Fjord-Noorwegen

Kampeerinspiratie: het adembenemende Fjord-Noorwegen als decor

Martine van Kuler

De regio Fjord-Noorwegen is adembenemend. De diepblauwe fjorden, klaterende watervallen en steile bergen oefenen een grote aantrekkingskracht uit. En niet alleen op ons. Ook filmmakers hebben Fjord-Noorwegen ontdekt. Deze films en series zijn er opgenomen. Kijk ze en wie weet heb jij de bestemming van je volgende kampeervakantie gevonden.

In het westelijke deel van Noorwegen zijn de beroemde fjorden te vinden. De bekendste zijn het Geirangerfjord, het Nærøyfjord, het Hardangerfjord, het Nordfjord en het 250 kilometer lange Sognefjord, maar ook de minder drukbezochte fjorden zijn zeker de moeite waard. Trek je wandelschoenen aan, stap in een bootje of maak een autoritje door het wonderlijke landschap. Zit dat er nu even niet in? Zak onderuit, kijk naar deze films en series en doe inspiratie op voor je volgende kampeervakantie.

James Bond - No Time to Die

James Bond is niet vies van extreme stunts en spectaculaire achtervolgingen. In No Time to Die maakt 007 de slingerende Atlanterhavsvegen onveilig. Doordat dit een doorgaande weg is, kun je net als 007 ook zelf over de Atlanterhavsvegen rijden.

Mission Impossible 6, 7 en 8

In de Mission Impossible-films haalt Tom Cruise waanzinnige stunts uit. Misschien herinner je de scène in deel 6, waarin hij aan een klif hangt. In de film moet het landschap India voorstellen, maar in werkelijkheid is de scène opgenomen in Noorwegen op de Preikestolen, vlakbij Stavanger. In deel 7 zijn is gefilmd bij de indrukwekkende Helsetkopen en de Raumabanen en ook in deel 8 was de berg Helsetkopen in Sunnmøre, ten zuiden van Ålesund, het decor. Bij het zien van deze films willen wij maar één ding: afreizen naar Fjord-Noorwegen. Al dan niet met Tom Cruise…

Fjord-Noorwegen
Waan je James Bond en rijd over de Atlanterhavsvegen.
Fjord-Noorwegen
Waan je James Bond en rijd over de Atlanterhavsvegen.

Black Widow

Voor de film Black Widow reisde Scarlett Johanssen af naar Fjord-Noorwegen. Haar personage Natasha Romanoff duikt onder in Hjorundfjorden.

Dune

De ruige Noorse kustlijn van Stadlandet met zeekliffen en witte stranden dient als decor voor de film Dune. Hoofdrolspeler Timothée Chalamet loopt op een strand bij Stadlandet, in de film is dit zijn thuisplaneet Caladan. Treed in zijn voetsporen en je merkt al snel dat er geen special effects nodig zijn om je in een fantasielandschap te wanen. Iets ten zuiden van Stadlandet vind je ook de Kinnaklova. Deze indrukwekkende berg heeft ook een rol in de film.

Fjord-Noorwegen
Dit is niet de Hogwarts Express, maar de Raumabanen tussen Bjorli en Åndalsnes.
Fjord-Noorwegen
Dit is niet de Hogwarts Express, maar de Raumabanen tussen Bjorli en Åndalsnes.

Ragnarok

De populaire Netflix-serie Ragnarok gaat over een klein Noors stadje dat zwaar vervuild is en bedreigd wordt door een smeltende gletsjer. De serie is opgenomen op verschillende locaties in de omgeving van de Hardangerfjord ten zuiden van Bergen.

Harry Potter en de Halfbloed Prins

In dit rijtje mag deze klassieker niet ontbreken. Hoewel bijna de hele magische wereld rond de beroemde tovenaar Harry Potter zich in Engeland, Schotland en Wales bevindt, is ook een van de scènes in Noorwegen gefilmd. De Raumabanen tussen Bjorli en Åndalsnes in Noorwegen diende als decor voor de treinreis van de Hogwarts Express door het besneeuwde landschap in Harry Potter en de Halfbloed Prins. Doordat de Raumabanen het hele jaar door rijdt, kun je zelf ervaren hoe het is om door dit landschap te rijden.

Als je naar Fjord-Noorwegen gaat en een filmliefhebber bent, ga dan zeker mee met een speciale filmtour. En hier vind je informatie over kamperen in Noorwegen. Is Fjord-Noorwegen je te ver? Ook in Denemarken kun je prima kamperen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!