de Pyreneeën, organiseert op 26 en 27 maart de eerste ronde van de UCI Wereldbeker Afdaling. Er worden duizenden bezoekers verwacht. Een paar maanden later is er een groot mountainbike evenement in Loudenvielle, want van 22 tot 25 september wordt de finale van de Enduro World Series er gehouden.

Tour de France
Natuurlijk komen fans van de Tour de France aan hun trekken in het bergachtige gebied. Van 16 tot 23 juli 2022 zal de Ronde van Frankrijk Occitanië aandoen. Er zijn zeven etappes, waarvan er drie door de Hautes-Pyrénées gaan. Hier vind je het etappeschema van de Tour de France.

Kamperen in Occitannië

Ben je al enthousiast geworden en wil je gaan kamperen in Occitannië? Dat treft, want de regio is de kampeertrekpleister van Frankrijk. Er zijn legio campings, van groot tot klein, van basic tot luxe, in de bergen of aan de kust. Natuurlijk hebben wij er een aantal bezocht. Zoek je een camping aan een rivier? Lees dan eens onze reviews over RCN Camping Les Collines de CastellaneCamping du Viaduc of Camping de l’Arche. Zoek een je camping met alles erop en eraan aan de kust? Wij bezochten Camping Californie Plage. En wil je het Arles van Vincent van Gogh ontdekken? Wij vonden Camping Montplaisir een prima uitvalsbasis.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!