Argelès-sur-Mer

Kamperen in Argelès-sur-Mer: óók in het najaar

Martine van Kuler

Winterkampeerders trekken meestal naar bekende wintersportoorden óf ze zoeken juist de zon op in Zuid-Spanje. Toch kun je ook in de wintermaanden prima kamperen in gebieden die je normaal gesproken alleen in het hoogseizoen zou bezoeken. Argelès-sur-Mer is daar een goed voorbeeld van. De Franse badplaats biedt ook in het najaar en de winter genoeg vertier, en er zijn nog campings geopend ook.

In de zomermaanden is Argelès-sur-Mer een populaire vakantiebestemming. Vooral het ruim 7 kilometer lange zandstrand is populair bij zonaanbidders. Maar de (omgeving van de) Franse badplaats, op 25 kilometer afstand van de stad Perpignan en een half uur rijden van de Spaanse grens, heeft meer te bieden. Óók, of misschien wel juist, buiten het hoogseizoen.

De ideale temperatuur om te wandelen

In de zomer is het er vaak warm, dus het najaar is de perfecte tijd om de omgeving te voet te verkennen. Wandel bijvoorbeeld een stuk van de Sentier du Littoral, een 200 kilometer lange kustwandeling. Een deel ervan loopt langs Argelès-sur-Mer via het pittoreske Collioure naar Port-Vendres. Mag het wat uitdagender? Wandel dan over 14 kilometer naar de Massane Tower op 794 meter hoogte. Prachtige uitzichten gegarandeerd. Download de Engelstalige wandelgids en geniet.

Wandelen Argelès-sur-Mer
Rond Argelès-sur-Mer kun je heerlijk wandelen.
Wandelen Argelès-sur-Mer
Rond Argelès-sur-Mer kun je heerlijk wandelen.

Fietstocht door de wijngaarden

Druiventrossen alom rond Argelès-sur-Mer, want de regio telt veel wijnhuizen. Ben je er in de late zomer of vroege herfst, dan kun je er de wijnoogst meemaken. Maar ook nu nog kun je een heerlijk fietsen door de wijngaarden. Geen nood als je je eigen tweewieler niet bij je hebt, want in het centrum van Argelès barst het van de fietsverhuurbedrijven. Misschien kun je daar ook enkele fietskaarten bemachtigen. Zo niet, dan kun je ze hier downloaden.

Argelès-sur-Mer
Chateau Valmy: trots en statig.
Argelès-sur-Mer
Chateau Valmy: trots en statig.

Een duik in de geschiedenis in Chateau Valmy

In de zomermaanden wil je misschien liever zwemmen en zonnen dan een kasteel bezoeken. Kampeer je in het laagseizoen in Argelès-sur-Mer, breng dan zeker wél een bezoek aan Chateau Valmy. Dit prachtige witte kasteel, tussen 1888 en 1900 gebouwd in art-nouveaustijl, is vandaag de dag een van de juwelen van de Côte Vermeille. Het geeft een fascinerende kijk op de architectuur en kunst uit die tijd. Chateau Valmy is gebouwd op de uitlopers van de Albères en biedt een adembenemend uitzicht op wijngaarden, de zee, de vlakte van Roussillon en de Pyreneeën. In het kasteel zijn gastenkamers gemaakt, maar het park en de wijngaard zijn open voor het publiek.

Argelès-sur-Mer
In Argelès-sur-Mer geniet je het hele jaar van prachtige uitzichten.
Argelès-sur-Mer
In Argelès-sur-Mer geniet je het hele jaar van prachtige uitzichten.

Geniet van de smaken van de Middellandse Zee

Het hele jaar door kun je in Argelès-sur-Mer genieten van de mediterrane keuken. Er zijn veel charmante restaurants waar je zowel Franse als Catalaanse gerechten kunt eten. Voor visliefhebbers is de vismarkt Quai du Môle een must. De markt is iedere ochtend in de haven. Op woensdagen en zaterdagen zijn er in het centrum traditionele markten en op zondagochtend kun je op de boerenmarkt ingrediënten inslaan om een lekkere campingmaaltijd te bereiden.

Winterkamperen in Argelès-sur-Mer

Misschien wil je na het lezen van dit artikel weleens in het laagseizoen kamperen in Argelès-sur-Mer, maar ben je bang dat de campings gesloten zijn. Snappen we, want veel Franse campings zijn in de wintermaanden inderdaad niet open. Gelukkig is er rond Argelès een aantal campings waar je het hele jaar terechtkunt. Camping Clos du Thym, Nai’A Village – Soleil Bleu By Nai’A en Camping l’Escale bijvoorbeeld.

Wil je winterkamperen, maar geef je toch de voorkeur aan zon of sneeuw? Geniet dan van Jos’ reisverhaal in de Italiaanse sneeuw of lees de Zuid-Spaanse campingtip van DW.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!