Caravan trekken: is de autoverzekering voldoende?

Jos Mark

Je bent in Nederland niet verplicht om een caravan, vouwwagen of andere aanhanger te verzekeren. Het is – zoals bij alle verzekeringen – meer zaak om je af te vragen welk risico je bereid bent te dragen. De autoverzekering dekt het risico van schade aan derden zolang de caravan, vouwwagen of aanhanger met de auto is verbonden. Maar is jouw autoverzekering wel de juiste?

Autoverzekering verplicht

Het risico dat we met z’n allen lopen op de weg en schade die je anderen kunt toebrengen met een motorvoertuig zijn slechts twee redenen waarom een autoverzekering door de overheid verplicht is gesteld. Maar wist je dat een getrokken voertuig – zoals een caravan – achter de auto ook deel uitmaakt van het gedekte risico?

WA of all-risk verzekering?

Maar welke dekking heb je eigenlijk met je autoverzekering en op welke vergoeding kan je rekenen? Je bent dus verplicht om minimaal een WA- (wettelijke aansprakelijkheid) dekking voor je auto af te sluiten voordat je de openbare weg op gaat. De dekking verschilt per verzekeraar, maar je bent minimaal verzekerd voor schade aan anderen. Bij Allianz bijvoorbeeld gaat de dekking verder dan dat. Zo wordt er bijvoorbeeld hulp bij schade verleend en helpt men bij het verhalen van de schade op derden. Een dergelijke verzekering heb je meestal voor een auto die ouder is dan 12 jaar.

Is je auto jonger, dan kiezen veel mensen voor de uitgebreidere dekking die ‘beperkt casco’ biedt. Deze dekt ook schade aan het voertuig die is veroorzaakt door brand en explosie, inbraak en diefstal, storm, hagel en overstroming, en bijvoorbeeld ruitschade. Allemaal zaken die je op een warme zomervakantie zou kunnen ervaren als het echt een keertje tegenzit.

Bij een nieuwe of bijna nieuwe auto kiezen mensen veelal voor een autoverzekering met een ‘all-risk’-dekking. Bij deze uitgebreide dekking ben je verzekerd voor alle eerder genoemde zaken en wordt ook schade aan het eigen voertuig vergoed als je zelf de veroorzaker van de aanrijding bent. In het geval van de autoverzekering van Allianz komt daar ook nog ook vandalisme bij.

Controleer de dekking voor je op vakantie gaat

Een autoverzekering is iets dat je een keer afsluit en zolang je die auto hebt denk je er niet meer over na. Toch is het goed om zo nu en dan de kleine lettertjes te controleren. Want met welke dekking ben jij nu eigenlijk onderweg? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het moest opzoeken. Dus controleer voor je volgende reis met de caravan eens waar je eigenlijk voor verzekerd bent en of dat nog wel aan jouw verwachting voldoet. En die caravan, die zou ik wel gewoon verzekeren als ik ermee door Europa ging trekken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Allianz autoverzekering.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.