Kabe Van buscamper rolt van eigen productielijn in Tenhult

Luc Schaepkens

De Kabe Van is de compacte en complete Zweedse buscamper van Kabe-kwaliteit. Met de isolatie en het comfort zoals we dat kennen van Kabe. De Van heeft inmiddels zijn eigen productielijn in de moderne Kabe-fabriek in Tenhult.

Kabe Van

Basis voor de Kabe Van is de Mercedes Sprinter. Ondanks de compacte afmetingen heeft hij alle pluspunten die we kennen van de grote Kabe campers. In dat opzicht doet de Van niet onder voor de Travel Master-modellen. We noemen de vloeistofvloerverwarming die – dankzij 12 meter aan slangen – doorloopt tot in de bestuurderscabine. Natuurlijk heb je een toilet en een douche, een complete keuken en bijzonder comfortabele bedden. De Mercedes Sprinter is uitgerust met een hoog dak. Dat zorgt voor een aangename stahoogte van 1,96 meter. Deze Zweedse buscamper is 6,90 meter lang. De hoge standaard in rijcomfort van de Mercedes Sprinter is inbegrepen.

Kabe Van is Zweedse buscamper voor alle seizoenen

De Van is geconstrueerd voor gebruik in alle seizoenen. Ook daarin geen verschil met de andere Kabe campers. Ook in de meest koude wintermaanden kun je ermee op pad. Naast de genoemde vloerverwarming zit er een Alde Compact-verwarmingsketel in. Ook is de inrichting aangepast voor een optimale luchtcirculatie. Waterleidingen en tanks liggen in een dubbel geïsoleerde ruimte. In de dubbele bodem zijn ze daarmee goed beschermd tegen vorst. Kabe spuit bij deze Zweedse buscamper isolatiemateriaal in wanden, plafond, balken en alle holle ruimtes achter de ingerichte wanden.

“De meeste fabrikanten vinden het voldoende om alleen de balken te bekleden. Maar het resultaat is een camper die absoluut niet geschikt is voor gebruik in de winter. En trouwens ook niet voldoet in de zomer”, zegt Mikael Blomqvist, hoofd technische zaken en plaatsvervangend algemeen directeur van Kabe.

Honderd stuks per jaar

Productietechnisch zit er een groot verschil tussen het bouwen van de Van en de andere Kabe campers. Bij de andere modellen kan veel van de inrichting gemonteerd worden voordat de door het merk zelf geproduceerde wandelementen worden geplaatst. Bij een buscamper is de volgorde van werken omgekeerd. Alles moet van binnenuit worden opgebouwd. Dat is precies de reden waarom de buscamper nu een eigen productielijn heeft gekregen. Zo kan Kabe in de moderne Kabe-fabriek in het Zweedse Tenhult de buscamper nog beter en efficiënter bouwen. De nieuwe productielijn krijgt een plek in de huidige elementenfabriek.

De inrichting komt uit de eigen meubelfabriek. Speciaal daarvoor zijn dertig nieuwe medewerkers in dienst genomen. De nieuwe lijn zal in eerste instantie een productiecapaciteit hebben van zo’n honderd Vans per jaar. De Kabe Van heeft standaard achterwielaandrijving. Maar hij is ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving. Onder de kap ligt de 163 pk sterke viercilinder diesel van Mercedes. Deze voldoet aan de Euro-6 norm.

Mikael Blomqvist.
Mikael Blomqvist.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur