Kamperen in de winter: kies een goede wintertent

Luc Schaepkens

De voortent dient in de winter als een sluis tussen de koude buitenwereld en de behaaglijk warme caravan. Tevens is dit de plek waar je ski’s, schoenen en nog meer spullen kunt parkeren. Wat maakt een voortent tot een goede wintertent?

Wintertent is kleiner

Kamperen in de winter zit er dit jaar misschien niet meer in. Heb je plannen voor 2021? Zorg dan voor een voortent die geschikt is voor winterkamperen. Een voortent moet in de winter namelijk aan andere eisen voldoen dan in de zomer. ’s Zomers wil je vooral zoveel mogelijk ruimte in de voortent. De tent strekt zich als het even kan nog wat langer uit dan de breedte van de caravan. Met daarin een hoek om te eten en een luie hoek met veldbed, plek voor de buitenkeuken en nog meer. In de winter is een kleinere tent, niet over de hele lengte van de caravan, aan te raden. We noemen dat een deeltent. Daarmee is ook het dak kleiner en daarmee de hoeveelheid sneeuw die erop kan blijven liggen. Dat dak loopt schuiner om er zoveel mogelijk sneeuw af te laten glijden. Met een extra stevige uitwendige slikrand hou je onder meer de kou buiten.

Stevig frame

Zorg voor een stevig stalen frame. Een dikte van 25 tot 28 mm is gebruikelijk. Echte wintertenten zijn voorzien van extra stangen ter ondersteuning van het dak en steunstangen die de tent meer stabiliteit geven. Natuurlijk wil je de warmte in de voortent zoveel mogelijk vasthouden. Daarvoor zijn zogenoemde aansluitkussens te koop. Deze zorgen ervoor dat de tent beter aansluit tegen de caravan en ze voorkomen tocht. Heb je een gewone voortent en wil je deze ook in de winter gebruiken, kijk dan eens naar de zogenoemde thermohemel van Isabella.

Van pvc

Veel wintertenten zijn gemaakt van pvc. Dat materiaal leent zich prima voor winterse temperaturen. Isabella garandeert zelfs een probleemloos gebruik tot min 38 graden. Het enige nadeel van dit materiaal is dat je last kunt krijgen van condens in de tent. Ook daarvoor komt de eerder genoemde thermohemel van pas. Let erop dat de ritsen zijn afgedekt. Een tent met twee ingangen heeft als voordeel dat je de deur kunt gebruiken die uit de wind staat. Zo waait er ook geen sneeuw naar binnen. Het gebruik van langere haringen is eveneens aan te raden. Lees hier vijf handige tips over stormbespanning van Isabella.

Wintervoortenten

De wintertent Snow & Fun Plus van Walker is verkrijgbaar vanaf 499 euro (foto hieronder). Deze deeltent met flinke knik in het dak is 240 centimeter diep en 180 centimeter breed. De tent heeft aan beide kanten een ingang.

De wintertent van Isabella heet simpelweg Winter. Stevige materialen, sterk stalen frame, brede slikrand. De tent is opgewassen tegen winterse weersomstandigheden en geschikt voor caravanhoogtes tussen de 235 en 250 cm. Te koop vanaf 616 euro.
De Pamir van Brand (foto boven het artikel) heeft alles wat een wintertent zou moeten hebben. Hij is robuust, stevig en leverbaar in drie maten. Standaard is deze tent voorzien van afdichtstroken (aandrukstangen met schuimstofkussen). Te koop vanaf zo’n 820 euro.
Iets groter en uitgerust met een winterpakket is de Quatro 380 van Doréma (foto hiernaast). Optioneel is ook het stalen frame van 28 mm. De tent is leverbaar is vier diepte- en drie breedtematen. De 380 bij 240 cm uitvoering kost momenteel 969 euro. De winterset Quatro 28 mm komt op 109 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur