Praag

Herfstvakantie in Tsjechië: goed voor lichaam en geest

Martine van Kuler

De herfst is misschien wel het mooiste seizoen om erop uit te trekken. De bossen kleuren prachtig, de drukte van het hoogseizoen is voorbij en het is niet te warm of te koud om uren door een stad te dwalen. Zoek jij een bestemming voor de herfstvakantie? Denk dan eens aan Tsjechië.

Een herfstvakantie in Tsjechië betekent ontspannen, wandelen, proeven, spotten en ontdekken. Wat wil je nog meer? Oke, een beetje fijn weer misschien, maar zelfs dat is in deze tijd van het jaar niet onmogelijk in Tsjechië.

Magische herfstwandelingen

Een herfstvakantie in Tsjechië is niet compleet zonder een boswandeling. Gelukkig zijn er bossen genoeg, dus neem je wandelschoenen mee. Prachtig zijn ook de rotsformaties van Adršpach-Teplice. Via smalle paden loop, klim en klauter je tussen torenhoge rotspilaren door naar diverse uitkijkpunten. In het rotsachtige Broumovské stěny is het ook prachtig wandelen. Gemarkeerde routes leiden je langs kloven, spelonken en grotten.

Paddenstoelen
Op veel plekken in Tsjechië mag je zelf paddenstoelen plukken.
Paddenstoelen
Op veel plekken in Tsjechië mag je zelf paddenstoelen plukken.

Wolven spotten en paddenstoelen plukken

Wijnen, bieren en wildgerechten. Je ontkomt er bijna niet als je Tsjechië in de herfst bezoekt. Maar ook paddenstoelen zul je er op menig menu zien staan. Op veel plekken mag je ze ook zelf plukken, bijvoorbeeld in nationaal park Šumava. Als het goed is heb je je wandelschoenen mee, dus combineer het vooral met een prachtige wandeling. Als je geluk hebt zie je ook herten en reeën. Ben je meer van de roofdieren? Bezoek dan het Srní wolvenkamp. Via een houten brug met speciale observatieplekken wandel je op veilige hoogte langs de wolvenroedel.

Tsjechië Praag klok
De astronomische klok in Praag is echte eyecatcher.
Tsjechië Praag klok
De astronomische klok in Praag is echte eyecatcher.

Herfstvakantie in Tsjechië? Vergeet Praag niet

Ook als wandelen niet zo aan jou is besteed, kun je je prima vermaken in de Tsjechië. De herfst is een prima tijd om een stedentrip te maken naar Praag. En kampeer je in Tsjechië? Sla een bezoek aan de hoofdstad niet over. De zomerse drukte is voorbij en de temperaturen zijn nog altijd aangenaam. Bezoek de Praagse Burcht, het oude stadsplein, de Joodse wijk, de beroemde Karelsbrug of een van de vele musea en andere bezienswaardigheden.

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om je caravan aan te koppelen of in je camper te stappen en koers te zetten naar Tsjechië? Snappen we. Lees voor vertrek nog wel even dit artikel. Je vindt er namelijk nóg meer tips.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!