Moezeldal

Kamperen in het Duitse Moezeldal

Martine van Kuler

De maanden september en oktober staan in het Moezeldal in het teken van de wijnoogst én de daarbij behorende wijnfeesten. Maar de Duitse regio heeft meer te bieden dan alleen een smakelijke Riesling. Dus wil jij kamperen in Duitsland? Dan is het Moezeldal zo gek nog niet.

Prachtige groene hellingen, wijngaarden, schilderachtige dorpjes vol vakwerkhuizen, indrukwekkende kastelen en natuurlijk de rivier, die zich kronkelend een weg door het landschap baant. Het Duitse Moezeldal lijkt rechtstreeks uit een sprookjesboek te komen. En dat op slechts een kleine vier uur rijden vanaf Utrecht.

Fietsen en wandelen in het Moezeldal

Het Moezeldal is zeer geschikt om per fiets te verkennen. Er ligt ruim duizend kilometer aan fietsroutes. Hoewel de regio heuvelachtig is, zijn er ook veel vlakke fietspaden. Populair onder fietsers is de Moselradweg, een 269 kilometer lange route die begint in het Franse Thionville en eindigt in Koblenz.
Ook voor wandelaars is het goed toeven in de Moezelstreek. Je kunt natuurlijk je eigen wandeling samenstellen, maar er zijn ook veel uitgezette routes. De Moselsteig is een populaire lange afstandswandeling. Houd je wel van een uitdaging? De Calmont Klettersteig is slechts drie kilometer lang, maar hij voert wel over de steilste wijngaard van Europa: klimmen dus!
Cochem Moezel
Cochem: een van de mooiste stadjes aan de Moezel.
Cochem Moezel
Cochem: een van de mooiste stadjes aan de Moezel.

Streek vol authentieke dorpjes

Authentieke dorpjes, toeristische trekpleisters en oude steden. Je vindt het in de Moezelstreek. Om met die laatste te beginnen: Trier is zeker een bezoek waard. De oudste stad van Duitsland heeft een indrukwekkende poort – de Porta Nigra staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, een gezellig marktplein omringd door kleurrijke, historische panden en de mooie Römerbrücke. Minder oud, maar zeker net zo levendig is Koblenz. Je kunt hier prima shoppen.
Dat kan ook in Cochem, maar dat zou zonde zijn. De tijd kun je beter anders doorbrengen in een van de mooiste stadjes aan de Moezel. Bezoek de Reichsburg, bewonder de vakwerkhuizen en geniet van de sfeer. Nog niet uitgeslenterd? Breng dan een bezoek aan bijvoorbeeld Beilstein, Traben-Trarbach, Brodenbach of Bernkastel Kues.
Burg Eltz
Ontdek het sprookjesachtige Burg Eltz.
Burg Eltz
Ontdek het sprookjesachtige Burg Eltz.

Kastelen langs de Moezel

Ben je een liefhebber van kastelen, dan zit je goed in het Moezeldal. Je vindt er bijzonder veel imposante exemplaren. Pronkstuk is het sprookjesachtige Burg Eltz bij Wierschem. Het ligt op een heuvel en ademt een magische sfeer.
Maar de Moezelstreek heeft meer burchten en kastelen die een bezoek waard zijn, zoals de Reichsburg Cochem, Burg Bischofstein, Burg Arras, Burg Thurant, Burg Pyrmont, Burchrtuine Ehrenburg en Fort Ehrenbreitstein.
Wijn Moezel
Als wijnliefhebber zit je goed in het Moezeldal.
Wijn Moezel
Als wijnliefhebber zit je goed in het Moezeldal.

Wijn uit het Moezeldal

En dan komen we eindelijk uit bij de wijn. In de Moezelstreek kun je er niet omheen. De veelal op steile hellingen gelegen wijngaarden beslaan in totaal zo’n elfduizend hectare grond. De voornaamste druivensoort is Riesling.

In september en oktober staat de Moezelstreek in het teken van de druivenoogst. In veel dorpen gaat dit gepaard met wijnfeesten. Dat betekent gezelligheid, muziek en heel veel wijn. Wat ons betreft is dit dus de ideale periode voor een bezoek aan deze veelzijdige Duitse regio.
Meer weten over de Moezelstreek? Volgende week zetten we nog wat highlights en campings voor je op een rij. Liever een andere streek in Duitsland ontdekken? Lees dan ons artikel over de Harz.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!