kamperen in Denemarken

Kamperen in Denemarken: Limfjorden en Himmerland

Martine van Kuler

Denemarken is bekend van Legoland, de kleine zeemeermin en de stoere Vikingen, maar het land heeft veel meer te bieden. De prachtige regio's Limfjorden en Himmerland in Noord-Jutland bijvoorbeeld. Een heerlijke vakantiebestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Kamperen in Denemarken is populair, dat kon je in dit artikel al lezen. Daarom zetten wij de spotlights op Limfjorden en Himmerland in Noord-Jutland. Centraal in deze regio’s ligt het adembenemende Limfjord in Noord-Jutland. Deze langgerekte baai – het is geen fjord zoals je dat in bijvoorbeeld Noorwegen vindt – heeft een oppervlakte van zo’n 1700 vierkante kilometer en scheidt Vendsyssel-Thy van de rest van Jutland.

Het gebied is een walhalla voor natuurliefhebbers. Ruige kliffen, idyllische dorpjes, uitgestrekte stranden, bossen, heuvels en heidevelden; Limfjorden en Himmerland hebben het allemaal. Je kunt er dan ook eindeloos fietsen en wandelen. Bovendien raak je er niet snel uitgekeken, want in het Limfjord liggen ook nog eens negen eilanden om te ontdekken, zoals Mors, Fur en Livø.

Eilandhoppen in Denemarken

De negen eilanden in het Limfjord hebben allemaal hun eigen dna. Venø heeft van veel dingen de kleinste van Denemarken: de kleinste kerk, de kleinste autoveerboot, de kleinste galerij en de kortste overtocht met een veerboot. Toch kunnen we geen enkele reden bedenken om dit eiland over te slaan. Zelfs geen kleine. Mors is het grootste eiland in het Limfjord en staat bekend om zijn mooie natuur. En Fur is misschien wel het beroemdste van de eilanden in de baai en heeft prachtige steile kliffen en een heuse bierbrouwerij.

Onze tip: ga eilandhoppen en ontdek ze allemaal. Veerboten en bruggen brengen je eenvoudig van het ene naar het andere eiland.

Kajakken bij maanlicht

Wandelen en fietsen kun je prima in Limfjorden en Himmerland, maar in de regio’s kun je ook veel watersporten beoefenen. Suppen, kanoën, zeilen, windsurfen of kitesurfen; er is voor ieder wat wils.

Op onze bucketlist staat het full moon kajakken in een boot met glazen bodem. Volgens de organisator ontdek je op deze manier het geheime – en meestal verborgen – leven onder het water: de krabben die zich over de zeebodem haasten, kwallen die op magische wijze in het water drijven, en hier en daar kleine zeeanemonen. Daarna ervaar je de warme kleuren van de zonsopgang of -ondergang. Meer weten over deze toffe excursie? Kijk dan op deze website.

kayak Denemarken
kayak Denemarken

Genieten van vis, schaal- en schelpdieren

Liefhebbers van zeefruit zitten goed in deze Deense regio. Je vindt er volop oesters en mosselen. Veel oesterliefhebbers zien de Deense Limfjord-oester zelfs als de beste ter wereld. Een oestersafari is dan ook een leuk uitje. Met een speciale waadbroek aan ga je op zoek naar oesters. Intussen leer je meer over deze en andere schelpdieren in de baai. Het officiële openingsseizoen voor het zoeken van oesters in Denemarken is 1 oktober en de stad Nykøbing Mors luidt dit elk jaar feestelijk in. Hetzelfde geldt voor de Oyster Final in april. 

Geef je de voorkeur aan mosselen? Bezoek dan mosselhoofdstad Løgstør. Tijdens het mosselfestival van 8 tot en met 10 juli kun je in de haven van de vissersplaats deelnemen aan leuke activiteiten en natuurlijk volop genieten van mosselen. Ben je er in september? Pik dan het Maritiem Festival mee. Op maandag 12 september liggen er meer dan zestig houten schepen in de haven van Løgstør. De dag erna vertrekken ze voor de race Limfjorden Rundt. Natuurlijk is er tijdens jaarlijkse festival volop zeemansmuziek te horen.

oester
oester

Fossielen zoeken

Ga je kamperen in Denemarken en zoek je een leuke activiteit om met kinderen te ondernemen? Ga fossielen zoeken in het Limfjord. In de unieke mo-klei, die niet op veel andere plekken in de wereld te vinden is, liggen fossielen van dieren en planten die 55-53 miljoen jaar geleden in de zee leefden.

Museum Mors en Fur Museum organiseren fossielenjachten, waarbij je samen met een gids de mo-kleisloot afdaalt en overblijfselen uit het verleden zoekt. Je kunt bijna alles wat je vindt mee naar huis nemen.

Kamperen in Denemarken: Limfjorden en Himmerland

Misschien ben je na het lezen van dit artikel razend enthousiast over de regio’s Limfjorden en Himmerland in Noord-Jutland en wil je er beslist een keer heen. Ga dan zeker kamperen. Bijvoorbeeld op Skive Fjord camping, Jesperhus Camping of Humlum camping. Jos en DW bezochten deze campings toen ze twee jaar geleden drie liveshows opnamen in Denemarken. Deze liveshows kun je hier terugkijken. Leuk om inspiratie op te doen voor je volgende kampeertrip.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!