ANWB vakantieonderzoek 2024

Check snel: dít is de populairste buitenlandse vakantiebestemming van 2024

Marije Onderwaater

Is het Frankrijk? Spanje? Italië? Of toch België? Nee, Duitsland mag zich dit jaar de populairste buitenlandse vakantiebestemming noemen. Dit blijkt uit het ANWB Vakantieonderzoek, dat volgens de organisatie representatief is voor de Nederlandse bevolking.

Frankrijk naar la deuxième place

De populairste vakantiebestemming is al jaren een race tussen Frankrijk en Duitsland. Dit jaar gingen onze oosterburen er nipt met de titel vandoor en belandden de Fransen op de tweede plaats. Overigens zijn Albanië en Slovenië in opmars. Albanië was in 2022 het decor van Wie is de Mol? en dat heeft het land toeristisch op de kaart gezet. Geliefde vakantiebestemmingen buiten Europa zijn er ook: de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen, Mexico, Thailand, Turkije, Marokko en Egypte.

Nederland

Natuurlijk gaan veel Nederlanders ook op vakantie in eigen land; 30 procent van de ondervraagden zelfs. Gelderland, Limburg en Drenthe zijn daarmee de meest bezochte provincies.

Frankrijk ANWB Vakantieonderzoek
Frankrijk ANWB Vakantieonderzoek

Hittegolven en noodweer

De zomer van 2023 was er een van uitersten. Het Italiaanse Gardameer en Slovenië leden onder enorm noodweer terwijl Zuid-Frankrijk en Spanje zuchtten onder een hittegolf. De ondervraagde leden in het ANWB Vakantieonderzoek kiezen vanwege de hitte in Zuid-Europa vaker voor een andere vakantiebestemming. Tegelijkertijd zijn er ook vakantievierders die juist voor dit gebied kiezen vanwege het warme weer.

ANWB Vakantieonderzoek: duurzaamheid of toch even niet?

De meeste ondervraagden gaan met de auto op vakantie, maar liefst 55%. Verder kiest 32% voor het vliegtuig en 7% voor de trein. Duurzaamheid is dit jaar minder belangrijk dan in 2023, constateert de ANWB. Dit blijkt onder meer uit de groep die zegt dat ze ‘gedurende het jaar voldoende duurzame keuzes maakt, op vakantie even niet want dan is het tijd voor ontspanning’. Het aantal mensen in deze groep is gestegen van 23% naar 26%. Minder mensen willen betalen voor duurzaamheid, dit aantal is gedaald van 17% naar 13%.

Meer van Bled
Het indrukwekkende Meer van Bled in Slovenië
Meer van Bled
Het indrukwekkende Meer van Bled in Slovenië

Vakantievoorbereidingen

Wat kost de autoreis? Die vraag kregen deelnemers aan ANWB ledenpeiling van mei 2024 – een ander onderzoek dus – gesteld. Daaruit bleek dat 80% dit voor vertrek niet uitzoekt. Wel zegt 75% van de ondervraagden onderweg op de brandstofprijzen te letten. Verder geeft het merendeel (70%) aan om in de ochtend aan de vakantiereis te beginnen. Daarna volgen de nacht en de middag.

Meer weten over het ANWB Vakantieonderzoek? Klik op onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…