Reistrend: workation is werken en vakantie tegelijk

Luc Schaepkens

In Zweden is het een reistrend, de workation. Een samentrekking van de woorden work en vacation. Geen thuiswerkplek in huis, maar een locatie in de natuur. Inspanning én ontspanning. En volgens een Zweeds onderzoek is dat heel goed voor ons.

Workaction

Alles moet in twee of drie vakantieweken worden gepropt. En dat zorgt voor stress bij de voorbereiding, want alles moet op tijd klaar zijn. En dan is het op het werk ook nog eens flink aanpoten om alles goed achter te laten. Daardoor ga je extra vermoeid op pad en als de vakantie voorbij is, ben je amper bijgekomen. Herkenbaar? Het kan ook heel anders. De Zweden hebben namelijk een nieuwe reistrend ontdekt: de workation.

Workation voor minder stress

Natuurlijk is de workation niet met elke baan mogelijk. En dan hebben de Zweden met hun overvloed aan ruimte en natuur ook nog eens makkelijk praten. Maar je bent er van harte welkom. De positieve invloed die werken vanuit de natuur heeft, is nu heel serieus onderzocht en aangetoond door het Karolinska Institutet. Dat is Zwedens grootste centrum voor medisch academisch onderzoek en een van ’s werelds meest vooraanstaande medische universiteiten. Na een week werken nam de stress bij vijf proefpersonen met de helft af. Ook de slaapkwaliteit verbeterde.

Heeft flexibel werken de toekomst?

Thuiswerken is ook bij ons inmiddels heel gewoon geworden. Nog een stapje verder ga je als je kiest voor flexibel werken. Een reistrend die perfect past bij deze tijd. En natuurlijk ook bij een land met zoveel natuur als Zweden. Het nieuwe Zweedse werken heeft nog meer voordelen. Door tijdens een workation langer op dezelfde plek te blijven, vermindert de negatieve impact op het milieu. Een prima alternatief voor mensen die het thuiswerken inmiddels zat zijn.

Een Zweedse workation accommodatie.
Een Zweedse workation accommodatie.

Workation-accommodaties

Zweden hoopt op deze manier de mentale gezondheid van zijn werknemers en buitenlandse workation toeristen te verbeteren in een tijd waarin werken op afstand steeds meer zijn tol eist van het welzijn van veel mensen. Daarom is er werk gemaakt van workation-accommodaties. Ze liggen verspreid in de Zweedse natuur en hebben uiteraard goede wifi. Zo kun je een plekje krijgen op een eiland in een meer. Of midden in een bos. Elke locatie is op zijn eigen manier uniek. En volledig uitgerust voor het werken op afstand.

Leuk, zo’n reistrend. Maar zoals we al opmerkten: je kunt natuurlijk niet met elke baan op afstand werken. Het verhaal klinkt desondanks goed. Nieuw is het allemaal niet. Want een Kip caravan als kantoor hadden wij hier ook al lang ontdekt. Er zijn al heel wat thuiswerkers die niet thuis zitten, maar in hun camper of caravan. Workation kan waar je maar wilt tenslotte. Voor wie wel interesse heeft in een Zweeds stekje: je leest er alles over op VisitZweden.nl.

Bedenk dat Zuid-Zweden niet ver weg is. Let wel even op de Zweedse verkeersregels.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur