De kampeertrends van 2021 volgens Campingtrend

Martine van Kuler

Kamperen is nog altijd razend populair onder vakantiegangers. Of het nu back to basic is of heel erg luxe, met een oude tent of in een nieuwe camper, in Nederland of daarbuiten. Maar wat zijn nou echt de kampeertrends van 2021? Campingtrend zet ze – in willekeurige volgorde – voor je op een rijtje.

1. Kamperen in eigen land

De coronamaatregelen zorgden ervoor dat Nederlandse kampeerders het vorig jaar voornamelijk binnen de landsgrenzen zochten. Die trend lijkt ook in 2021 door te zetten. De onzekerheid – hoe ziet de wereld er over een paar maanden uit? – speelt hierbij een rol. Maar het is toch zeker ook de schoonheid van het eigen land die de Nederlandse kampeerders hebben ontdekt.

2. Op vakantie met een camper

De verkoop van campers is in 2020 met ruim zestien procent gestegen. Op pad gaan met een camper wordt gezien als een coronaproof manier van vakantie vieren. Aangezien het virus nog rondwaart en camperen gewoon heel erg leuk is, verwachten wij dat deze kampeertrend zich dit jaar doorzet. Overigens nam niet alleen de verkoop van nieuwe en gebruikte campers toe. Er werden ook veel kampeervoertuigen verhuurd.

Campers zijn razend populair. Deze kampeertrend zet in 2021 door
Campers zijn razend populair. Deze kampeertrend zet in 2021 door

3. Campings met privésanitair

Aan het begin van het kampeerseizoen mochten campings open, maar sanitairgebouwen waren gesloten. Dat betekende dat je alleen kon kamperen als je zelfvoorzienend was of privésanitair – dus een eigen douche en toilet – op de kampeerplaats had. Campings die dit aanbieden waren in een mum van tijd volgeboekt en ook voor 2021 is er een run op campings met privésanitair. Zoek je een Nederlandse camping met privésanitair? Wij zetten er eerder al een paar voor je op een rijtje. Je vindt ze hier.

4. Kamperen in luxe

Vind je privésanitair al een traktatie? Geloof ons, het kan nog veel luxer. Kamperen met het comfort van thuis is en blijft populair. Glampingaccommodaties zijn er in vele soorten en maten. Van safari- tot lodgetent, van tipi tot yurt en van boomhut tot cottage; op glampinggebied is er echt voor ieder wat wils.

5. Een daktent op je auto

Vorig jaar schreven we het al: de daktent verovert Nederland. De verkoop van daktenten is in 2020 meer dan verdubbeld en we verwachten dat die kampeertrend doorzet. Je hoeft hiervoor echt geen stoere 4×4 te hebben. Een daktent zet je binnen een paar minuten op het dak van vrijwel iedere auto. Het enige dat je nodig hebt, is een dakdrager of imperiaal. Kwestie van uitklappen en je verblijf – inclusief matras – is gebruiksklaar.

6. Kamperen op een doelgroepcamping

Een camping voor 50-plussers, een camping voor eenoudergezinnen, een naturistencamping, een boerencamping, een yogacamping, een camping voor swingers, voor hondenbezitters, voor mensen met een beperking, voor homoseksuelen, voor sportievelingen. Doelgroepcampings zijn booming. Steeds vaker kiezen mensen voor een camping waar ze gelijkgestemden vinden. Dat zal in 2021 niet anders zijn.

Zoals de naam al doet vermoeden is 50Plus Campingpark Fisching in het Oostenrijkse Steiermark bedoeld voor vijftigplussers
Zoals de naam al doet vermoeden is 50Plus Campingpark Fisching in het Oostenrijkse Steiermark bedoeld voor vijftigplussers

7. Een kampeermiddel delen

Een nieuwe camper, caravan of vouwwagen neemt voor velen een flinke hap uit het budget. Vaak gebruik je je kampeermiddel maar een paar weken per jaar, de rest van de tijd staat het ongebruikt in de stalling. De oplossing: schaf een kampeermiddel aan met buren, vrienden of familie en deel de kosten. Vind je dit geen optie, maar wil je wel wat verdienen aan je kampeermiddel? Verhuur hem dan. Er zijn verschillende websites die vraag en aanbod samenbrengen.

Meer kampeertrends?

Meer kampeertrends?

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!