Auvergne

Vulkanen en meer in de Auvergne: het onontdekte Frankrijk

Martine van Kuler

Weinig Franse regio's zijn zo veelzijdig als de Auvergne. Je vindt er slapende vulkanen, thermale bronnen, leuke steden en pittoreske dorpjes. Bovendien is de Auvergne nog niet ontdekt door de grote massa.

Een woest niemandslandschap

De Auvergne – in het hart van Frankrijk – staat bekend als het ‘land van de vulkanen’. Midden in de Auvergne ligt Volcans d’Auvergne, het grootste natuurpark van Frankrijk. De Chaîne des Puys maken hier deel van uit: een keten van tachtig vulkanen die over 45 kilometer van noord naar zuid loopt. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de Chaîne des Puys is de 1465 meter hoge Puy de Dôme. De wat oudere wielerfans zullen zich vast de vuistslag die Eddy Merckx in 1975 tijdens de beklimming van een toeschouwer kreeg nog herinneren. Het kostte de Belg zijn Tour-zege. De vulkaanketen en de parallel lopende Limagne-breuklijn staan sinds 2018 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Adembenemende uitzichten

Meer richting het zuiden van de Auvergne ligt een tweede vulkaanveld: het Sancygebergte. Hier vind je groene heuvels, maar ook steile en ongerepte toppen, brede dalen, uitgestrekte vlaktes, natuurreservaten waar unieke flora en fauna leven, sprookjesachtige meren en bossen. Het Sancygebergte mag je als natuurliefhebber niet overslaan als je in de Auvergne bent. In het gebied ligt ook de hoogste vulkaan van Frankrijk: de Puy de Sancy (1886 meter). Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over valleien vol schitterende dorpjes en het meer van Guéry.

Auvergne_wandelen
Verken de Auvergne te voet. Er zijn veel wandeltochten uitgezet.
Auvergne_wandelen
Verken de Auvergne te voet. Er zijn veel wandeltochten uitgezet.

Sportief in de Auvergne

Het zal je niet verbazen dat een gebied met zoveel natuurschoon uitnodigt tot het maken van wandel- en fietstochten. In zowel het Sancygebergte als de Chaîne des Puys zijn talloze wandeltochten voor alle niveaus uitgezet. Ook fietsers komen aan hun trekken in het gebied. Train je kuiten op een van de iconische cols of verken het gebied per mountainbike. Liefhebbers van watersporten kunnen hun hart ophalen in een van meren of rivieren in de Auvergne. Maak eens een kanotocht over de Allier: het is een van de laatste wilde rivieren in Europa waar nog Atlantische zalm te vinden is.

Puy-de-Dôme
De Tour de France keert dit jaar terug op de Puy-de-Dôme.
Puy-de-Dôme
De Tour de France keert dit jaar terug op de Puy-de-Dôme.

Tour de France terug op de Puy de Dôme

De Tour de France doet dit jaar de Auvergne aan. Er zijn drie vulkanische etappes en een rustdag in Clermont-Ferrand. Het hoogtepunt vindt ongetwijfeld op 9 juli plaats als de renners de Puy de Dôme, die normaal gesproken niet toegankelijk is voor fietsers, beklimmen. Dit is voor het eerst in 35 jaar. Om de kwetsbare Puy de Dôme te beschermen zijn de laatste kilometers, met een stijgingspercentage van 12 procent, niet opengesteld voor het publiek. Alleen de camera’s, organisatoren en de renners mogen op de top komen. Na een rustdag in Clermont-Ferrand gaat de Tour op 11 juli verder bij Vulcania, het Europees centrum van vulkanisme. Deze tiende etappe leidt onder meer door het Sancygebergte. De volgende dag is Clermont-Ferrand het startpunt voor de elfde rit.

Cultureel erfgoed

Niet alleen natuurliefebbers en sportievelingen komen in de Auvergne aan hun trekken. Er is ook genoeg cultuur te snuiven. Bijvoorbeeld in de regionale hoofdstad Clermont-Ferrand. Bezoek hier de gothische Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart kathedraal en de basiliek Notre-Dame-du Port en struin door het historische centrum. Sla ook Riom, met zijn pittoreske straatjes, gezellige pleinen en historische gebouwen, niet over en bezoek de kastelen in de Auvergne.

kaas_saint-nectaire
Lekker kaasje voor bij de borrel: Saint-Nectaire.
kaas_saint-nectaire
Lekker kaasje voor bij de borrel: Saint-Nectaire.

Lekkernijen uit de Auvergne

Kaasliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Auvergne. De bekendste kaas uit de regio is de Saint-Nectaire. Andere kazen uit de Auvergne zijn Cantal, Salers, Fourme d’Ambert en Bleu d’Auvergne. Hét gerecht van de Auvergne is truffade. Een soort puree met verse kaas en aardappelen. Het staat in veel restaurants op de kaart. En Frankrijk zou Frankrijk niet als je er geen heerlijke wijnen kan drinken. Nou, ook dat kan in de Auvergne. In 2023 hebben de vulkanische wijnen van de Puy de Dôme iets te vieren: het nieuwe label Vignoble et Découverte. De wijngaarden bevinden zich vlakbij Clermont-Ferrand en maken de Puy de Dôme zeer aantrekkelijk voor wijntoeristen.

Komende week lees je op Campingtrend meer over de Auvergne en ook tippen we enkele campings in de regio. Lijkt de Auvergne je niets? Lees dan dit artikel over Occitanië eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!