California Concept

Kampeerbus van de toekomst: California Concept op Multivan

Marije Onderwaater

Wie in deze vakantieperiode de weg op gaat, komt 'm regelmatig tegen: de Volkswagen California. De kampeerbus blijft mateloos populair en daarom komt Volkswagen met de California van de toekomst. De California Concept is voor het eerst te zien op de aankomende Caravan Salon in Düsseldorf.

Wie kent de Volkswagen California niet? De populaire kampeerbus ademt vrijheid. En dat al 35 jaar. In 1988 was dezelfde Caravan Salon – niet in Düsseldorf, maar in Essen – het decor van de première van de allereerste California, destijds nog op de Volkswagen T3. De kampeerbus bleek een hit en inmiddels zijn er al 260.000 exemplaren van gebouwd. De magie van deze compacte camper is nog lang niet uitgewerkt en daarom presenteert Volkswagen Bedrijfswagens een toekomstbeeld dat voor nu California Concept is genoemd.

Kampeerbus op Multivan

Sinds 2003 komen de California’s uit de Volkswagen-fabriek in Hannover. Daar zal uiteindelijk ook de serieproductie van de nieuwste California plaatsvinden. En niet de Transporter, maar de in 2021 geïntroduceerde Multivan met lange wielbasis dient als basis voor de kampeerbus. Volgens Volkswagen is de Multivan krachtig, zuinig en staat hij als hybride auto voor toekomstgerichte en verantwoorde mobiliteit. Ook roemt VW de rij-eigenschappen en de veiligheid van de Multivan.

VW Multivan
Basis van de California Concept: de VW Multivan
VW Multivan
Basis van de California Concept: de VW Multivan

California Concept met twee schuifdeuren

VW geeft nog niet veel prijs van de California Concept. Daarvoor moeten we nog een dagje geduld hebben. Wel is duidelijk dat de Multivan als nieuw basisvoertuig voor een kleine aardverschuiving zal zorgen. De Multivan is namelijk standaard uitgerust met twee schuifdeuren en dat biedt volop mogelijkheden voor een kampeerbus. Dat is te zien op de visual die Volkswagen heeft vrijgegeven: op de tekening staat namelijk een California met twee luifels. “Niemand heeft ooit beweerd dat een California maar één schuifdeur zou moeten hebben”, zegt het merk daar zelf cryptisch over.

Verder is duidelijk dat het bedieningsconsole met touchscreen, dat de meest recente California 6.1 uit 2019 heeft, in de conceptversie is gewijzigd in een display met scherm in tabletformaat waarmee de camperfuncties zijn te bedienen.

California Concept Multivan
California Concept Multivan

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar de California Concept? Houd dan de komende dagen Campingtrend’s Instagram in de gaten. Hierop delen we het laatste nieuws vanaf de Caravan Salon.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…