De ANWB Camper en Caravan van het Jaar 2022

Luc Schaepkens

Dit jaar gelukkig weer gewoon vanaf de Kampeer en Caravan Jaarbeurs: de onthulling van de ANWB Camper en Caravan van het Jaar 2022. Vers van de pers: vandaag om 15.00 uur was het grote moment. En de winnaars zijn… bij de caravans de Beachy van Hobby. Bij de campers is het de Rapido 854F.

Beachy

De met heel veel zand geïntroduceerde bijzondere Beachy (foto boven het artikel) wint bij de caravans. Anders dan alle andere caravans en neergezet als een apart merk binnen de Hobby-groep. Het strandgevoel op wielen in een caravan. Hij is er als 360, 420 en 450. We schreven er eerder dit artikel over. Het concept is een eenvoudige basis met een geweldige look and feel. Het slaat zo goed aan dat er inmiddels – wel nog even geduld hebben – ook een buscamper is met de naam Beachy. Daarover lees je hier.

Wat vond de jury?

“De Beachy is van binnen en buiten erg sfeervol en roept direct een geweldig vakantiegevoel op. De uitvoering, zonder kookgelegenheid of toilet, is eenvoudig maar daardoor kan de koper juist invulling geven aan zijn eigen smaak qua inrichting en accessoires. Het ontbreken van die opties heeft als voordeel dat de caravan licht is in gewicht en dat maakt hem juist geschikt voor vervoer achter kleine en elektrische trekauto’s. Erg handig is de deelbare achterdeur waardoor je fiets en surfplank gemakkelijk kunt vervoeren. Als je de comfortabele banken ombouwt tot één groot bed heb je een panoramisch uitzicht via die deur. De ontwerpers hebben een caravan bedacht die qua sfeer en uitstraling zo op Instagram kan en dat belangrijk om een jonge doelgroep aan te spreken!”

Prijs vanaf 13.950 euro.

Het bijzondere interieur van de Beachy.
Het bijzondere interieur van de Beachy.

ANWB Camper van het Jaar 2022: de Rapido 854F

Dat de winnaar uit Frankrijk zou komen, stond al vast gezien de nominaties. Je zag hem misschien al voorbijkomen in een van de Campingtrend-video’s. Deze Rapido 854F integraalcamper heeft als opvallend kenmerk de zeer ruime rondzit achterin. En dat op een compacte lengte van 6,70 meter. Hij is verder 2,35 meter breed en 2,89 meter hoog. De badkamer heeft het zogenoemde DuoSpace-principe. Je maakt er beurtelings een functionele toiletruimte of een ruime douche van. De Rapido 854F heeft vier zitplaatsen met een gordel en ook vier slaapplaatsen. Twee in het hefbed boven de voorstoelen, de laatste twee door het ombouwen van de rondzit. Of door te kiezen voor een tweede optionele hefbed boven de rondzit. Basisvoertuig is de Fiat Ducato met 140 pk onder de kap.

Wat vond de jury?

“Wat direct opvalt is dat de relatief korte opbouw van slechts 670 cm verrassend veel ruimte biedt. Vooral de riante zitgroep achterin met de handige en grote kastruimte boven de achterste bank ogen uitnodigend. Het interieur straalt een warme sfeer uit en de keuken uitermate goed en compleet geoutilleerd. In de cabine zijn de stoelen beschikbaar als draaibare zitplaats en je hebt voldoende ruimte als je het standaard hefbed omhoog hebt staan. De camper is geschikt te maken voor minstens vier personen als je opteert voor een extra elektrisch hefbed boven de achterste zitgroep. Door de aanwezigheid van moderne installaties en door het gebruik van kwalitatief uitstekende bouwmaterialen is de Rapido 854 F geschikt voor gebruik in alle jaargetijden. Een complete camper voor complete vakanties!”

Prijs vanaf 87.400 euro.

Naar de site van Beachy.

Naar de site van Rapido.

De kenmerkende rondzit van de Rapido 854F.
De kenmerkende rondzit van de Rapido 854F.
De indeling van de Rapido 854F.
De indeling van de Rapido 854F.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur