Autopech op vakantie

Dat is balen: autopech op vakantie

Marije Onderwaater

Als er íets is (natuurlijk buiten écht ernstige zaken als ziekte etc. om) waar je tijdens je kampeervakantie de balen van hebt, is het gedoe met je auto. In een periode van 20 jaar is het me meerdere keren overkomen. Genoeg voer voor een artikel over autopech op vakantie.

Stel je voor: je staat al ruim een uur in de file voor de Gotthardttunnel. Daar ben je nóg blij mee, want die horrorverhalen van vijf uur wachten voor deze beroemde tunnel hebben ook jou bereikt. En dan is het bijna zover: je staat zelfs als allereerste van die héél lange rij te wachten tot het sein op groen springt en jij aan de beurt bent om maar liefst 15 kilometer lang het Gotthardmassief te doorkruisen. En…. ja! Hoppa, je geeft gas en dan… lijkt de auto te blokkeren. Terwijl op je dashboard de melding ‘Parkeerrem controleren’ verschijnt, goochel je – het stress-zweet over je lichaam gutsend – wat met knoppen en pedalen. Uiteindelijk kom je hortend en stotend weg en kom je voldoende op snelheid om de tunnel in te rijden en 15 kilometer later de auto bij het tankstation te parkeren om even bij te komen.

Garage bij Lago Maggiore

Let wel, ik heb geen tunnelvrees. Verre van zelfs. De Gotthardttunnel is – op het lange wachten na – een welkome afwisseling op al die saaie kilometers snelweg. Alleen was bovengenoemd scenario – dat ons ooit overkwam – een beetje te veel spanning. Het kwam allemaal door de automatische handrem (van de auto die we pas een paar weken hadden), die steeds een hard en raar geluid maakte. Na een paar keer bellen met de ANWB en twee bezoekjes aan een garage aan het Lago Maggiore, konden we er uiteindelijk mee verder rijden. In Nederland is alles uiteindelijk gemaakt, maar wat een gedoe op vakantie!

Gotthard tunnel
Gestresst de Gotthard tunnel in
Gotthard tunnel
Gestresst de Gotthard tunnel in

Autopech op vakantie aan de Côte d'Azur

Dat deed ons denken aan de zomer van 2005. We kampeerden aan de Côte d’Azur toen onze auto steeds oververhit raakte en de auto via de ANWB naar een garage in de buurt werd gesleept. Een taxi bracht ons uiteindelijk naar de camping en de volgende dag gaven de aardige campingburen ons een lift naar Avis, waar we via de ANWB een vervangende auto kregen. En dan moesten we onze tent ook nog eens een paar plekken verkassen op de camping, omdat we eigenlijk verder zouden reizen en onze plek was gereserveerd. De les die we hier hebben geleerd? Altijd vrienden blijven met je campingburen. Je kan ze zo maar eens nodig hebben.

En dan 2018 (en dan hou ik op hoor!). Zo’n 100 kilometer voor de eerste camping in Duitsland – waar we op weg naar Oostenrijk een nachtje zouden blijven – begon de auto (weer een andere) een schrapend geluid te maken. Ook reed hij niet meer soepel. Met pijn en moeite wisten we de camping te bereiken. In plaats van het zwembad in te duiken, moesten we wachten op de ADAC. Die repareerde het een en ander waardoor we door konden tot Oostenrijk. Eenmaal daar brachten we in totaal drie bezoekjes aan de garage én waren we onze auto nog een ochtend kwijt. Gelukkig keerden we vorige zomer terug naar Oostenrijk, zónder autopech, en konden we wel relaxed rondrijden.

Auto garage
Geen toeristische ritjes, maar bezoekjes aan de plaatselijke garage.
Auto garage
Geen toeristische ritjes, maar bezoekjes aan de plaatselijke garage.

Autopech op vakantie? Praat mee!

Bottom line: autopech op vakantie sucks! En dan hebben we nog veel ergere verhalen gehoord van mensen die autopech op vakantie of zelfs panne met de camper hadden. Vertel, heb jij ook zo’n verhaal? Laat het ons weten op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…