Zuid-Moravië
Moravië is namelijk de warmste en vruchtbaarste regio van Tsjechië.

Kampeertip voor wijnliefhebbers: Zuid-Moravië in Tsjechië

Martine van Kuler

Wijngaarden en wijnfestivals verwacht je in Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Toch komen wijnliefhebbers ook in Tsjechië aan hun trekken. Sterker nog, de regio Zuid-Moravië is een heus wijnparadijs. Dat, en het feit dat je er uitstekend kunt kamperen en het bovendien het zonnigste deel van Tsjechië is, is reden genoeg om ons eens te verdiepen in het wijngebied.

Zuid-Moravië, misschien heb je er nog nooit van gehoord. De regio ligt in het zuidoosten van Tsjechië, tegen de grens van Oostenrijk en Slowakije. Je vindt er honderden kilometers aan fietsroutes, de gezellige stad Brno en vele pittoreske wijndorpen. Dat laatste lijkt bijzonder, maar dat is het niet. Zuid-Moravië is namelijk de warmste en vruchtbaarste regio van Tsjechië. Het is dan ook de ideale vakantiebestemming voor wijnliefhebbers die de wat minder bekende Europese wijnen willen ontdekken, zoals de Moravische Pálava.

wijnkelder Zuid-Moravië Plze
Deze prachtige Plže vind je in Petrov.
wijnkelder Zuid-Moravië Plze
Deze prachtige Plže vind je in Petrov.

Ontdek de wijnen van Zuid-Moravië

Ten tijde van het communisme hadden de wijngaarden in Tsjechië het zwaar te verduren. De kwaliteit was slecht en de ontwikkelingen bleven achter. De afgelopen twintig jaar hebben de Tsjechische wijnboeren echter een inhaalslag gemaakt.

Meer dan negentig procent van de totale wijnproductie vindt plaats in Zuid-Moravië. Ben je in de regio en houd je van wijn, dan is een bezoek aan Petrov een eigenlijk een must. In dit dorp vind je zo’n tachtig prachtige wijnkelders, Plže genoemd. De kleine witte huizen met blauwe muren zien er bijna surrealistisch uit. Ze zijn in de 15e eeuw door de wijnboeren zelf gebouwd en inmiddels uitgeroepen tot een beschermd gebied voor volksarchitectuur.

Tsjechisch Hobbiton

Wijnkelders vind je ook elders in Zuid-Moravië. Zo zijn die in Vrbice tot wel zeven verdiepingen boven elkaar in zandsteen uitgegraven. De plek wordt Tsjechisch Hobbiton genoemd, naar het Nieuw-Zeelandse hobbitdorp uit The Lord of the Rings-trilogie.

Lokale folklore kun je ook in Mutěnice bewonderen. Bekijk al wandelend door de charmante steegjes de beschilderde kelders Mutěnické Búdy. Tussen de zeshonderd wijnkelders is er altijd wel een wijnboer die een glas Moravische wijn aanbiedt.

Mikulov wine
Wijnranken bij de stad Mikulov.
Mikulov wine
Wijnranken bij de stad Mikulov.

Traditionele wijnfeesten in Zuid-Moravië

Als je een wijnliefhebber bent is september de beste tijd om Zuid-Moravië te bezoeken. Deze maand staat in het teken van de wijnoogst en dan zijn er verschillende traditionele wijnfeesten.

Het grootste wijnfeest vindt dit jaar van 8 tot en met 10 september plaats in de stad Mikulov, die zich bevindt in het hart van de wijngaarden. Het festival is vernoemd naar de gelijknamige wijnsoort Pálava, die alleen in Tsjechië wordt geproduceerd.

Ook het wijnfestival van Znojmo is van 8 tot en met 10 september. De grootste happening van het feest is een optocht waar meer dan 450 gekostumeerde figuren aan deelnemen. Er zijn wijnproeverijen in speciale wijnhuizen en –kelders en in de smalle straatjes van Znojmo worden de beste wijnen van het jaar aangeboden.

Zoals je inmiddels wel weet mogen wij graag wijn drinken en ook erover schrijven vinden we leuk. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je wijn koopt in het buitenland. Ben je benieuwd hoe je wijn het beste kunt bewaren op de camping? Lees dan dit stuk.

Voor dit jaar is het waarschijnlijk te laat, maar hou je van kamperen én van wijn, dan is Zuid-Moravië misschien wel een aanrader voor volgend jaar!? Lijkt kamperen in Tsjechië je leuk? Houd dan Campingtrend in de gaten, want komend weekend lees je er meer over op deze site.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!