Slot Neuschwanstein
Slot Neuschwanstein

Bestemming op de reisverlanglijst: Slot Neuschwanstein in Duitsland

Marije Onderwaater

Onze reisverlanglijst is eindeloos. Rome, Zuid-Spanje, Zweden, Engeland en ga zo maar door. En dan hebben we het alleen nog maar over Europa, bestemmingen waar we – met de auto – kunnen kamperen. Aangezien het morgen de Dag van het Kasteel is, laat ik vandaag een van de bestemmingen op de reisverlanglijst zien: Slot Neuschwanstein in Duitsland. Ook vind je in dit artikel enkele campings in de buurt van Slot Neuschwanstein.

Inspiratie voor Disney

Een paar weken geleden konden we een vinkje zetten achter een van die andere bestemmingen op ons reisverlanglijstje. Met de camper gingen we op roadtrip naar Bilbao en het Guggenheim Museum in Spanje. En wat hebben we daarvan genoten! Intussen dromen we alweer van nieuwe vakanties en bestemmingen, overigens zonder concrete plannen te maken. Een van die bestemmingen is het beroemde Slot Neuschwanstein in Duitsland, dat als inspiratie diende voor het beroemde Disney-kasteel.

Disney Neuschwanstein
Het Doornroosje-kasteel. Walt Disney raakte hiervoor geïnspireerd door Slot Neuschwanstein. (foto: Kitera Dent/Unsplash)
Disney Neuschwanstein
Het Doornroosje-kasteel. Walt Disney raakte hiervoor geïnspireerd door Slot Neuschwanstein. (foto: Kitera Dent/Unsplash)

Eigen sprookjeskasteel voor Lodewijk II

Slot Neuschwanstein ligt in Schwangau in de Duitse deelstaat Beieren, op ongeveer 800 kilometer van Utrecht. Koning Lodewijk II (Ludwig) van Beieren liet het kasteel halverwege de negentiende eeuw bouwen. De koning was gek op mythen en wilde graag een eigen sprookjeskasteel hebben. Zelf bracht hij zijn jeugd overigens door op Slot Hohenschwangau, dat ook voor bezoekers is geopend. Nog voor Neuschwanstein gereed was, werd Lodewijk II krankzinnig verklaard en niet veel later overleed hij. De bouw van het kasteel lag tijdelijk stil, maar ging uiteindelijk door, waarna het kasteel opende voor bezoekers. Dat openstellen bleek een succes. Wij zijn namelijk bepaald niet de enigen die dit spectaculaire kasteel eens met eigen ogen willen zien. Slot Neuschwanstein is een van de toeristentrekkers van Duitsland. Jaarlijks komen er 1,4 miljoen bezoekers en daarmee staat het kasteel zelfs in de top 3 van populairste bezienswaardigheden.

Wandelen of ritje per paardenkoets

Slot Neuschwanstein is op verschillende manieren te bereiken. Zo kan je vanaf het Ticket Center een paardenkoets nemen, die je op 450 meter van het slot afzet. Ook kan je de behoorlijk steile route van anderhalve kilometer naar het kasteel te voet afleggen. Volgens de website van Neuschwanstein duurt deze wandeling 30 à 40 minuten. Verder gaat er een shuttlebus die eveneens op 450 meter van het kasteel stopt.

Wil je weten hoe de omgeving van het sprookjesachtige slot eruit ziet? Bekijk dan zeker even deze dronevideo.

Informatie over Slot Neuschwanstein

Het kasteel is alleen te bezoeken tijdens een rondleiding. Kaarten zijn verkrijgbaar in het Ticket Center Hohenschwangau, maar het is aan te raden om vooraf een ticket te reserveren via de officiële webshop. Zo weet je zeker dat er een kaartje beschikbaar is. Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen Slot Neuschwanstein gratis bezoeken, maar zij hebben wel een ticket nodig. Neem hen dus mee in de boeking.Volwassenen betalen 15 euro. Houd er ook rekening mee dat bagage en bijvoorbeeld kinderwagens het kasteel niet in mogen.

Op www.neuschwanstein.de lees je alle handige – en actuele – informatie over Slot Neuschwanstein. Ook staat hier meer over Slot Hohenschwangau.

Slot Neuschwanstein binnen
Ook het interieur van het kasteel is indrukwekkend.
Slot Neuschwanstein binnen
Ook het interieur van het kasteel is indrukwekkend.

Campings in de buurt van Slot Neuschwanstein

Wij gaan in ieder geval kijken hoe we een bezoek aan dit kasteel in een van onze kampeervakanties gaan inpassen. Gelukkig zijn er in Beieren en in de streek Allgäu – waar Neuschwanstein ligt – genoeg campings te vinden. Ook is er in de Allgäu nog veel meer te doen dan het slot bezoeken, het is dus de moeite waard om hier eens neer te strijken. Wij lichten drie campings in de buurt van Slot Neuschwanstein uit.

Camping Brunnen
‘Staanplaatsen tussen meer en slot’ (al klinkt het Duitse Stellplätze zwischen See und Schloss nét wat lekkerder) vind je op vijfsterrencamping Brunnen. Deze camping ligt in het plaatsje Schwangau – dus héél dichtbij het kasteel – en is het hele jaar is geopend. De nabijheid van Neuschwanstein is niet het enige pluspunt van deze camping; hij ligt namelijk ook nog eens direct aan de Forggensee. Voor kinderen is hier veel te doen.
www.camping-brunnen.de

Camping Hopfensee
Deze vijfsterrencamping ligt aan een meer en op 10 kilometer van het kasteel. Ook op de camping zelf is er genoeg te doen. Zo zijn er veel activiteiten en kan je ontspannen in de wellness.
www.camping-hopfensee.de

Camping Bannwaldsee
De website van camping Bannwaldsee toont op de homepage een vrouw die enthousiast met een fles wijn richting haar vrienden bij het meer loopt. Kijk, dat spreekt ons aan! Dat meer is de Bannwaldsee, waar de viersterrencamping ook naar is vernoemd. Deze camping ligt ook in Schwangau, dus is Slot Neuschwanstein dichtbij. Ook hier kun je een bezoek aan het kasteel combineren met allerlei leuke activiteiten.

Welke bestemming staat op jouw reisverlanglijst? Laat het ons weten op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…