De Spaanse Costa Dorada telt zeven topcampings 2021

Luc Schaepkens

De Spaanse Costa Dorada – letterlijk goudkust – beslaat 216 kilometer kustlijn. Het ligt in de provincie Tarragona. De kust bestaat uit stranden en rotsen. Een topcamping is een vijfsterrencamping die aan tal van strenge voorwaarden voldoet. In deze regio in Spanje liggen er maar liefst zeven.

Verschillende badplaatsen

Aan de Costa Dorada liggen ook enkele bekende badplaatsen, zoals Salou en Cambrils. Die laatste ligt op zo’n 1610 kilometer van Utrecht. In totaal kent deze regio 54 campings. Dat zijn heel wat kampeerplekken en -accommodaties. Niet vreemd natuurlijk in een regio met gemiddeld 300 zonnige dagen per jaar. Er zijn heerlijke gouden stranden en een prachtig achterland. Veel cultureel erfgoed en een prima keuken en dito wijnaanbod. Het is kortom het ideale vakantieparadijs voor het hele gezin.

Spaanse Costa Dorada is een aanrader

De zeven campings die zich topcamping mogen noemen, kregen het predicaat ‘TOP 2021’ en ‘ADAC Superplatz 2021’. Dit dankzij hun duurzame initiatieven en milieubewustzijn. Maar ook vanwege hun recreatie- en winkelaanbod, horeca, sanitair en andere voorzieningen. Tenslotte kijken de inspecteurs ook naar innovatie, marketing en ligging. Jaarlijks worden er meer dan 2000 campings geïnspecteerd door gespecialiseerde inspecteurs in de kampeersector. Zeven campings in de Spaanse regio Costa Dorada zijn door ANWB en haar Duitse tegenhanger ADAC uitgeroepen tot ‘Beste van Europa’.

De zeven door ANWB erkende campings in Costa Dorada zijn topcamping La Torre del Sol in Montroig del Camp, camping Stel Roda de Berá in Roda de Berá, Playa Montroig Camping Resort in Montroig del Camp, camping Tamarit Beach Resort in Tamarit, Alannia Resort Els Prats  in Tarragona, Camping & Resort Sangulí in Salou en naturistencamping El Templo del Sol in L’Hospitalet de del Niño.

Veel te zien en te doen

Kosten voor een staanplaats zijn – volgens het verkeersbureau Costa Dorada – per dag vanaf 15 euro en tussen 45 – 300 euro voor een bungalow. Veel campings aan de Costa Dorada liggen aan zee en hebben pretparken, zwembaden, spa’s, padel- en tennisbanen, voetbalvelden, animatie en yoga-activiteiten. Luxe die misschien niet altijd hoeft. Maar waar veel kampeerders die langer op een plek willen blijven staan naar op zoek zijn. En dan hebben we die heerlijke sangria nog niet eens genoemd.

De campings in deze streek zijn goed voor een omzet van zo’n 100 miljoen. Er zijn 4000 directe banen en nog eens 10.000 indirecte banen aan verbonden. Spanje en de Costa Dorada ziet dit jaar de toeristen graag weer terug. Ze zullen er samen alles aan doen om het een onvergetelijk verblijf te maken.

Een overzicht van alle campings in Costa Dorada kun je hier vinden.

Voor toeristische informatie over Costa Dorada:  www.costadauradalife.com

Nog een campingtip in Spanje: wij waren in Pineda de Mar op camping Enmar. Lees ons verhaal hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur